Ataol Behramoğlu kimdir? Ataol Behramoğlu nereli ve kaç yaşındadır?

Ataol Behramoğlu kimdir? Ataol Behramoğlu nereli ve kaç yaşındadır?

Ataol Behramoğlu’nun hayatı ve biyografisi merak ediliyor. Peki, Ataol Behramoğlu kimdir? Kaç yaşında, nereli, mesleği ne? İşte detaylar...

Ataol Behramoğlu kimdir? Ataol Behramoğlu nereli ve kaç yaşındadır? Sorularının cevabı merak ediliyor. Ataol Behramoğlu’nun kim olduğu merak ediliyor. Arama motorlarında Ataol Behramoğlu kimdir? Ataol Behramoğlu kaç yaşında, nereli, mesleği ne? Sorgulamaları yapılıyor. Ataol Behramoğlu’nun biyografisini haberimizde derledik...

Ataol Behramoğlu Kimdir?

Ataol Behramoğlu (13 Nisan 1942, Çatalca), şiir, deneme, inceleme-araştırma, tiyatro, gezi, çeviri, antoloji, çocuk edebiyatı ve mektup gibi farklı türlerde birçok eseri bulunan Türk şair, yazar, çevirmen, gazeteci, dramaturg ve öğretim üyesidir. 1960 sonrası toplumcu gerçekçi şiir hareketi içinde yer almıştır. Çağdaş Türk şiirinin önemli temsilcilerindendir.

Ataol Behramoğlu'nun biyografisi incelendiğinde eğitim hayatına Kars’ta başladığı ardından da Çankırı'da devam ettiği görülmektedir. 1960 yılında Çankırı Lisesi'nden mezun olmuş ve aynı yıl Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ne kaydolmuştur. Fakat sonradan bir süre Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Felsefe Bölümü’ne devam etmiş, ardından da 1962 yılında Rus Dili ve Edebiyatı bölümüne geçmiştir. Ataol Behramoğlu üniversiteden 1966 yılında mezun olmuştur.

Ataol Behramoğlu, 1970-74 yılları arasında Paris, Londra ve Moskova’da yaşamıştır. Dil ve edebiyat üzerine çalışmalar yapan şair Türkiye’ye döndükten sonra birçok dergi çıkarmıştır. İstanbul Şehir Tiyatrolarında dramaturg olarak görev almış, dünya edebiyatından çeviriler yapmıştır. Behramoğlu, üniversitelerin öğretim kadrosunda da yer almıştır.

Ataol Behramoğlu, Puşkin Madalyası'yla ödüllendirilen ilk Türk şairdir. Yaşam özeti başarılarla doludur. Tüm Türkiye'yi dolaşmış, konferanslar vermiştir. Ünlü müzisyenler tarafından bestelenmiş dizeleri de vardır. Behramoğlu'nun kitapları Bulgarca, Sırpça, Macarca, Yunanca, İtalyanca, İngilizce, Fransızca, İspanyolca, Çince, Japonca, Rusça gibi birçok farklı dile çevrilmiştir. Tekin Yayınevi ve Epsilon Yayınevi gibi farklı yayınevleri tarafından yayımlanmaktadır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.