Borsa bilanço vakti: O şirketlerin hem temettü verimi hem getirileri yüksek!

Borsa bilanço vakti: O şirketlerin hem temettü verimi hem getirileri yüksek!

Borsa İstanbul’da 2023 bilançoları açıklanmaya başlarken; şirketlerin dağıtacağı temettüler merak konusu oldu. Son 5 yılda temettü verimi en yüksek şirketleri Ekonomi Yazarı Ufuk Korcan yazdı. Korcan, “Hem temettü verimi hem getirileri yüksek!” dedi.

Ekonomi Yazarı Ufuk Korcan, “Temettüde verimli şirketler hisse performansında coştu” başlıklı köşe yazısında yatırımcıların merakla beklediği temettü şirketlerine dair görüşlerini paylaştı. Korcan, “Borsa İstanbul’daki 500’den fazla şirketlerin 2023 yılı bilançoları açıklanmaya başlandı. Finansal tablolar açıklandıkça şirketlerin temettü (kâr payı) ödemeleri de konuşulmaya başlayacak. Son 5 yılda temettü verimi en yüksek şirketlerin hisse performansları da oldukça dikkat çekici” dedi.

asdadas.jpg

HEM GETİRİ HEM DE TEMETTÜ DİKKAT ÇEKTİ

Ekonomi Yazarı Ufuk Korcan “Temettüde verimli şirketler hisse performansında coştu” başlıklı köşe yazısında 2023 yılı bilançolarının açıklanmaya başlandığını belirterek, “Finansal tablolar açıklandıkça şirketlerin temettü (kâr payı) ödemeleri de konuşulmaya başlayacak. Son 5 yılda temettü verimi en yüksek şirketlerin hisse performansları da oldukça dikkat çekici. Hisseleri borsada işlem gören şirketlerin 2023 yılına ilişkin mali tabloları açıklanmaya başlandı. 12 aylık bilançoların sonuçları ortaya çıkmaya başlayınca şirketlerin temettü (kar payı) dağıtıp dağıtamayacağı da netleşecek. Eğer şirketler 12 ayı karla kapatması durumunda yönetim kurulu dağıtılabilir karın ne şekilde kullanılacağına yönelik karar alacak” ifadelerini kullandı.

asedasda.jpg

YATIRIMCININ YANLIŞ BİLDİKLERİ

Ufuk Korcan, bazı yatırımcıların temettü ödemesi kadar portföylerinde artış olacağını düşündüğünü ve bunun yanlış olduğunu aktararak, “Çünkü dağıtılan temettü hisse senedi fiyatından çıkarılıyor. Dolayısıyla yatırımcı açısından kısa vadede spekülatif getirilerin dışında bir getiri söz konusu değil. Uzun vadeli bakıldığında ise durum biraz farklı. Uzun vadeli yatırımcı açısından yüzde 10 temettü̈ verimliliği olan bir şirkete yatırılan tutar yaklaşık 10 yıl içinde temettü̈ olarak geri alınıyor. İstikrarlı ve yüksek verimlilikle temettü ödeyen bir şirketin hisselerinin de normalde yukarı yönlü̈ bir seyir izlemesi bekleneceğinden; temettü̈ gelirinin yanı sıra, hisse fiyatında görülecek fiyat artışından da getiri elde edilebiliyor” diye konuştu.

1231321.jpg

İŞTE SON 5 YILIN TEMETTÜ ŞİRKETLERİ

Korcan, bir yatırım şirketinin; son 5 yılda en az 4 defa temettü ödemesi yapan ve yüzde 4’ün üzerinde temettü verimi olan şirketleri şu şekilde açıkladığını kaydetti: “ Son 5 yılda ortalama temettü verimi en yüksek hisse yüzde 13.79 ile Pergamon Dış Ticaret. Bu şirketi yüzde 11.78’lik temettü verimi ile İş Yatırım Ortaklığı takip ediyor. Ereğli Demir Çelik de son 5 yılın dördünde temettü dağıttı ve ortalama temettü verimi yüzde 9.44. Ancak Ereğli’nin 2023 yılını zararla kapatması bekleniyor. Tofaş Oto, Enerjisa, Vestel Beyaz, Anadolu Hayat Emeklilik yine temettü verimi yüksek şirketler listesinde üst sıralarda yer alıyor. Temettü verimi yüksek şirketlerin son 5 yıllık hisse performansları da oldukça yüksek. Temettü verimi en yüksek ilk 10 şirket hissesinin 5 yıllık getirileri de yüzde 825 ile yüzde 8 bin arasında değişiyor.”

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.