Şule Erciyas

Şule Erciyas

Aşure Günü ve önemi

Aşure Günü ve önemi

Aşure günü Muharrem Ayının içerisindedir. Bu ay çok önemli bir aydır. Aşure günlerinde çok büyük ve mühim hadiseler meydana gelmiştir. Allah (C.C) bu ayı mümin kullarına günahlarına tövbe olsun diye mübarek kılmıştır. Bu ayın şu günlerde önemi pek fazladır. Peygamber Efendimiz bu günlere çok önem vermiştir. Her zaman oruçlu geçirmeye çalışmıştır.

Peygamber Efendimiz bu ayın gecelerini, gündüzlerini her zaman ihya etmiştir, bize de yapmamız için uyarmıştır bu mübarek gece ve günlerinde teşbih namaz, teheccüd namazı kılınmalıdır, Kuran okunmalıdır, çok istiğfar, salavat çekilmedir. Muharrem ayının 10 günü yani Aşure günü oruç tutulmalıdır. Tek bir gün oruç tutmak mekruhtur. 1 önce gün ve bir sonra gün oruç tutmak çok daha hayırlıdır. Peygamber efendimiz (s.a.s) bu günü diğer günlere bakarak üstün kılmıştır. 

Bu günlerle ilgili olarak birçok önemli şeyler olduğunu söylemiştir. Allah-u Teâlâ semaları Aşure günü yarattı, Dağları aşure günü yarattı, denizleri aşure günü yarattı, Kalem-i Levhü aşure günü yarattı Âdem (a.s) aşure günü yarattı Âdem (a.s) aşure günü Allah-u Teâlâ Cennete koydu, İbrahim (a.s) aşure günü doğdu onu aşure günü ateşten kurtardı, oğluna kurban fedaisini aşure günü yolladı.

Allah-u Teâlâ Eyüp aleyhisselamı hastalık belasından aşure günü kurtardı. Allah-u Teâlâ Âdem aleyhisselamın tövbesini aşure günü kabul buyurdu. Allah-u Teâlâ Davud (a.s) tövbesini aşure günü kabul buyurdu. İsa (a.s) aşure günü doğdu Kıyamet aşure günü kopacaktır diye Peygamber Efendimiz (s.a.s) bizlere bunları bildirmiştir. Peygamber Efendimiz bugünü diğer günlerden üstün kılmasının birçok sebebi olduğunu bizlere buyurmuştur.

Bu ay rızıklanma ve bereketlenme ayıdır, bu ayda daha dikkatli ve daha da merhametli olmalıyız aşure günü bunları yapmaya dikkat edelim bunlar; eve ufak tefek erzak alınırsa bir sene boyunca evde bereket olur. En az 10 Müslümana selam verilmeli, yardıma muhtaç kişiler sevindirilmelidir. O gün gusül abdesti alınmalıdır bunlara özen gösterilmesi gerekir. Resulullah aşure günü ile ilgili birçok hadisi şerif buyurmuştur; bunlardan birkaçını paylaşacağım.

“Aşure günü oruç tutanın bir yıllık günahları affolunur” Aşure günü gusül eden mümin günahlardan temizlenir. Aşure günü ilim öğrenilen veya Allah’ı zikredilen bir yerde oturan cennete girer. Aşure günü zerre kadar sadaka veren kimse Uhud dağı kadar sevaba kavuşur. Aşure günü tutulan orucun Allah katında o gün önce bir senenin günahlarına kefaret olacağını kuvvetle ümit ediyorum. Peygamber Efendimiz bizlere böyle güzel anlatmıştır, böyle güzel bir günü bize lütuf ettiği için Allah’ımıza hamd-u senalar olsun. 

Bir ayette “Muhakkak ki size Resulullah da yalnız sözlerinde değil bütün fiil ve hallerinde pek çok güzel örnekler vardır. Ahzab suresi 21 ayet Allah bize örnekleriyle fiil ve davranışlarıyla örnek olarak Peygamber Efendimizi göndermiştir. Allah bize Peygamber Efendimizin Livaül Hamdi altında Peygamberlerle, Sıddıklarla, şehitlerle, salihlerle haşreylesin. Allah-u Teala Hazretleri bizi Firdevs-i alada Peygamber Efendimize komşu eylesin Peygamber Efendimizin yolundan izinden gitmeyi cümle Müslümanlara nasip etsin. Selam ve Dua ile. 
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR