ANODER Başkanı İlkay Kalkan: Araç fiyatları düştü satışlar arttı

ANODER Başkanı İlkay Kalkan: Araç fiyatları düştü satışlar arttı

ANODER Başkanı İlkay Kalkan, ikinci el araçların yatırım aracı olmaktan çıktığını belirterek “Ticaret Bakanlığı’nın tedbirleri işe yarıyor. Araç fiyatları düştü satışlar arttı. Artık sadece ihtiyacı olan araba alıyor” dedi.

Dünyaca yaşanılan pandemi dönemde özellikle ikinci el araç piyasası çok değişkenlik göstermişti. Artan ihtiyaçlardan sonra vatandaşlar ikinci el araç ticaretine girerek fiyatların artmasına neden olmuştu. Gazetemiz Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Adem Orman’a özel açıklamalarda bulunan Ankara Oto Galericiler Derneği ANODER Başkanı İlkay Kalkan, ikinci el araç piyasasını değerlendirdi. Kalkan, “Bakanlığın tedbirleri işe yarıyor. Araç fiyatları düşese de satışlar arttı. Artık sadece ihtiyacı olan araba alıyor” ifadeleri ile Ticaret Bakanlığı’nın aldığı tedbirlerden memnun olduklarını belirterek piyasanın iyi duruma gittiğini ve esnafın kazanmaya başladığını vurguladı. Kalkan ayrıca, “Vatandaşlar yatırım için faize yöneldi. Bu durumda araçları tekrardan ihtiyaç malzemesi durumuna çevirdi. Denetimler sonucu, özellikle sıfır arabaların internet sitelerinde liste fiyatının üzerinde fiyat yazılmaması çok önemli oldu” dedi.

ikinci-el.jpg

TAŞLAR YERİNE OTURUYOR

Ankara Oto Galericiler Derneği Başkanı İlkay Kalkan, “Ticaret Bakanlığımızın yayınladığı genelgeyi, diğer ilgili Sivil Toplum Kuruluşları gibi ANODER olarak bizde tüm otomobil ticareti yapan üyelerimiz adına olumlu karşıladık. Alınan kararlardan sonra fiyatlarda piyasalarda bir oturma oldu. Buda istikrarı getirecek öneli bir argüman. Yetki belgesinin alınmasına kadar yaptırımlar olduğu için mesleğimize bir düzenleme getirdi. Alınan kararlardan sonra özellikle bizim dışımızda alıp satanlar çekildiği için piyasada mal bulunmaya başladı. Bayilerde daha önce stokta beklettiği arabaları koymaya başladı. Bundan dolayı sıfır araçta şu an bulunabiliyor, ikinci elde de zaten taşlar hızla yerine oturdu” diye konuştu.

ikinci.jpg

ESNAFA ZARAR VERİYORDU

Kalkan, “Bakanlığın yayınladığı yönetmelik ve uyguladığı yaptırımlarla gelinen noktada araçları yatırım aracı olmaktan çıkarak ihtiyaç halini tekrardan döndürdü. Araç piyasalarda yaşanan fahiş fiyatlar ve dalgalı piyasa hem vatandaşlarımıza hem de biz bu işi yapan esnaflarını zarar veriyordu. Her zaman söylediğimiz gibi araç alım satımlarını bu işi yapan bu işin vergisini veren kirasını veren esnaflardan yapılmasını istiyoruz. Galerici esnafı olarak Ticaret Bakanlığı'nın yaptığı yaptırımlardan ve denetlemelerden çok memnunuz. Denetlemeler ile piyasa düştü ve dalgalanma kalktı. Sattığımız araçların yerine tekrardan araba alabiliyoruz. Fiyatları yüksek olması ve dalgalı piyasanın olması bu işi yapan esnafların hiçbir zaman faydasına gelmedi” dedi.

KAYIT DIŞI EKONOMİ OLDU

“ANODER, olarak her zaman esnafımıza işimizi düzgün yapalım ki para kazanalım” dedik ifadelerini kullanan Kalkan, “Denetlemelerle biz galericilere ve bayilere cezalar kesildi. Bu kesilen cezalarla uygulanan yaptırımlarla yavaş yavaş stokçuluğun önüne geçildi. Her zaman dediğimiz gibi yetki ve yeterlilik belgesi olan esnaflarımız bu işi yapsaydı ne piyasa bu duruma gelirdi. Al sat sistemi yüzünden insanlarımız kayıt dışına itildi. Devletimiz de vergi kaybına uğradı. Kayıt dışı ekonomiyi önlemek için esnaftan alışveriş yapalım. Hem vatandaş hem biz hem de devletimiz kazansın. Vatandaşlarımız artık sadece ihtiyaçtan araç alıyor. İkinci el arabalar yatırım aracı olmaktan çıktı. Yatırım yapmak isteyen vatandaş faize yöneliyor” şeklinde konuştu.

Kaynak:Faruk Gökyurt

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.