Devlet desteği devam ediyor: 6 milyar metreküp doğal gaz bedava verilmiş olacak

Devlet desteği devam ediyor: 6 milyar metreküp doğal gaz bedava verilmiş olacak

Sakarya Gaz Sahasında keşfedilen doğal gaz ile Türkiye’de 20 milyon konut abonesinin 25 metreküpe kadar gaz kullanımına devlet desteği devam ediyor. 1 Mayıs’a kadar devam edecek uygulama sayesinde 6 milyar metreküp doğal gaz bedava verilmiş olacak.

Türkiye’de Karadeniz’de keşfedilen doğal gaz ile enerjide dışa bağımlılıkta zincirin önemli bir halkasını kırdı. 2022 Nisan ayında Karadeniz gazının ulusal şebekeye bağlanmasının ardından konut abonelerine 1 yıl boyunca her ay 25 metreküp gazın bedelsiz olarak sağlanacağı açıklandı. Türkiye’de 20 milyon konut 1 Mayıs’a kadar Sakarya Gaz Sahası’ndan çıkartılan gazı kullanmaya devam edecek. Böylece 6 milyar metreküp doğal gaz hanelere bedava verilmiş olacak.

aa.jpg

ŞİMDİYE KADAR 5 MİLYAR METREKÜP VERİLDİ

Türkiye’de yaklaşık 20 milyon konut abonesi bulunuyor. Sakarya Gaz Sahası'ndan aylık 500 milyon metreküp doğal gaz vatandaşlara ücretsiz veriliyor. 1 Mayıs’a kadar devam edecek 25 metreküp gaz kullanım desteğinde toplam 5 milyar metreküp gaz hanelere bedava gelirken sağlanan destek aylık 7,2 milyar TL oldu. Geride kalan 10 ayda 25 metreküp doğal gaz desteğiyle 72,5 milyar liralık destek sağlandı. Uygulamanın devam edeceği 1 Mayıs’a kadar 6 milyar metreküp doğal gazın konutlara bedava geleceği öngörüldü.

bb.jpg

2026’DA 15 MİLYON HANE FAYDALANACAK

Öte yandan Türkiye’nin Sakarya Gaz Sahası’ndaki üretim artırma çalışmaları devam ettiği belirtiliyor. Şu anda günlük 2,7 milyon metreküp üretim kapasitesi bulunan Sakarya Gaz Sahası’nın üretiminin 10 milyon metreküpe ulaşması öngörülürken; Faz-2 üretimine 2026 yılında geçilerek günlük üretimin 40 milyon metreküpe çıkması, Faz- 3’te ise Amasra Sahası’nın da üretime dahil edilerek 2028 yılında günlük 60 milyon metreküp üretim seviyeleri planlanıyor. Sakarya Gaz Sahası’nda üretilen doğal gazla şu anda yaklaşık 1 milyon hanenin tüketimi karşılanırken; 2026 yılında 40 milyon metreküp üretim ile birlikte yaklaşık 15 milyon hanenin Karadeniz gazıyla ısıtılması hedefleniyor.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.