İslam'da namaza davet: "Ezan"

İslam'da namaza davet: "Ezan"

İslam dininde bir davet aracı olarak kullanılan ezan, en basit tabirle müminleri namaza çağıran en önemli araçtır. Peki, Ezan nedir? Ezanın önemi nedir? Ezanın Türkçe anlamı nedir? İşte detaylar:

Mekke’de yaşanan zor yılların ardından müminler hicret ile Medine’de buluşmuşlar ve Resulullah rehberliğinde yeni bir toplum oluşturmuşlardı. Burada yaptıkları ilk işlerden biri de mescit inşası olmuştu. İnşa edilen ilk mescit, ibadet etmek için toplanacakları, dünyevi ve uhrevi işlerini konuşacakları mütevazı bir yerdi. Altı toprak, ön tarafının üstü ise hurma dalları ile gölgelenmişti. Ancak Müslümanlar için anlamı ve işlevi o kadar büyük ve o kadar zengindi ki hep birlikte Allah'u Teâla’nın huzuruna durulacağı ve kullarının yakarışının hep birden ona ulaşacağı, Hz. Peygamberin ümmeti ile birlikte inşa ettiği Medine’nin ilk mabedi oldu. Mescit inşasının ardından en önemli konu ise inananları namaz için davet aracı olarak kullanacakları davet aracı oldu. Burada devreye ezan girdi. Peki, Ezan nedir? Ezanın önemi nedir? Ezanın Türkçe anlamı nedir? Tüm detaylar haberimizde:

ezan-1.jpg

EZANIN ÖNEMİ NEDİR?

Medine’deki mescit inşasını tamamlayan müminlerin hala namaz vaktinin geldiğini bildirecek ve inananların bir araya gelmelerini sağlayacak bir çağrı vasıtaları yoktu. Allah ve Resulü için İslam’ı daha iyi ve daha özgür yaşayabilmesi için Medine’de toplanan sahabe, namaz vaktinde hepsini aynı anda bir araya gelmeye çağıracak bir araca ihtiyaç duymaktaydı. Bu duruma bir çare bulmak için aralarında istişareye başladılar. Namaz vaktinin girdiğini duyurmak ve hep birlikte huzura durarak yakarmak için Rabbin evinde toplanacağını haber vermek üzere sahabeden bazıları ibadete çağrı vasıtaları kullanmayı teklif ettiler. Kimi Hristiyanlar için çan çalabiliriz derken, kimi de Yahudilerin yaptığı gibi boynuz şeklinde bir boru ile çağrıda bulunalım diyordu.

ezan-2.jpg

Gelen tekliflerin hiç biri gönüllere sinmiyordu. Hz. Ömer, “Ey Bilal, kalk da namaza çağır” buyurdu. Sonra Abdullah, rüyasında gördüğü yeşil elbiseli kişinin namaza başlarken ezanın sözlerini tekrar etmesini söylediğini de anlattı. Hz. Peygamber, Abdullah’ın rüyasını tasdik etmiş ve ezanını onaylamıştı. Ne büyük bir şerefti ki kıyamete kadar baki kalacak ezanla birlikte onun adı da anılacaktı.

EZANIN TÜRKÇE ANLAMI NEDİR?

Allah en büyüktür, Allah en büyüktür, Allah en büyüktür, Allah en büyüktür.

Allah'tan başka ilah olmadığına şehâdet ederim, Allah'tan başka ilah olmadığına şehâdet ederim.

Muhammed'in Allah'ın elçisi olduğuna şehâdet ederim, Muhammed'in Allah'ın elçisi olduğuna şehâdet ederim.

Haydin namaza, haydin namaza.

Haydin kurtuluşa, haydin kurtuluşa.

Allah en büyüktür, Allah en büyüktür.

Allah'tan başka ilah yoktur.

 İnternet Editörü
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.