Osman Akdoğan

Osman Akdoğan

Anketlere güvenmeli miyiz?

Anketlere güvenmeli miyiz?

Bir araştırma yapmak, sonuç çıkarmak amacıyla belli bir soruyu ya da birtakım soruları farklı kişilere sorarak bilgi toplama işine ‘anket’ deniyor. 
***
Malum seçim döneminde olduğumuz için anketlere bugünlerde bir hayli içli dışlıyız. Her gün yeni bir anket sonucu önümüze geliyor. Peki kamuoyuna sunulan anketler güvenilir mi? Bu soru hele ki bugünlerde herkesçe iyiden iyiye merak edilmeye başlandı. 
***
Devletin en tepesindeki isimden yani Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan geçtiğimiz günlerde gelen “anketlere güvenmiyorum” çıkışı anket firmalarına güvenilirliği iyice sarstı. 
***
Sadece Cumhurbaşkanı’nın sözleri değil geçmişte anketlerin güvenilirliğine ilişkin yapılan birçok önemli açıklama var. Bu konuda birkaç örnek vermek gerekirse MHP lideri Dr. Devlet Bahçeli, geçtiğimiz seçimlerde partisinin oy oranının düşük gösterilmesinden dolayı anket firmalarına tepki göstermiş ve onlara karşı çok sert ifadeler kullanmıştı. Bahçeli, “Durmasınlar yüzde 5-6’ya düştüğümüzü şerefsizce iddia etsinler bunlara aldırış etmeyiniz, bunları asla ciddiye ve dikkate almayınız. 24 Haziran’da ya şok olacaklar ya da yok olacaklar” demişti. MHP o seçimde yüzde 11’i aşarak seçimin en kazanan partisi olmuştu. Hafızam beni yanıltmıyorsa Sayın Bahçeli, anket firmalarıyla ilgili yasal düzenlemenin yapılması gerektiğini bir televizyon programında kaydetmişti. 
***
TBMM eski Başkanı ve eski Başbakan Yardımcısı Av. Bülent Arınç içinde benim de olduğum geçtiğimiz haftalarda gerçekleştirilen bir törende anket firmalarına para verdiğiniz takdirde istediğiniz sonucu çıkarabileceğini ileri sürmüştü. 
***
CHP Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel de geçmişte anketlere eleştiri getirmiş bazı araştırma şirketlerinin güvenirliğini kaybettiğini belirtmişti. 
***
Anket firmalarını eleştiren daha birçok örnek bulmak mümkün. E bu halde siyasiler bile anketlerin güvenirliğini tartışıyorsa halk ne yapsın? Aynı bölgede, aynı zamanlarda yapılan anketlerden farklı farklı sonuçların çıkması bile insanların canını sıkmaya ve anket firmalarına karşı güvenirliğini kaybetmelerine yetiyor. Bu noktada halkın yakınmasını anlıyorum, sonuçta ellerinde adaylara oy vermekten başka bir yetki yok. Burada siyasilere büyük görev düşüyor. “Anketlere ve çıkan sonuçlara güvenmiyorum” değil de bu anket firmalarını nasıl daha güvenilir hale getiririz üzerine çalışmalarında fayda olacağını düşünüyorum. 
***
Düşüncemde haksız mıyım?
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR