Asgari ücrete döner hesabı: Vatandaş aç kaldı

Asgari ücrete döner hesabı: Vatandaş aç kaldı

Çalışma sektöründe öğle yemeklerinin vazgeçilmezi döner ekmek üzerinden asgari ücret hesabı yapıldı. Geçen yıl asgari ücrete ayda 64 porsiyon döner alınırken, günümüzde porsiyon sayısının 47 adete düştüğü görüldü.

Türkiye’de bir asgari ücretle geçen yıl 64 adet porsiyon döner alınırken, bugün bu rakam 47 adede kadar geriledi. Türkiye Gazetesi’nin özel haberinde geçen bilgilere göre; Cumhurbaşkanı Erdoğan, fahiş fiyatlarla kararlı bir şekilde mücadele edileceğini vurgulamıştı.

Prof. Dr. Erhan Aslanoğlu’ndan alınan bilgilere göre önceden kur sepetinin yüzde 10 arttığı vurgulandı. TÜFE’nin ise yüzde 1,5 yükseldiğinin altı çizildi. Ancak bu oranın günümüzde yüzde 4-5'e çıktığını belirtildi.

doner.jpg

Konuşmanın devamın “İşletmeciler, artık yüzde 200'lük brüt kâr marjının bile yeterli olmadığını söylüyorlar. Hayat pahalılığı Türkiye'nin gündemini aylardır işgal ederken, restoranların fahiş fiyat protestoları dikkat çekiyor. Geçen hafta sonu sosyal medyada başlayan boykot çağrısı birçok yerde destek buldu, ancak uzmanlar bu durumun kalıcı bir çözüm olmayacağını belirtiyorlar. Cumhurbaşkanı Erdoğan da konuyla ilgili açıklama yaparak, fahiş fiyatlarla etkin bir şekilde mücadele edileceğini belirtti ve somut adımların yakın zamanda atılacağını söyledi” diye söyleyen Aslanoğlu, asgari ücret hesabını döner üzerinden yaptı.

doner-2.jpg

ÜCRET YÜKSELDİ PORSİYON AZALDI

Restoranlardaki pahalılıkta en çok karşılaştırma yapılan ürünlerden biri porsiyon döner oldu. 6 ay önce İstanbul’da ortalama 180 TL civarında seyreden bir porsiyon dönerin fiyatı, bugün ortalama 360 TL’ye kadar yükseldi. Bu süreçte asgari ücret zammı ise yüzde 50 olarak gerçekleşti. Geçen yılın ikinci yarısında 11 bin 402 TL olan asgari ücretle yaklaşık 64 adet porsiyon döner alınabiliyordu. Bugün ise asgari ücret 17 bin TL’ye yükselmesine rağmen, bu rakamla ancak 47 adet porsiyon döner alınabiliyor.

 İnternet Editörü
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.