Osman Akdoğan

Osman Akdoğan

Drift pistleri şart...

Drift pistleri şart...

Otomobil sporu mu, yoksa magandalık mı? olduğu sürekli tartışma konusu olan ‘drift’, bir başka deyişle otomobille yanlama hareketi trafiğe açık alanda yapıldığında çoğu sefer üzücü kazayla sonuçlanıyor. 
***
Drift atma merakı özellikle kanı deli akan gençlerimizde had safhada. Otomobiliyle yanlamaya meraklı olan gençler trafiğe açık alanda drift yapmaya uygun bir yer görmeye dursun yapıştırıyor gaza… Aslında motor sporları arasında en heyecan vericilerden biri olan drift, insanların hayatını hiçe sayıp trafiğe açık yerlerde ve acemi şoförler tarafından atılmaya çalışılınca bu merak hastanede bitiyor.  
***
Trafiğe açık yerlerde atılan driftin son kurbanları maalesef gencecik iki kardeşimiz oldu. Ankara'da geçtiğimiz günlerde drift yaparken kendilerini fark eden polisten kaçmaya çalışan 20 ve 13 yaşındaki iki genç, park halindeki kamyona çarparak hayatını kaybetti. Aynı aracın içindeki 16 yaşındaki genç ise yaralandı. 
***
Kazada hayatını kaybeden 13 yaşındaki gencin acılı babası İlker Avsut, 'drift' yapmak isteyen gençlere hiçbir şekilde engel olamadıklarını belirterek, "Bir tek bizim çocuklarımız değil, tüm çocukların hevesi. Kontrollü bir alan olur da oraya çocuklarımızı yönlendirirsek, en azından bir başkasına zarar vermezler. Tek isteğim bu" çağrısında bulundu.
***
Acılı babaya katılmamak elde değil. Maalesef ne yaparsak yapalım gençler arasındaki bu drift merakını engelleyemeyiz; ancak buradaki kaza riskini azaltabilir ve bu driftin kontrollü bir şekilde yapılmasını sağlayabiliriz. 

Nasıl olacak peki?

Altındağ Belediye Başkanı Doç. Dr. Asım Balcı’nın seçim kampanyası döneminde bu konuyla ilgili ilginç bir vaadi vardı, biz de o günlerde o vaadi gündeme getirmiştik. Sayın Balcı, yaya ve araç trafiğine açık yerlerde drift yapılmasını önlemeye yönelik ilçeye ‘otomobil sporları pisti’ vaadinde bulunmuştu. O vaadin hayata geçirilmesi noktasında bildiğim kadarıyla somut bir adım atılmadı. 
***
Ama eminim ki böyle tesisler Ankara’ya ve Türkiye’ye kazandırılsa hem adrenalin tutkunu sporseverler, kontrollü bir şekilde drift atarak deşarj olur hem de üzücü kazalar yaşanmaz diye düşünüyorum. Trafiğe açık alanda yapılan driftleri tam olarak engelleyemesek de kazandırılacak ‘otomobil sporları pistleri’yle bu kazalar büyük oranda azaltılabilir. Tam bu noktada İçişleri Bakanlığımıza ve belediyelerimize büyük bir iş düşüyor. Eğer kurumlarımız drift atan gençlerin bir adım önünde olur, drift atmalarını engellemez kontrollü bir şekilde drift yapmayı müsaade ederlerse üzücü kazalarla karşı karşıya kalmayız.  Drift atmak kontrol altına alınırsa bu spor, magandalık olmaktan da kurtulmuş olur. 
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR