ATO Başkanı Gürsel Baran: Konkordato fonu kurulmalı

ATO Başkanı Gürsel Baran: Konkordato fonu kurulmalı

ATO Başkanı Gürsel Baran, iş dünyasına yönelik yaptığı değerlendirmede mevut konkordato sisteminin yetersizliklerine değinerek, alacaklıları da koruyacak bir konkordato fonu kurulması önerisinde bulundu.

Konkordato ilan edecek şirket sahiplerinin mal varlığına el konulması gerektiğini dile getiren ATO Başkanı Gürsel Baran, “Alacaklılar da sıra beklemek yerine, oluşturulacak fondan tahsilatını yapabilmeli ve borçlu bu fona olan borcunu faiziyle birlikte belirlenen sürede ödeyebilmeli” dedi. Başkan Baran, “Konkordato sisteminde alacaklının kendini güvencede hissedebileceği bir dayanağı maalesef yok” diyerek konunun önemine vurgu yaptı.

1-002.jpg

SİSTEM ZARAR GÖRÜYOR

Ekonomim Gazetesine konuşan ATO Başkanı Gürsel Baran, konkordato sistemiyle ilgili yöneltilen soruya verdiği cevapta, “Konkordato sisteminde alacaklının kendini güvencede hissedebileceği bir dayanağı maalesef yok. Sistem bir şirketi kurtarmak hedefiyle işlerken, o şirketten alacağı olan işletmelerin varlığını riske sokuyor. Bir zincir halinde işleyen ticari sistemde, alacağını tahsil edemeyen borcunu da ödeme konusunda sıkıntı yaşıyor. Böylelikle zincir bir yerden kırıldığında ticari sistem zarar görüyor. Konkordato ilan eden şirketin borcunu ödemek için değil koruma kalkanı için mahkemeye başvurduğu izlenimi oluşuyor” ifadelerini kullandı.

fsdgfdg.jpg

FON KURULMALI

Konkordato kurumunun işlevsellik kazanması ve alacakların yasal güvence altına alınmasının altını çizerek sözlerine devam eden Gürsel Baran, “Aksi halde bir firma iflastan korunurken başka firmalarının iflasının önü açılıyor. Konkordato müessesesi alacaklıyı da gözetecek şekilde yeniden düzenlenmeli. Şirketi konkordato ilan edecek konuma getiren sahibi veya yöneticilerinin mal varlığına, borçları tamamen ödeninceye kadar el konulmalı. Alacaklılar da sıra beklemek yerine, oluşturulacak fondan tahsilatını yapabilmeli ve borçlu bu fona olan borcunu faiziyle birlikte belirlenen sürede ödeyebilmeli. Bu haliyle konkordato ilan eden firmanın bozulan mali durumu, diğerlerini de bozmadan sorun çözülebilir” dedi.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.