Baraj sularının azalması bu hastalığa sebep oluyor: Tifo geri mi dönüyor

Baraj sularının azalması bu hastalığa sebep oluyor: Tifo geri mi dönüyor

Barajlardaki doluluk oranı gittikçe düşerken, azalan suyun kolayca kirlenebildiğini aktaran Prof. Dr. Dilek Arman, “Bağırsak enfeksiyonlarında ciddi artış var. Su kıtlığı nedeniyle tifo gibi hastalıkları tekrar görebiliriz” dedi.

Karar'da yer alan habere göre, kuraklık nedeniyle barajlardaki su doluluk oranı giderek düşerken, uzmanlar su hijyeni ve enfeksiyonlar konusunda uyarılarda bulundu. Azalan suyun çok daha kolay kirlenebildiğini ifade eden Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Dilek Arman, “Bağırsak enfeksiyonlarıyla ilgili başvuran hasta sayısında ciddi bir artış var. Uzun süredir tifo gibi gelişmemiş ülke hastalıklarını görmüyoruz ama su kıtlığı nedeniyle kanalizasyon sularının temiz suları kirletmesi durumunda bu hastalıkları tekrar görebiliriz” dedi.

İNSAN HAYATI İÇİN ÇOK ÖNEMLİ

Temiz su kaynaklarının insan hayatı için büyük önem taşıdığını aktaran Arman, “Plastiklerde bekleyen sıvılarda özellikle mayalar, mantar cinsi mikroorganizmalar kolaylıkla çoğalabiliyor. Hastalık yapıcı dediğimiz kolera, dizanteri gibi mikroplar, vektör dediğimiz sinek, böcekler aracılığıyla taşınacak hastalıklar çok daha ön planda olacaktır. Önlemlerin çok daha yoğun olması gerekiyor. Öncelikle suyun tortudan uzaklaştırılması gerekiyor. İçindeki her tür tortu mikroorganizma tutma açısından bir potansiyel oluşturacaktır. Tortudan arındırılması, ondan sonra dezenfeksiyonun yapılması ve sonraki kontrolleri önemli” açıklamasını yaptı.

Arman, su kullanımı ile ilgili tavsiyelerde bulunarak şunları söyledi: “Evlerde çiğ tüketilecek gıdalarla, pişerek tüketilecek gıdaların ayrı ortamlarda kesilmesi, bir araya konmaması gerekiyor. Güvenli olmadığını düşündükleri hiçbir suyu özellikle içmek için kullanmasınlar, bu tür durumlarda mutlaka kaynatarak tüketsinler.”

 İnternet Editörü
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.