Asgari ücrette ara zam senaryoları: Yüzde 18 artış ihtimali

Asgari ücrette ara zam senaryoları: Yüzde 18 artış ihtimali

Asgari ücrette ara zam tartışma konusu olmaya devam ediyor. Hükümet, asgari ücrete zam yapılmayacağını söylerken, kamuoyu baskısı da devam ediyor. Peki, ara zam için senaryolar neler? İşte detaylar...

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, "Asgari ücrete ara zam gündemimizde yok. Başta nasıl bir karar aldıysak süreç bu şekilde devam edecek" açıklamasında bulundu ancak ara zamma ilişkin tartışmalar ve kamuoyu baskısı devam ediyor.

Konuya ilişkin değerlendirme yapan Ondokuz Mayıs Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Batı, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in işveren desteği alamazsa asgari ücrette ara artışın olmayacağını düşündüğünü kaydetti. Batı, bunu şu üç sebebe bağladı:

1. Asgari ücrete kadar gelir/damga vergisi istisnası ki bundan dolayı 560 milyar TL hazinenin kaybı var. Asgari ücret artarsa bu tutar da artar.
2. SGK maliyeti
3. Enflasyon nedeni görülmesi

turk-lirasi.jpg

Sebeplerini detaylarıyla aktaran Prof. Dr. Batı, işveren maliyetine ilişkin "Asgari ücrete kadar gelir ve damga vergisi istisnası nedeniyle Devletin mahrum kalacağı vergi tutarı, kayıt dışılığın varlığı ve Bakan Şimşek’in ekonomik tedbirleridir." ifadelerini kullandı.

"SGK HESAPLAMALARINDA İSTİSNA UYGULAMASI BULUNMAMAKTA"

SGK boyutuna ilişkin görüşlerini de paylaşan Prof. Dr. Murat Batı, şunları kaydetti:

"Asgari ücret her ne kadar gelir ve damga vergisinden istisna edilse de SGK hesaplamalarında maalesef bir istisna uygulaması bulunmamakta.
Asgari ücretin 2024 yılı için brüt 20 bin TL olması nedeniyle 2 bin 800 TL SGK işçi payı ve 200 TL’lik işçi işsizlik fon payı; 3 bin 100 TL SGK işveren payı ve 400 TL işveren işsizlik fon payı olacak. Yani net maaştan başka 6 bin 500 TL (bir maliyet) daha oluşacak. Böylece bir asgari ücretlinin işverene toplam maliyeti 23 bin 502 lira 77 kuruş olacak."

para.jpg

"YÜZDE 18 ARTIŞ OLABİLİR"
Prof. Batı son olarak ise "Kamuoyu baskısı devam eder ve iş dünyası da ikna edilirse en fazla hedeflenen enflasyonun yarısı (yüzde 18) kadar artacağını yani net 20 bin TL olabileceğini düşünüyorum." ifadelerine yer verdi.

Kaynak:Ayça Yaslı/gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.