Erzurum’da 5 asırdır “1001 Hatim” geleneği sürdürülüyor

Erzurum’da 5 asırdır “1001 Hatim” geleneği sürdürülüyor

Erzurum’da 5 asırdır yaşatılmaya çalışan bir gelenek olan “1001” hatim geleneğine vatandaşlar camilerde sabaha kadar Kuran-ı Kerim okuyarak destek veriyor.

16. yüzyılda İslam âlimi Pir Ali Baba’nın, şehri afetlerden korumak amacı ile başlattığı bilinen gelenek yüzyıllardır devam ettiriliyor.

Her yıl aralık ayının ortalarına doğru başlayan ve bir ay boyunca süren gelenek kapsamında, insanlar gece saatlerinde toplandıkları camilerde sabaha kadar dua edip Kuran-ı Kerim okuyorlar.

Bu yıl okunan hatimlerin sayısının 50 bini geçmesi bekleniyor. Her gün camilerde sabah namazından sonra vatandaşlara çorba ve yemekler ikram ediliyor.

İl müftüsü Rüstem Can yaptığı açıklamalarda Erzurum’un en güzel geleneklerinden birisinin “1001 hatim” geleneği olduğunu belirtti. Hatim geleneğinin 16 Aralık’ta başladığını belirten Can Ocak ayının ikinci haftasındaki cuma namazı öncesinde yapılması planlanan hatim duasıyla tamamlanacağını belirten Can sözlerine şu şekilde devam etti:

“Elhamdülillah bugün tarihi Ayaz Paşa Camii, İhmal Camii ve diğer 146 camimizde bu güzel gelenek ifa ediliyor. Bütün kardeşlerimiz seher vaktinde gece saat 2-3 gibi camilerimize gelerek sabah namazına kadar Kuran-ı Kerimlerini okuyor. Kılınan sabah namazının ardından da dua yaparak evlerine gidiyorlar. Aynı şekilde akşam ve yatsı namazları arasında da Mevla’mızın kelamı doya doya okunuyor ve bir anlamda rahmet olarak gerek Erzurum’umuza gerekse bu aziz vatanın dört bir köşesine iniyor."

1001 HATİM GELENEĞİ NASIL BAŞLADI

Etkinlikte konuşan il müftüsü Rüstem Can geleneğin nasıl başladığını şu şekilde anlattı:
“Pir Ali Baba bu güzel geleneği başlatırken, tabii o zamanda gerek Erzurum’umuzda olsun, gerekse çevre illerde olsun depremler oluyordu. Biz bu geleneği başlatırsak yüce rabbimizin rahmetidir. Bu rahmetin eseri olarak da inşallah yüce Mevla’mız bu depremlerden, sadece onlardan değil maddi manevi bütün sıkıntılardan bizleri kurtarır diye bu güzel geleneği başlatmış ve kesinlikle doğru."

www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.