Çalışanları ilgilendiriyor: Kalp krizi riski Pazartesi günleri artıyor

Çalışanları ilgilendiriyor: Kalp krizi riski Pazartesi günleri artıyor

İrlanda'da yapılan bir araştırmadan çıkan sonuç dikkat çekti. Uzmanlar, ölümcül kalp krizlerinin Pazartesi günleri yaşanma olasılığının diğer günlere göre daha yüksek olduğunu belirtti.

İrlanda'da yapılan bir araştırmada, beş yıllık bir süre boyunca 10.528 hastanın ciddi kalp krizi geçirerek hastaneye başvurduğu tespit edildi. Bilim insanları, bu vakaların pazartesi günleri yüzde 13 daha yüksek bir orana sahip olduğunu buldu.

Belfast Health and Social Care Trust'ta gerçekleştirilen çalışmada, uzmanlar hafta sonları insanların geç saatlere kadar dışarıda kalmaları veya uzun süre uyumalarının, vücudun doğal uyku-uyanıklık döngüsü veya sirkadiyen ritmiyle ilişkili olabileceğini düşünüyor. Pazartesi sabahı insanlar, normal uyku düzenlerine geri döndüklerinde, daha yüksek düzeyde iltihaplanma ve stres hormonu salgılanması gibi faktörlerin kalp krizlerini tetikleyebileceği belirtiliyor.

Bu sebeple Birleşik Krallık'ta her yıl 30.000'den fazla hastanenin yatışı gerçekleşiyor. İrlanda'da 7.112 ve Kuzey İrlanda'da 3.416 hastanın verilerinin analiz edildiği çalışma, 2013 ile 2018 yılları arasında gerçekleşti ve sonuçları Manchester'da yapılan İngiliz Kardiyovasküler Derneği konferansında sunuldu.

İngiliz Kalp Vakfı Tıbbi Direktörü Profesör Sir Nilesh Samani, "Birleşik Krallık'ta her beş dakikada bir kişi yaşamı tehdit eden kalp krizi nedeniyle hastaneye kaldırılıyor" dedi. Samani ayrıca, bu çalışmanın özellikle ciddi kalp krizlerinin zamanlamasıyla ilgili kanıtlara katkı sağladığını belirterek, bu durumu daha iyi anlamak için haftanın belirli günlerindeki artışın nedenlerini çözmek gerektiğini sözlerine ekledi. Bu bilgi, doktorlara ölümcül bir durumu daha iyi anlamaları konusunda yardımcı olabilir.

Yüksek tansiyon, diyabet, obezite, yüksek kolesterol, hava kirliliği ve sigara gibi risk faktörleri arasında kalp krizi yer alıyor. Yaklaşık yedi hastadan biri hayatta kalmasına rağmen, birçok kişi kalp kasında uzun süreli hasara yol açan kalp yetmezliği ile karşı karşıya kalıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.