Çukurovalı üretici açıkladı: Enter limonda yok olma tehlikesi

Çukurovalı üretici açıkladı: Enter limonda yok olma tehlikesi

Mersin’de düzenlenen Küresel İklim Değişikliği Sürecinde Tarımsal Planlama konferansına katılan narenciye üreticisi ve ihracatçısı Özbek Özler, son 10 yıl içinde enter limon verimi düştüğünü belirterek “Bu çeşit yok olma tehlikesiyle karşı karşıya” dedi.

Mersin’de düzenlenen Küresel İklim Değişikliği Sürecinde Tarımsal Planlama konferansında iklim değişikliğinin narenciye üretimine etkisi ve yapılması gerekenler ele alındı. Konu ile ilgili görüşlerini dile getiren narenciye üreticisi ve ihracatçısı Özbek Özler, erkenci bir limon çeşidi olan enterdonat (enter) limonundan örnek vererek, Zamanlaması açısından çok kıymetli ve önemli bir boşluğu dolduruyor. Türkiye’nin pek çok pazara erken girişine vesile oluyordu” dedi. Özler, son 10 yılda hiçbir üreticinin bu çeşitten verim alamadığını ve ağaçların sökülmeye başlandığını belirterek, “Bu çeşit yok olma tehlikesiyle karşı karşıya” dedi.

bbbsb.jpg

ENTER LİMON SÖKÜLÜYOR

Özbek Özler yaptığı konuşmada öne çıkan ifadeler şu şekilde;

“Mesela bizde bir limon çeşidi var. Enterdonat. Kalite olarak belki çok önemli değil ama en erkenci çeşit. Zamanlaması açısından çok kıymetli ve önemli bir boşluğu dolduruyor. Türkiye’nin pek çok pazara erken girişine vesile oluyordu. Bu iklimsel değişikliklerden ötürü son 10 yılda hiçbir üreticimiz bu çeşitten verim alamaz oldu. Eskiden 5-7 ton verim alan üretici, şimdi 3 ton alınca seviniyor. Verim düşünce üretici sökmeye başladı. Bu çeşit yok olma tehlikesiyle karşı karşıya.

dasgsdfgd.jpg

MANDALİNA ARTIK ARALIK’TA KESİLİYOR

Onun dışında Mersin’de ve Hatay Erzin’de bir satsuma mandalina çeşidimiz var. Ben işe ilk başladığımda Rusya, İngiltere, Avrupa’nın Noel’de, yılbaşında vazgeçilmezi, olmazsa olmazıydı. Sonbaharın ılıman geçmesi, kışın daha kısa sürmesi ile meyvenin raf ömrü kısalmaya başladı. Biz değil yılbaşını görmek, Aralık başını gördüğümüzde şükreder hale geldik. Bir gün bahçede hasat yaparken babam geldi. Ne yapıyorsunuz diye sordu. Mandalina kesiyoruz dediğimde ‘ya biz bunu Şubat’ta keserdik’ dedi. Şubat’ta kesilen mandalina Aralık’ta kesiliyor.”

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.