Bakanlık açıkladı: Her 100 liranın 60 lirası KDV ve ÖTV

Bakanlık açıkladı: Her 100 liranın 60 lirası KDV ve ÖTV

Ekonomi Yazarı Naki Bakır, “Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın açıkladığı verilere göre ilk 3 ayda tahsil edilen her 100 liralık verginin 60 lirası KDV ve ÖTV’den geldi” dedi.

Ekonomi Yazarı Naki Bakır köşe yazısında, “Lokanta ve kafelerde tüketilen ürünlerin KDV oranının yükseltilmesine ilişkin son düzenlemenin yankıları sürerken, Maliye’nin yılın ilk çeyreğinde tahsil ettiği her 100 liralık verginin 60 lirası KDV ve ÖTV’den geldi. Aynı nitelikteki diğer kalemlerle birlikte toplam “dolaylı” vergi tahsilatının pastadaki payı yüzde 76,3’e ulaştı” ifadeleriyle tüketicilerin cebinden çıkan vergi yüküne değindi.

para-001.jpg

YÜZDE 100’ÜN ÜZERİNDE ARTTI

Naki Bakır ilk 3 ayda gerçekleşen bütün ekonomik faaliyetler dolayısıyla 2 trilyon 369,6 milyar liralık vergi tahakkuk ettiğini, bunun 1 trilyon 344 milyar lirasının tahsilatının gerçekleştiğini belirterek, “Vergi tahsilatında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 113 oranında bir artış yaşandı. Üç aylık dönemde, gelir ve kurum karı elde eden mükellefler, veraset yoluyla servet edinenler, araç sahipleri ve değerli konutu olanlardan alınan “doğrudan” nitelikteki vergilerdeki tahsilat 318 milyar lira olurken; başta KDV ve ÖTV olmak üzere yurttaşların tüketiminden alınan ve nihai tüketicinin fiyatın içinde ödediği “dolaylı” vergilerden sağlanan gelirler ise 1 trilyon 25,5 milyar liraya ulaştı. Geçen yılın aynı dönemine göre doğrudan vergilerde yüzde 113,3, dolaylı vergilerde yüzde 115,4 artış yaşandı” dedi.

YÜZDE 60’I KDV VE ÖTV’DEN

Bakır, Ocak-Mart 2024 döneminde geçen yılın aynı dönemine göre KDV’de tahsilatın yüzde 215,6’lık rekor artışla 221,9 milyar liraya ulaştığını vurgulayarak, “ İthalden alınan KDV’deki üç aylık tahsilat da yüzde 80,3 artışla 303,1 milyar lira oldu. Böylece dahilde üretilmiş ve ithal ürünlerin tüketiminden alınan toplam KDV, 525 milyar lira ile tek başına toplam vergi gelirinin yüzde 39’unu oluşturdu. Çeşitli ürünlerden alınan Özel Tüketim Vergisi’ndeki (ÖTV) tahsilat da geçen yılın eş dönemine göre yüzde 109,3 artışla 283,2 milyar liraya ulaştı. Böylece başlıca dolaylı vergiler olan KDV ve ÖTV’den üç ayda elde edilen toplam gelir 808,1 milyar liraya ulaşarak, vergi pastasının yüzde 60,1’ini oluşturdu” ifadelerini kullandı.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.