Avukatlar hakaret suçunu anlattı: Kazanç kapısı yapanlar üzülecek...

Avukatlar hakaret suçunu anlattı: Kazanç kapısı yapanlar üzülecek...

8. Yargı Paketi’nde yer alan hakaret suçunun uzlaşma kapsamından kaldırılmasını Avukat Birkan Buldak ve Avukat Merve Ayvalı değerlendirdi.

Avukat Birkan Buldak ve Avukat Merve Ayvalı, 8. Yargı Paketi içeriğinde bulunan Türk Ceza Kanunu kapsamındaki hakaret suçunda uzlaşma yolunun kaldırılmasının mahkemelerin iş yükünü azaltacağını ve oluşan ‘hakaret sektörü’nü sona erdireceğini söyledi.

birkanbuldak.jpg

OLUMLU KARŞILANDI

8. Yargı Paketi’nde yer alan düzenlemeyle ilgili görüşlerini açıklayan Avukat Birkan Buldak, “Hem mahkemenin hem de uzlaşmacıların iş yükünü azaltmak için çok uygun bir yol” diyerek değerlendirmede bulunurken; Avukat Merve Ayvalı ise “Hakaret suçunun ön ödeme kapsamına alınması yargının iş yükünü azaltacağı gibi kişilerin adli süreçle temasını da kısa yoldan bitirecek” şeklinde konuştu.

hakaret1.jpg

HAKARET SEKTÖRÜ KAPANACAK

Avukat Birkan Buldak ve Avukat Merve Ayvalı, hakaret suçunun uzlaşma kapsamında olması nedeniyle; sosyal medyada hakaret içeren paylaşımların tespit edilerek bazı avukatlar tarafından şikayette bulunulduğunu; sonrasında uzlaşma sonucu kazanç elde edilen bir sektör haline geldiğini doğruladı. Buldak, konuyu “Hakaret suçunun uzlaşma kapsamından çıkarılması bu sektöre darbe vuracak” diye yorumlarken; Ayvalı, “Ön ödeme kapsamında olması sektörleşmeyi engelleyen bir durum olacak” dedi.

Şubat ayında Türkiye Büyük Millet Meclisinin gündemine gelmesi beklenen 8. Yargı Paketi’nin Türk Ceza Kanunu ile ilgili düzenlemeler de içerecek. Düzenlemeye göre ön ödemeye ilişkin Kanun hükümlerinin uygulama alanına hakaret suçu da eklenecek. Bununla birlikte ön ödeme için hapis cezasının aşağı sınırının karşılığı olarak her gün için 30 TL’den 100 TL’ye çıkarılacak kovuşturulması veya soruşturulması şikayete bağlı olan hakaret suçu bakımından şikayet süresi 1 yıl olacak.

Avukat Birkan Buldak ve Avukat Merve Ayvalı, konu ile ilgili yaptıkları değerlendirmede beklenen değişikliği olumlu karşılayarak; hakaret suçunun uzlaşma kapsamında olmasından kazanç elde eden avukatların oluşturduğu hakaret sektörünün sona ereceğini söyledi.

hakaret2.jpg

SEKTÖR HALİNE GELMİŞTİ

Avukat Birkan Buldak, konu ile ilgili yapılan “hakaret suçuna cezaevi yolu’ yorumu ve haberlerinin yanlış olduğunu; düzenleme ile karar verilen miktarın ön ödeme yapılması halinde davanın düşeceğini ya da hiç dava açılmayacağını belirterek, “Hem mahkemenin hem de uzlaşmacıların iş yükünü azaltmak için çok uygun bir yol. Bunun şöyle bir olayı oldu şimdi hakaret suçu uzlaşmaya bağlı bir suç olduğu için olay şikayete bağlı olup kolluğa savcıya intikal ettikten sonra savcı iddianame düzenlemeden hemen önce tarafları uzlaşmaya sevk ediyordu. Taraflar da bu uzlaşma kapsamında uzlaşmacı vasıtasıyla teklifte bulunuyordu. Fakat bu bazı kişiler tarafından kötüye kullanılarak sektör haline gelmişti” dedi.

hakaret3.jpg

SOSYAL MEDYADA ÇOK FAZLA

Avukat Merve Ayvalı ise konu ile ilgili yaptığı açıklamada, “Ön ödeme gibi alternatif yöntemler, mahkemelerin iş yoğunluğunu ve infaz külfetini azaltan yöntemlerdir. Sosyal medyanın yaygın kullanımı nedeniyle ve sahte hesapların denetiminin halen sağlanamamış olması sebebiyle hakaret suçları özellikle sosyal platformlarda oldukça fazla işleniyor. Bu durum da mahkemelerin iş yükünü arttırıyor. Hakaret suçunun ön ödeme kapsamına alınması yargının iş yükünü azaltacağı gibi kişilerin adli süreçle temasını da kısa yoldan bitirecek” ifadelerini kullandı.

DARBE VURACAK

Avukat Buldak, hakaret suçunun uzlaşma kapsamında olması nedeniyle özellikle tanınan kişilerin oluşturduğu ekiple birlikte; paylaşılan gönderiler altına gelen yorumlardan tespit yaparak şikayette bulunduklarını ve kazanç elde ettiklerini ifade ederek, “Şimdi yeni düzenlemeyle birlikte hakaret suçunun uzlaşma kapsamından çıkarılması bu sektöre darbe vuracak” şeklinde konuştu.

ara2-001.jpg

SEKTÖRÜ ENGELLEYECEK

Avukat Ayvalı da hakaret suçundaki uzlaşma aşamasında maddi kazanç elde eden çok kişi olduğunu aktararak, “Ön ödemede ise savcılık ve mahkeme aracılığıyla bu ödeme teklifi yapılacak dolayısıyla ön ödeme kapsamında olması sektörleşmeyi engelleyen bir durum olacak. Ayrıca ön ödemenin miktarı, aşamalara ve işlenen suçun cezasına göre belirlidir. Uzlaşmadaki gibi herkesin farklı talep etmesi mümkün değil” yorumunu yaptı.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.