Esnaf Odası’ndan kamu kesimine: Motokuryeleri korumak için zorunlu eğitim şart!

Esnaf Odası’ndan kamu kesimine: Motokuryeleri korumak için zorunlu eğitim şart!

AYTHESOD Kurucu Başkanı Ramazan Akpınar, Türkiye’deki motokurye kazalarının önüne geçmek için eğitimin şart olduğunu kaydetti. Akpınar, “Ticaret Bakanlığı’nın bir an önce yönetmeliği değiştirerek eğitimleri zorunlu yapması gerekiyor” dedi.

Kış mevsiminin gelmesi ile birlikte artan kurye kazaları trafikte hemen hemen her gün karşımıza çıkıyor. Kazalar sonucu kurye esnafı büyük zarar görürken çoğu zamanda can kayıplarına neden oluyor. Gazetemize özel açıklamalarda bulunan Ankara Yük Taşımacılığı Esnaf Odası Başkanı Ramazan Akpınar kazaların önüne geçmenin en temel yolunun eğitimden ve mesleki yeterlilik belgesinden geçtiğini söylüyor. Türkiye’de taksi ehliyeti ile küçük hacimli motorlar kullanılarak her isteyenin kuryeci olduğuna dikkat çeken Akpınar, “Bir an önce Ticaret Bakanlığı’nın yönetmeliği değiştirerek eğitimleri zorunlu yapması gerekiyor. Eğitim olmazsa biz bu kazaları bitiremeyiz. Hatta azaltamayız bile kazaların önüne geçmek için mesleki yeterlilik gerekiyor. Kuryeleri korumak ve haklarını verebilmek için bizler mesleğimizin çok tehlikeli meslekler kapsamına girmesini istiyoruz” ifadeleri ile yönetmeliğin değişmesini ve mesleklerinin çok tehlikeli meslekler sınıfına alınmasını vurguladı.

1-004.jpg

YÖNETMELİK DEĞİŞMELİ

Ankara Yük Taşımacılığı Esnaf Odası Başkanı Ramazan Akpınar, “Kış aylarında kazaların artmasının en önemli sebeplerinden birisi kuryelerin kış şartlarına uygun motor kullanmaması ve eğitimli kuryeler olmamasından kaynaklanıyor. Özellikle büyük firmalar motor ehliyeti olmadan taksi ehliyeti ile küçük hacimli motorlar ile kuryelik yaptırıyor. Hiçbir motor tecrübesi olmayan kişiler motor kullanıyor. Eğitimini almayan kişiler de yetersiz bilgi ile kazalara sebep veriyor. Odamız 5362 sayılı kanuna göre kuruldu. Bizde 3308 sayılı mesleki eğitim kanunu vardır. Biz bu kanunun dışında kalıyoruz. Kapsam dışında kalında da yönetmeliklere göre kalfalık ve ustalık belgesi verebiliyoruz. Bir eğitim akademisi kurduk. Bu akademi üzerinden bu eğitimleri vereceğiz. Şuanda esnaf odası olarak bünyemizde mesleki yeterlilik belgesi belgelendirme firması kurduk. Biz burada hem teorik hem pratik eğitimler vereceğiz. Bu eğitimler şu an için zorunlu değil oda olarak Ticaret Bakanlığı’ndan yönetmeliğin değişmesini istiyoruz. Bu yönetmelik ile söz konusu eğitim zorunlu olsun hem de lazım olan bütün belgeleri verebilelim” dedi.

2-006.jpg

YETERLİLİK BELGESİ ŞART

Kuryeler yönetmeliğinin içinde olmazsa olmazlardan bir tanesi her kurye esnaf olduğu için esnaf odası tarafından kayıtlı olması lazım ve mesleki yeterlilik belgesi, kalfalık ustalık belgesi zorunlu olması lazım çünkü kuryeler olarak çok tehlikeli iş yapıyoruz” diyerek açıklamalarına devam eden Akpınar, "Bu işinde bir eğitimi olması gerekiyor. Eğitim olmazsa biz bu kazaları bitiremeyiz. Hatta azaltamayız bile kazaların önüne geçmek için mesleki yeterlilik gerekiyor. 16 yaşında motor ehliyeti alabiliyorsunuz. Sadece bu ehliyetin olması sizin kurye olduğunuz anlamına gelmiyor. Biz kapsamlı bir eğitim ile meslektaşlarımızın hayatını korumak istiyoruz. Biz bu eğitimle ölümlerin önüne geçmek istiyoruz” şeklinde konuştu.

3-001.jpg

ÇOK TEHLİKELİ SINIFINA GİRMELİ

Akpınar, “Bizler mesleğimizin çok tehlikeli meslekler kapsamına girmesini istiyoruz. Kime sorarsanız sorun motor ile kurye işi yapmak çok tehlikeli cevabını verir. Bizim kuryeler olarak meslek hastalıklarımız var. Özellikle kış aylarında hava şartlarından dolayı sinüzit, romatizma, migren gibi meslek hastalıklarına kalıcı hastalıklara neden oluyor. Biz kuryelerin yaptığı kazaların neredeyse tamamı büyük zararlara neden oluyor. Aylarca hastanelerde yaşıyoruz. Hayat boyu platin ile yaşamak zorunda kalıyoruz. Bu mesleki hastalıklardan dolayı devletimizden destek bekliyoruz. Mesleğimizin çok tehlikeli sınıfa girmeliyiz” talebinde bulundu.

4.jpg

SESİMİZ DUYULMALI

Ankara Yük Taşımacılığı Esnaf Odası Başkanı Ramazan Akpınarson olarak devlet yetkililerine seslenerek, “Devletimizin bizim mesleki yönetmeliğimizi bir an önce çıkarası gerekiyor. Biz esnaf kuryeleriz kendi aracımızla kendi sigortamızla zor şartlar altında çalışıyoruz. Biz esnaf olacaksak şartlarımız farklı olur. İşçi olarak çalışırsak şartlarımız farklı olur. Biz arada kaldık. İşçiyiz desek sigortamız yatmıyor. Bakımlarımız giderlerimiz karşılanmıyor. Patronsak işçi gibi büyük firmalara onların şartları altında çalışıyoruz. Biz firmalara da karşı değiliz hep olsunlar ama haklarımızı versinler. Meslek olarak birçok sorunumuz var. Bu sorunlar çözülmeli biz hayatımız ile çalışıp evimize ekmek götürüyoruz. Sesimiz duyulmalı” dedi.

Kaynak:Faruk Gökyurt / gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.