Osman Akdoğan

Osman Akdoğan

Belediye şirketleri ve şeffaflık

Belediye şirketleri ve şeffaflık

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin yeni başkanı Mansur Yavaş, belediye iştirakindeki toplam 15 şirketin bazılarını kapatacağını açıkladı. Gerekçe ise şirketlerin “zarar” etmesi! 
***
Büyükşehir’e bağlı bazı şirketin zarar ettiği yıllardır konuşuluyordu; ancak şirketlerin mali durumuyla ilgili kamuoyuna bilgi verilmediği için durum nedir, ne değildir net olarak bilinmiyor. 
***
Şirketlerin bugünlerde yeniden gündeme gelmesinin ardından bazı CHP’li meclis üyeleri, söz konusu şirketlerin mali durumuna ilişkin geçmişte önerge verdiklerini; ancak “ticari sır” denilerek yönetim tarafından önergelerin reddedildiğini iddia etti. 
***
Önümüzdeki günlerde bu 15 şirketin yönetim kurullarının belli olmasının ardından bazı şirketler kapatılacak. Bu şirketlerin büyük çoğunluğu ise devam edecek. Söz konusu 15 şirketin çok büyük bir maddi gücü olduğu biliniyor. Seçim kampanyası döneminde yönetimde şeffaflık vadeden Mansur Yavaş’ın bu süreçte nasıl hareket edeceği merak ediliyor. “Zarar” ettiğini söylediği şirketlerin şeffaf olmasını Mansur Bey, sağlayabilecek mi?  İnsanlar artık şeffaf bir yönetim anlayışı istiyor. İnsanlar vergilerinin nereye gittiğini görmek ve bilmek istemekte haklı. Eğer Mansur Bey, şeffaf bir yönetim anlayışı sergilerse herkesin takdirini alacağı şüphesiz. Süreci merakla bekliyoruz.  Şeffaf olunmasıyla birlikte belki de şirketler kara geçebilir neden olmasın. 
***
Büyükşehir’in iştirakinde olan o 15 şirketi ve faaliyet alanlarını sizler için şöyle sıraladım:

*ANFA, fuar ve kongre hizmetleri, inşaat çalışmaları, Çevre düzenleme ve peyzaj hizmetleri, park güvenliği gibi alanlarda faaliyet göstermekte.

*ANFA Güvenlik, uzman yönetim kadrosu ve güvenlik görevlileri ile can ve mal güvenliğini korumaya yönelik güvenlik hizmeti sunuyor. 

*Anket A.Ş., Ankara’nın kültürel, coğrafi ve sanatsal güzelliklerini yurt içinde ve yurt dışında tanıtmak için kültürel organizasyonlar yayımcılık faaliyetleri, ulusal ve uluslar arası panel, sempozyum, festivaller, restorasyon çalışmalarına kadar uzanan geniş bir yelpazede organizasyonlar gerçekleştiriyor. 

*Belka A.Ş., Ankara’daki yol, asfalt, hafriyat, altyapı çalışmalarında kanal, ızgara, yağmur suyu hatlarının bakımı, onarımı ve benzeri işlerde çalışma yapıyor.

 *BELKO, Ankara halkının kömür temini, dağıtımı ve satış işini vatandaşın  kaliteli kömürü makul  fiyatlarla  alabilmesi için; satış kârlılığına bakmaksızın  yerine getirmeye çalışıyor. Aynı zamanda şirket ‘BelkoAir’ adı altında 2013 yılından beri  şehre hava yolu ile gelen yolcuları  havaalanından şehir merkezi ve şehirlerarası otobüs terminaline (AŞTİ) , aksi istikamette ise; hava alanına gitmek isteyen yolcuları taşıyor. 

*BELPLAS, karayolları, hava meydanları, yol müteahhitleri, kamu kuruluşları ve diğer kuruluşların yol çizgi boyası gereksinimlerini karşılamakta. 

*BELPA, engelliler ve rehabilitasyon hizmet merkezi, yaşlılara hizmet merkezi, cami temizlik hizmetleri, taziye hizmetleri, ambulans, cenaze, Sincan Evcil Hayvanlar Parkı, Gölbaşı Geçici Hayvan Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi, Ankara Büyükşehir Belediyesine Bağlı Birimlerin Temizlik Hizmetleri, Sincan Sokak Hayvanları Geçici Bakımevi, Düğün ve Sünnet Organizasyonları gibi hizmetlerde bulunuyor. 

*BELTEMA, Turizm eğlence makine işlerinde faaliyet gösteriyor.

*BELTAŞ, trafik işaretleme-yönlendirme çalışmalarını ve resmi markası ANPARK ile otopark işletmeciliği sektöründe faaliyet göstermekte.

*TOBAŞ (Toplu Konut-Büyükşehir Belediyesi İnşaat Emlak Mimarlık ve Proje A.Ş)

*BUĞSAŞ, AŞTİ, EGO, Ankara metrosu, Ankaray, Teleferik gibi faaliyetlerde bulunuyor. 

*Ankara Halk Ekmek, ekmek ve türevlerinin üretimini gerçekleştiriyor.

*Metropol İmar, alternatif yerleşim alanlarında, toplu konut alanları, lüks konut alanları, rekreasyon alanları, yol köprü ve kavşak düzenlemeleri, yaya üstgeçitleri, her türlü sosyal kültürel ve spor alanları, göl çevresi ve dip temizleme çalışmalarında;  müşavirlik, kontrollük, planlama, proje ve taahhüt işlerini yapmaktadır. Her türlü sosyal ve kültürel etkinlikler çerçevesinde; tanıtım, temizlik, spor organizasyonlarını yapmakta.

*PORTAŞ, toplu konut projelerini yürütmektedir. Toplu konut yapımında birinci ve en önemli basamak arsa teminidir.

*Seğmen Su, ambalajlı su işini yürütmekte. 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR