Çalışma Meclisi toplandı

Çalışma Meclisi toplandı

İş hayatının önemli istişare organlarından biri olan Çalışma Meclisi 13. toplantısı başladı. Masada Kıdem tazminatı, çalışma modelleri, asgari ücret ve emekli aylıkları olacak.

Çalışma Meclisi 23 Mayıs 2019’daki son toplantısının ardından bugün Türkiye Yüzyılında Çalışma Hayatı: Emeğin, Sendikal Örgütlenmenin ve İstihdamın Geleceği" başlığıyla toplandı.

Beştepe’de bugün başlayan ve 2 gün boyunca düzenlenecek panellerde çalışma hayatının güncel sorunları tartışılacak. Kıdem tazminatı, esnek çalışma modelleri, asgari ücret ve emekli aylıkları gibi ücret artışlarının detayları ele alınacak. Öte yandan Türk İş Kanunu hakkında da değerlendirme yapılacak.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN TARAFLARLA GÖRÜŞECEK
Rapor ve sonuç bildirgesi sendikaların katılımı ile daha sonra açıklanacak. Son toplantının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafları ağırlayacak. 30 Nisan Salı günü Beştepe’deki programda sendika temsilcileri aynı masa etrafında buluşacak.

ÇALIŞMA BAKANI IŞIKHAN'IN KONUŞMASI

Meclisimiz, bugün ve yarın, çalışma hayatında insana yakışır iş; yeşil ve dijital dönüşümün iş gücü piyasalarına etkileri ve adil çözüm; sendikal örgütlenmede yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri; Toplu sözleşme sürecinde yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri.. olarak dört oturum şeklinde toplanacaktır. Bu toplantılarda bulunmamız, çalışma hayatımızın sadece mevcut durumunu değil, geleceğe dair vizyonumuzu tartışmak ve belirlemek için hepimize bir fırsat sunmaktadır.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olarak 12. Kalkınma Planı ile Orta Vadeli Programı da dikkate alarak; genel istihdamın yanı sıra özellikle kadın ve genç istihdamında artış sağlayacak, özel politikalar geliştiriyoruz.

Değişen işgücü piyasalarının ve yeni iş modellerinin; sendikal örgütlenmeye etkilerinin tartışılması ve yeni modellerin geliştirilmesi kaçınılmazdır. Diğer yandan; istihdamın geleceği konusunda ise, sadece işsizlik rakamlarına odaklanmak yeterli değildir.
GÜVENCELİ ESNEK ÇALIŞMA MESAJI
Toplantıda konuşma yapan Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu Başkanı Özgür Burak Akkol, "Bundan 4 sene önceye gittiğimizde uzaktan çalışma hakkı veren işveren yüzde 1'in altındaydı. Pandemi sonrası her 10 çalışandan 4'ü, yüzde 40'ı evden çalışma hakkına sahip oldu. Bu bir esneklik midir? Evet. İş Kanunu'nda düzenleme var mıydı? Yoktu. Bunun gibi maddeleri kazandırmamız lazım." ifadelerine yer verdi.
Yeni nesil çalışma modellerine ihtiyaç olduğunu da vurgulayan Başkan Akkol, gençlerin beklentisinin de bu yönde olduğunu kaydetti.
Akkol, ayrıca çalışana tanınan eğitim yardımcı, yakacak yardımı, evlenme gibi sosyal yardımların vergiden muaf olması gerektiğini vurguladı.
TÜRK İŞ BAŞKANI: BİZİM ÜLKEMİZDE ASGARİ ZAMCILAR VAR
Türk İş Genel Başkanı Ergün Atalay ise konuşmasında asgari ücret tartışmalarına ve fırsatçılığa değindi. Başkan Atalay, "Öyle bir noktaya geliyoruz ki, asgari ücret konuşulduğunda bizim ülkemizde asgari zamcılar var bunlar harekete geçiyorlar dün de böyleydi bugün de böyle." diye konuştu.
Öte yandan fırsatçılığa ve stokçuluğa karşı en ağır yaptırımları uygulamak için anayasa çalışmaları olduğunu da hatırlattı.

 İnternet Editörü
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.