Ayasofya'da yeni döneme geçiliyor! 15 Ocak'ta başlayacak

Ayasofya'da yeni döneme geçiliyor! 15 Ocak'ta başlayacak

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Unesco'nun tavsiyesiyle Ayasofya Camii için yeni bir kararın alındığını duyurdu. Detaylar haberde.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Atatürk Kültür Merkezi'nde (AKM) basın toplantısı düzenledi. Ersoy, turizmde ilk 9 aylık verilere göre geçen yıl toplam 40.2 milyon olan ziyaretçi sayısının eylül sonu itibarıyla 45.2 milyona çıktığını söyledi.

Bakan Ersoy, Türkiye'nin turizmde her ay düzenli olarak daha önceki yıllara göre artış kaydettiğini belirterek, "Önceliğimiz ziyaretçi sayısı değil, kişi başı gecelik gelir ve toplam gelirdeki hedeflerimiz." diye konuştu.

702-x-351-piksel-38-001.png

TURİZM KONUTLARI BAKANLIĞA BAĞLI OLACAK

Ersoy, tüm otellerin artık Bakanlık belgeli olduğunu, bundan sonra turizm konutlarının da Bakanlık belgeli olacağını kaydetti.

2024 sonunda konaklama sektörünün tamamının Bakanlık denetimine girmiş olacağını kaydeden Bakan Ersoy, "Biz Bakanlık olarak yıllardır zaten bu sürece hazırlanıyoruz. Kontroller sayısını 3 katına çıkardık. Şu anda süreci hızlandırmak için basit belge uygulamasıyla kayıt altına aldık otelleri. İnşallah aşamalı şekilde bundan sonra otellerimizin nitelikli işletme belgesi alması için gerekli çalışmaları başlatacağız." diye konuştu.

TURİZM TEKNİK MESLEK LİSELERİ HİZMET VERECEK

Milli Eğitim Bakanlığıyla yapılan protokol çerçevesinde turizm meslek liselerinin, teknik lise seviyesine yükseltildiğini aktaran Ersoy, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Müfredatta değişikliğe gittik. Artık turizm meslek teknik liseleri lisan ağırlıklı eğitim veriyor ve öğrenciler nisan ayından ekim sonuna kadarki stajlarını öğretmenleriyle birlikte protokol dahilindeki otellerde görüyorlar. Yani hem uygulamalı eğitimi düzgün alıyorlar hem 3 lisan öğrenerek mezun oluyorlar. Stajları sırasında da stajyer maaşının üzerinde gelir elde ediyorlar. Sistem çok iyi çalışıyor. Biz bu uygulamaya başladığımızda 76 turizm meslek lisesi vardı. Tamamı teknik liseye dönüştürüldü. 76 yetmedi. Bazı teknik liseleri de talep üzerine turizm teknik lisesine dönüştü. Bundan sonra en az 200 meslek lisesinin turizm teknik meslek lisesi olarak hizmet vermesini sağlayacağız."

702-x-351-piksel-39-001.png

AYASOFYA YABANCI ZİYARETÇİLERE BİLETLİ OLACAK

Ersoy, Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nin restorasyon uygulamasında da UNESCO'nun tavsiye ve görüşlerini alarak, kararlar uyguladıklarını dile getirdi.

Bakan Ersoy, UNESCO'nun tavsiyesi üzerine 15 Ocak 2024'ten itibaren Ayasofya'da ziyaretçi yönetim planına geçeceklerinin altını çizdi.

702-x-351-piksel-40.png

Bakan Ersoy, şöyle konuştu:

"Bu yönetim planında ziyaret kalitesi ve güvenlik arttırılmış olacak. Yoğunluk farklı güzergahlara dağıtılarak yönetilecek. Yine göz bebeği camimiz, insanlığın ortak mirası koruma ve tanıtma odaklı çok ideal bir ekosisteme dahil edilmiş olacak. İbadet amacıyla camiyi ziyaret eden Türk vatandaşlarının girişinde bir değişiklik yok. Mevcut ibadet alanında ibadetlerini gerçekleştirebilecekler. İbadet bittikten sonra yine şu andaki çıkış kapısından çıkmış oluyorlar. Bunda bir değişiklik yok. 15 Ocak'tan itibaren de yabancı ülke vatandaşlarının turistik ve kültürel amaçla gerçekleştirdikleri ziyaretlerin giriş kapısını değiştiriyoruz. Üst kotta, Topkapı Sarayı'nın olduğu üst kapıdan alacağız. Şu anda kapalı olan Ayasofya'daki üst galeriyi hizmete alıyoruz. O galeriden gezdirerek, galerinin sonunda aşağı indirerek çıkış kapısından çıkmalarını sağlıyoruz. Yani ibadet amaçlı Ayasofya'ya gelenlerle, turistik amaçlı gelenlerin girişte çakışmasını engelliyoruz. Yoğunluğu farklı katlara yayarak, kontrol altına almış oluyoruz."

Ersoy, Ayasofya'yı ziyaret eden yabancı turistlerden 15 Ocak 2024'ten itibaren bilet ücreti alınacağına söyleyerek, "Türk vatandaşlarımızın ibadet amaçlı yaptıkları ziyaretler eskiden olduğu gibi ücretsiz olacak. Bu uygulama dünyanın birçok ülkesinde de var." dedi.

Haber Merkezi / gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.