Bu hastalığa dikkat! 2050'de 1.3 milyar kişi hasta olacak

Bu hastalığa dikkat! 2050'de 1.3 milyar kişi hasta olacak

Lancet dergisinde yayınlanan araştırma dikkat çekti. Dünya genelinde diyabet hastası insan sayısı 2050 yılına kadar iki kattan fazla artarak 1,3 milyara ulaşacak.

Lancet dergisinde yayımlanan yeni bir araştırmaya göre, yapısal ırkçılık ve ülkeler arasındaki büyük eşitsizlik nedeniyle dünya genelinde diyabet hastası insan sayısı 2050 yılına kadar iki kattan fazla artarak 1,3 milyara ulaşacak.

KRONİK HASTA SAYISI YÜKSELECEK

Küresel veriler üzerinde 2050 yılına kadar yapılan "en kapsamlı" araştırmaya göre, dünyadaki her ülkede kronik hastalığı olan hasta sayısında artış görülecek.

Yaklaşık 529 milyon insanın halihazırda, ölüm ve sakatlığın en önemli 10 nedeninden biri olan diyabetle yaşadığı tahmin ediliyor.

İnsanların aşırı kilolu olabileceğinin bir göstergesi olan yüksek vücut kitle indeksi, diyabetten kaynaklanan ölümlerin ve sakatlıkların yarısından fazlasıyla ilişkilendirildi. Diğer faktörler arasında insanların diyetleri, egzersiz, sigara ve alkol yer alıyor.

Sağlık Ölçümleri ve Değerlendirme Enstitüsü'nde (IHME) baş araştırmacı ve çalışmalardan birinin yazarı olan Liane Ong, AFP'ye yaptığı açıklamada, "30 yıl boyunca farklı ülkeler geleneksel gıda alışkanlıklarından, belki de daha fazla meyve ve sebze yemekten, daha sağlıklı yeşilliklerden daha fazla işlenmiş gıdalara geçiş yaptı" dedi.

Ong, "asıl zorluk, her şeyi düzeltecek tek bir müdahale türü görmememizdir" diyerek, bunun yerine, diyabetle mücadelenin uzun vadeli planlama, yatırım ve dünyanın dört bir yanındaki ülkelerin dikkatini gerektireceğini söyledi.

DÖRTTE ÜÇÜ DÜŞÜK VE ORTA GELİRLİ ÜLKELERDE OLACAK

Araştırma ayrıca, 2045 yılına kadar diyabetli yetişkinlerin dörtte üçünün düşük ve orta gelirli ülkelerde yaşayacağını tahmin etmektedir.

Ancak, Lancet dergisinin ayrı bir çalışmasında, ABD gibi zengin ülkelerde bile diyabet oranlarının siyah, Hispanik, Asyalı veya Amerikan yerlileri gibi azınlıklar arasında neredeyse 1,5 kat daha yüksek olduğu belirtildi.

Wisconsin Tıp Fakültesi'nden çalışmanın eş yazarı Leonard Egede, "Konut ayrımı gibi ırkçı politikalar insanların nerede yaşadıklarını, yeterli ve sağlıklı gıdaya ve sağlık hizmetlerine erişimlerini etkiliyor" dedi.

Lancet dergisinin başyazısında "dünya diyabetin sosyal doğasını anlamakta başarısız oldu ve hastalığın gerçek ölçeğini ve oluşturduğu tehdidi hafife aldı. Diyabet bu yüzyılın belirleyici hastalığı olacak" ifadeleri yer aldı.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.