Bor pazarında liderliğe devam: 4’te 3’ü Türkiye’nin!

Bor pazarında liderliğe devam: 4’te 3’ü Türkiye’nin!

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı verilerine göre Türkiye 2023’te dünya bor pazarında liderliğini sürdürdü. Dünya bor rezervlerinin yaklaşık 4’te 3’üne sahip Türkiye’yi, Rusya ve ABD takip etti.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Dünya bor rezervinin yüzde 73,2’sine sahip olan ülkemiz 2023 yılında da yüzde 63’lük pazar payı ile liderliğini sürdürdü” açıklamasında bulundu. Bakanlığa bağlı Eti Maden bünyesinde olan Eskişehir Kırka, Kütahya Emet, Balıkesir Bigadiç ve Bursa Kestelek'teki bor yataklarından çıkartılan rezervler ile Türkiye liderliğine devam etti.

eskisehir2.jpg

PAZAR LİDERİ TÜRKİYE

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı verilerine göre dünya bor rezervi oranlarında yüzde 73,2 ile ilk sırada yer alan Türkiye’yi, yüzde 7,8 rezerv oranına sahip Rusya, yüzde 6,2 rezerv oranına sahip ABD ve yüzde 3,2 rezerv oranına sahip Şili izledi. Diğer ülkeler arasında ise sırasıyla Çin, Peru, Sırbistan, Bolivya, Kazakistan ve Arjantin yer aldı. Bakanlık tarafından yapılan paylaşımda, “Dünya bor rezervinin yüzde 73,2’sine sahip olan ülkemiz 2023 yılında da yüzde 63’lük pazar payı ile liderliğini sürdürdü” açıklamasında bulunuldu.

kutahyabor.jpg

TÜRKİYE’NİN BOR REZERVLERİ

Öte yandan Türkiye’de Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Eti Maden bünyesindeki 4 işletmenin rezervleri ise şu şekilde biliniyor; Eskişehir Kırka’da dünyadaki tinkal(temizlik ürünü maddesi) rezervlerinin yüzde 20'sini ve Türkiye'deki bor rezervlerinin %25'ini, Kütahya Emet’teki bor rezervleri dünya kolemanit(borik asit üretiminde kullanılır) rezervlerinin yaklaşık yüzde 40'ını ve Türkiye'deki rezervlerinin yüzde 55'ini oluşturuyor. Bursa Kestelek’te ise yaklaşık 6.2 milyon ton bor madeni olduğu tahmin ediliyor. Bakanlığa bağlı Bandırma ve Bigadiç İşletmelerinde de diğer işletmelerin uhdesinde bulunan sahalardan çıkarılan bor, kolemanit rezervler işleniyor. Bor ürünleri Türkiye'de; yüzde 51 cam, yüzde 17 tarım, yüzde 14 seramik, yüzde 1 deterjan ve yüzde 17 pay ile diğer alanlarda kullanılıyor. Bakanlık verilerine göre Türkiye’de 2022 yılında bor ihracatından 1.18 milyar dolar kazanç sağlandı.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.