Osman Akdoğan

Osman Akdoğan

'Gebe Okulu' sınıfta kaldı!

'Gebe Okulu' sınıfta kaldı!

Türkiye genelindeki belli başlı hastanelerde bilinçli anne- baba adayı yetiştirmek amacıyla geçtiğimiz yıllarda “Gebe Okulu Projesi” hayata geçirildi. 

Proje şuan toplumda pek bilinmiyor; ancak Gebe Okulu’na teşvik için sürekli tanıtımı yapılmaya çalışılıyor. Çocuk sahibi olacak kişilerin bu projeye mutlaka dahil olması isteniyor.   

Bildiğim kadarıyla Cumhurbaşkanı Erdoğan ve kıymetli eşi Emine Erdoğan da Gebe Okulu Projesi’ne destek veriyor. 

-Sağlıklı bir gebelik, mutlu bir aile,
-Bilinçli annelik,
-Mutlu gebelik-mutlu doğum,
-Gebelik konusunda bilgi düzeyinin artması,
-Doğum eylemini ve doğumu anlatmak, korkuların giderilmesini sağlamak,
-Doğal doğum konusunda bilgilendirmek,
-Bebek bakımı – beslenmesi ve sağlığı konusunda aileleri bilgilendirmek,
-Gebeyi hastane ortamı hakkında bilgilendirmek,
-Doğum öncesi ve sonrası yaşanan kaygılarla baş etmek konularında Gebe Okulu’nda katılımcılara değerli bilgiler veriliyor.

Bu okula katılım ücretsiz, eğitimler ise 4-5 hafta sürüyor. Her hafta 2 ya da 3 saat ayırmanız yetiyor. Eğer isterseniz eşli dahi gidebiliyorsunuz. Gebe okulunda çok güzel bilgiler de öğrenmeniz mümkün. Okuldaki eğitimciler, verdikleri güzide bilgilerin dışında bu projenin yeni bir proje olduğunu bunu yaygınlaştırmak için çalışacaklarını ve bu projeye dahil olan kişilere az biraz ayrıcalıklı tanınacağını belirtiyor. Ayrıcalık tanımadaki amaç ise (kesinlikle yanlış anlaşılmasın) eşitsizlik yaratmak değil bu projeye katılımı arttırmak için insanları teşvik etmek.

Ben de eşimle birlikte bir anne-baba adayı olarak geçtiğimiz aylarda Etlik Zübeyde Hanım Kadın Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde bu projeye dahil olduk. Güzel bilgiler öğrendik bu okulda. Bir de eğer aynı hastaneyi doğum için seçmemiz halinde Gebe Okulu mezunu olduğumuz için mezunlara biraz daha ayrıcalıklı tanınacağını belirtmişlerdi, doğuma gelindiği zaman hemen Gebe Okulu mezunu olduğumuzu söylememizi istemişlerdi. Okulun son haftasında doğumhaneleri, özel odaları gezdirmişlerdi. 
Biz ve projeye katılan diğer anne-baba adayları gördüğümüz ilgi karşısında “Ne güzelmiş. Gebe Okuluna iyi ki katılmışız. Doğum zamanı bize çok iyi davranacaklar. Özel odada kalma imkanımız bile olabilecek” diyorduk.

Üzülerek söylüyorum ki o güzel rüyadan doğum yapmaya gittiğimizde uyandık. Geçtiğimiz cumartesi akşamı eşimin sancısı üzerine Ankara İl Sağlık Müdürlüğüne bağlı mezunu olduğumuz Etlik Zübeyde Hanım Kadın Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne apar topar gittik. Hafta sonu olmasından dolayı sakin bir ortamdı, eşimi doğuma aldılar. Ben de bize Gebe Okulu’nda söylendiği gibi Gebe Okulu mezunu olduğumuzu söyledim; ancak pek umursamadılar!

Sonradan bir duydum ki Gebe Okulu mezunu olan eşimi hastanenin en kalabalık 5 yataklı odasına yerleştirmişler! Küçücük oda içerisinde 5 yatak kimse kıpırdayamıyor bile. Bu odadan daha fazla kalabalığı yok zaten.

Bunu öğrenir öğrenmez halkla ilişkiler bölümüne tekli oda için ismimizi yazdırdım; ancak onlar size haber edeceğiz dediler yine hiçbir gelişme yok.
Anlayacağınız Gebe Okulu mezunuyken gördüğümüz o pembe rüya, bir anda kabusa dönüverdi. “Gebe Okulu’nu daha iyi tanıtmak ve insanları bu okula teşvik etmek için bu projeye katılanlara ayrıcalık tanıyacağız” sözleri uçuverdi! Demek oluyor ki bu okuldan mezunları pek kıymeti yok ya da kıymetli ama kıymetini çabuk kaybediyor galiba.

Bunu tepkimi bir şikayet olarak değil de yapıcı bir eleştiri olarak almanızı istiyorum. Zira o sıkıntıyı yaşayan sadece biz değiliz. Diğer hastaların da sıkıntı yaşamaması gerekiyor. Hastanenizde pek çok oda geniş ve içi rahat. Hal böyleyken siz niye küçük bir odaya 5 yatak sığdırmaya çalışıyorsunuz. Unutmayın ki bu odalarda yeni doğum yapan anneler var. Biraz anlayış…
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR