Ette nelere dikkat edilmeli? Koyun, sığır, keçi; hangi et daha lezzetli?

Ette nelere dikkat edilmeli? Koyun, sığır, keçi; hangi et daha lezzetli?

Hangi tip etler tercih edilmeli? Ette nelere dikkat edilmeli? Koyun eti mi, sığır eti mi, keçi eti mi; hangi et daha lezzetli? Erkek hayvanın mı, dişi hayvanın eti mi daha leziz? Hayvanın hangi bölgesinin eti daha güzel? Et ne kadar süre dinlendirilmeli?

Et, Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinin en önemlisi. Ziyafet sofralarının ana yemeği…  Hatta millet olarak bu durumu “et girmeyen eve dert girer” şeklinde özetlemişiz.

Yani sağlıklı bir yaşam için de mutlaka et tüketilmeli.

Peki hangi tip etler tercih edilmeli? Ette nelere dikkat edilmeli? Koyun eti mi, sığır eti mi, keçi eti mi; hangi et daha lezzetli? Erkek hayvanın mı, dişi hayvanın eti mi daha leziz? Hayvanın hangi bölgesinin eti daha güzel? Et ne kadar süre dinlendirilmeli? Et ne kadar sürede tüketilmeli? Et alırken kasaplardan ne talep edilmeli? Izgaralık et nasıl olmalı?

et-bolgeleri-son.jpg İşte cevabı:

Kaliteli etin özelliklerini sizler için derledik... 

Hangi hayvanın eti daha lezzetli sorusuna verilecek cevap pek zannedildiği kadar kolay değildir.

Bir kere yörelere ve damak tadına göre farklılık arz etmektedir bu durum.

Kimileri koyun ve keçi etinden vazgeçemediği gibi kimileri de dana etini hiçbir etle değişmeyebilir. Tercileri damak tadı belirlemektedir.

Fakat çok et tüketenlerin ortak kanaat hem küçükbaş hem de büyük baş hayvan etinde; erkek hayvanın eti tercih edilmektedir. Ancak hem koyun hem de keçi kesiminde mevsime dikkat edilmeli. Yani “Koç katımı” denilen Eylül, Ekim aylarında erkek hayvanların kesimi yapılmamalı. Çünkü bu tarihte kesilen erkek hayvanların etinde hoşa gitmeyen kokular lezzeti olumsuz yönde etkileyebiliyor.  

DANA ETİ HANGİ BÖLGEDEN OLMALI?

Lezzetten anlayanların ortak tercihine göre; dana etinde hayvanın sırt kısmı bariz biçimde diğer bölgelerin önüne geçiyor. Artık et severlerden “Antrikot, kontrfile, bonfile” ifadesini bilmeyen yoktur. Bu bölge hayvanın en az hareket eden kısmı olduğu için son derece yumuşak ve lezzetlidir.

Tüketimde süre çok önemlidir. Et mutlaka bir süre dinlendirilmelidir. Yani 8-12 saat kadar dinlendirilmiş et daha lezzetli hale gelecektir. Eğer etin lezzetinden hiçbir şey kaybetmesini istemiyorsanız. Kesimden sonra en fazla iki haftada tüketilmelidir. Derin dondurucuya giren etin özelliği bozulmaktadır.

Etin rengi biraz koyu olabilir fakat mor olmamalıdır. Doğal, organik beslenen hayvanların eti tercih edilmelidir. GDO’su ile oynanan yemlerle beslenen hayvanların eti insan sağlığı için ciddi tehditler oluşturmaktadır.

Küspe ve suni yemle beslenen hayvanların etti lezzetten yoksundur. Etin üzerindeki yağ dokusu ince ve sık olmalıdır. Yani ette bir miktar yağ bulunmalıdır. Çünkü yağ zerrecikleri demek lezzet demektir.

HAŞLAMADA İNCİK KEMİĞİ

Eti ızgaradan önce dövmek, yassılaştırmak etin kalitesine zarar verecektir, bu yüzden dövülmemelidir.

Et haşlamada incik kemiği çok güzel sonuçlar vermektedir. Çünkü incik kemiği hayvanın hayatı boyunca bütün ağrılığını taşıyan bölge olduğundan kaslı bir yapıya sahiptir ve en yoğun ilik burada bulunmaktadır.

İlik ise, ete ayrı bir lezzet verir.

Koyun etinde de Izgara için danada olduğu gibi yine sırt eti tercih edilmeli. Ancak güveç ve fırında yapılacak et yemeklerinde kuzu kol ve but da tercih edilebilir. Hazır kıyma asla alınmamalıdır.

Reyondan tercih edilen et çektirildikten sonra alınmalıdır. Kıymada hafif yağ bulunması yapılan yemeklere lezzet katacaktır.  

et-cesitmleri-2-son.jpg

 

Gazeteilksayfa.com

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.