Deprem bölgesindeki şehirler ayağa kalkacak

Deprem bölgesindeki şehirler ayağa kalkacak

Deprem bölgesindeki 11 il için Bakanlıklar harekete geçti. Bu yıl başlayacak onlarca proje ile şehirler ayağa kalkacak.

Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen 11 ilde yaraların sarılması için 2024 yılında onlarca proje gerçekleştirilecek. 46 milyar TL’lik yatırımla ayağa kalkacak şehirlerde okullardan müzeye, altyapıdan yollara çalışmalar yürütülecek.

6 Şubat 2023’te meydana gelen depremlerden etkilenen 11 ilin yeniden imarı için onlarca proje açıklandı. 2024 yılı Yatırım Programında yer alan bilgilere göre deprem bölgesinde tarım ve hayvancılıktan eğitime, şehirleşmeden altyapıya birçok alanda 46 milyar TL yatırım gerçekleşecek. Şehirlerin altyapısı için toplam 20,9 milyar TL, okul, işyeri ve konutlar için de 12,9 milyar TL’lik yatırım yapılacak.

asdfsdf.jpg

İŞTE PLANLANAN YATIRIMLAR

2024 yılı Yatırım Programında yer alan bilgilere göre; kurumlar tarafından yapılacak projeler ve yatırım tutarları şu şekilde açıklandı:

  • DSİ-Taşkın koruma: 2 milyar TL
  • İskenderun Balıkçı Barınağı 208 milyon TL
  • İşyerleri yapımı 5 milyar TL
  • Demir yolu onarımı: 11 milyar TL
  • İmar projeleri: 6 milyar TL
  • Yeniden yapılanma: 3.7 milyar TL
  • Okul inşası: 7.5 milyar TL
  • Müze onarımı: 1.4 milyar TL
  • Kütüphane onarımı: 200 milyon TL
  • İçme suyu projeleri (Adana-Kahramanmaraş): 1.2 milyar TL
  • Kanalizasyon şebekesi (Adıyaman, Hatay, Malatya, Şanlıurfa, Adana, Kahramanmaraş): 6.5 milyar TL
  • İsale hattı (Adıyaman, Hatay, Malatya ve Şanlıurfa): 2.2 milyar TL.

wsfe1.jpg

ULAŞTIRMA VE SANAYİ ALANINDA ÇALIŞMALAR

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından yapılan açıklamalarda “Deprem Sonrası İskenderun Balıkçı Barınağı Yapımı Projesi” için 208 milyon TL’lik yatırım yapılacağı belirtilirken projenin 2025 yılında tamamlanması bekleniyor. TCDD tarafından 2027 yılına kadar onarılması planlanan demiryollarına ise 11 milyar TL’lik yatırım gerçekleşecek. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yapılacak işyerlerinin inşaatının ise 2024’te 5 milyar TL ayrıldığı bildirildi.

sdfsfsd1.jpg

ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI’NIN PROJELERİ

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın “Türkiye Deprem Sonrası İyileşme ve Yeniden İmar Projesi” kapsamında 11 ilde yaklaşık 6 milyar liralık yatırım planlandığı belirtilirken; “Deprem Sonrası Yeniden Yapılanma” çerçevesindeyse 3.7 milyar lira harcanması öngörülüyor.

TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI TAŞKINLARI ÖNLEYECEK

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapılacak taşkın koruma çalışmalarında ise DSİ tarafından yapılacak onarımlarda 11 il için 2 milyar TL ayrıldı.

121321fds.jpg

EĞİTİM VE KÜLTÜRDE ÇALIŞMALAR

Milli Eğitim Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yürütülecek çalışmalarda 11 ilde okul ve müzelerin bakım onarım ve yeniden inşası yapılacak. Milli Eğitim Bakanlığı’nın yürüteceği çalışmalarda 7.5 milyar TL’lik yatırım planlanırken; Kültür ve Turizm Bakanlığı 11 ilden 8’inde hasarlı müzelerin onarımı ile 11 ilin 7’sinde ise toplam 66 bin 800 metrekare alana sahip kütüphanelerin onarımını yapacak.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.