Ali İLKBAHAR

Ali İLKBAHAR

Bayram günleri

Bayram günleri

 Hz. İbrahim peygamberimizin İsmail’in üzerine titrediği, yüreğinin bir parçası olduğu halde her şeyin sahibi ve yaratan, veren Allah’a İsmail’ini kurban ederken yüreğine elini bastırıp gözyaşlarına hâkim olup, Allah’tan gelip Allah’a gidiyorum diyerek ona teslimin sınırı olmadığı, malı, mülkü, canı, evladı o vermişti. Ona kurban edecek kadar bağlı ve teslim olan, emanetçi, her şeyin sahibi Allah’a teslimiyetin müthiş örneği…
    İşte bu babaları ve ayağının altında cennet, seren annenin bayramında dualarını alma günü, onları fetih günü Hz. İbrahim’i, İsmail’i aklına getirip babayla anneye gönülden, candan kucaklanarak Allah için bayramlaşan evladın fetih günüdür. Babanın annenin fethedildiği gündür.
    Doğduğu günden itibaren dedem, ebem, halam, teyzem, dayım, eniştem, amcam diye dizine oturduğu, derdini dinlediği, derdini anlattığı akrabalarım… Büyük şehirlerin engellerle dolu yapısına rağmen gönüllerini almak, dualarını almak, karşılıklı yüreklerimizi ısıtmakta, yolumuza ışık olmaktadır. Bayram yaklaştırmaktır. 
    Torunun, evladın dedesini, ebesini, amcasını vs. mümkünse bütün akrabalarının bayramlarını kutlamak ellerini öpmek, yüreği yüreğe yaslayıp Allah için sevmek dualarını almak, onların kahramanı olarak fethetmek, Allah’ında akrabaların da gönlünün hoşluğu, hatıraların arka arkaya sıralandığı ne güzel anlar…Belki de bir dahaki bayrama görüşemeyeceğimiz olacak, ne güzel fırsat. Ramazan, Kurban Bayramını her Müslüman dolu dolu yaşamalı, Allah rızası için gönülleri fethetmelidir. 
     İlkokulda, okuldan geldiğimizde evde annem yoksa anne diye evine alan, evladı gibi çocuklarına katan düğünde, cenazede, üzüntüde, sevinçte beraber olan komşular bir yere gittiğimizde evin anahtarını bıraktığımız bakkal amca, yaşıyorsa Fatma teyze, onları ziyaret edip bayramlarını kutlamak, ellerini öpmek, göz bebeklerine kadar mutlu olan bu insanların gönlünü fethetmektir bayram.
    Bana okumayı, yazmayı öğreten, öğretmenimiz, en candan sevdiğine okul veya sınıf arkadaşımla irtibatı kesmeyip bir bayramda aniden kapıyı çalıp hasret gidermek, o en canlı masum pırıl pırıl yılların hatıralarını arka arkaya anlatırken iyi ki bu bayramlar var. Yeniden canlanmak, geçmişten bugünü bağlamak gelecek ile ilgili hedefleri anlatmak, birbirini unutmamak tekrar tekrar kucaklaşıp bir sonraki bayramda buluşmak üzere diyen o mutlu gün bayram unutulur mu?
    Mesai arkadaşlarımız, evimizden çok beraber olduğumuz, sırdaşlarımız güzel bir iş olduğunda, birbirimizi kutladığımız, acısını gözyaşını paylaştığımız can dostlar…Yılları, işleri birlikte devire devire bugünlere geldiğimiz dostlarımızla yaptığımız bayramlaşmalarımız… Bekarken tanışıp torun sahibi olanlardan, emekli olanlar, yeni evlenenler… Bu bayram başka yılların şerit gibi geçtiği güzel bayramlar…
    Annesi, babası olmayan kapılarda gelenleri bekleyen, yetimhanedeki yetim yavruların her bayram gittiğimizde anne baba diye ayaklarımıza sarılıp bırakmayan can yavrular… Size dayanmak, sevginize sevgimizi aktarmak kucağımıza alıp koklayıp bayramını kutlamak, ayrılırken arkamızdan ağlasalar da hiç unutulmayacak bayram günleri… Yüreğimizin sızladığı, günlerimize söz geçiremediğimiz acılı bayramlar…
    Gözü yollarda ziyaretçi bekleyen güçsüzler yurdundaki büyüklerimiz…Bir çiçek, bir çikolata en önemlisi de baba, ana ver elini bayramın mübarek olsun. Arkasından kucaklaşmamız. Onun mu kendi gözümüzü mü sileceğimizi karıştırdığımız o yaşlıları fethettiğimiz gönül bayramları…
    Daha sayamadığımız her insanın gönlünde yatan bir aslan bir büyük, bir sevgili ile yapılan bu bayramlaşmalar hiç unutulur mu? En büyük tutkalımız Allah’ın müjdeler vadettiği mübarek günler….
    Biz bayramlaşırken cephede nöbet tutan, düşmana göz açtırmayan, kahraman Mehmet’im, senin de bayramın mübarek olsun. Yuvamızda rahat uyuyorsak, ezan dinliyorsak, bayrağımız hür bir şekilde dalgalanıyorsa dualarımız sizinle, bayramımızı candan kutluyoruz. Milletimizin gönlünü fetheden kahramanlar bayramınız mübarek olsun. 
    Bu bayram bize her şeyi bahşeden, bizi kaynaştıran, kardeş yapan, millet yapan, şehitlik müjdesini lütfeden Allah’ım bu bayramda da senin rızana uygun bayramımızı kutluyoruz. 
    Bu bayram kapıları, gönülleri kilitleyip dualardan mahrum olunan tatil bayramı değildir.
    Saygılarımla…
Ali İLKBAHAR
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR