Göbeklitepe ziyaretçi rekoru kırdı

Göbeklitepe ziyaretçi rekoru kırdı

Şanlıurfa’da 12 bin yıllık geçmişi bulunan UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Göbeklitepe 2022 yılında 850 bin kişiyi ağırlayarak rekor kırdı.

Şanlıurfa'da yer alan 12 bin yıllık geçmişiyle ‘tarihin sıfır noktası’ olarak adlandırılan ve UNESCO Dünya Mişrası Listesi’nde yer alan Göneklitepe, 2022 yılında 850 bin kişiyi ağırlayarak rekor kırdı. Açıldığı günden bu zamana kadar en yüksek ziyaretçi sayısına ulaşan Göbeklitepe, ziyarete açıldığı 2018 yılında 70 bin ziyaretçi, 2019 yılında 412 bin 378 ziyaretçiyi ağırladı. 2022 yılında Kovid-19 salgını sebebiyle 197 bin 912 bin kişiye ev sahipliği yapan Göbeklitepe’yi 2021 yılında 567 bin 453 kişi ziyaret etti. Tarihin sıfır noktası Göbeklitepe pandeminin ardından 850 bin kişiyi misafir ederek ziyaretçi rekorunu kırmayı başardı.

gobekli1.jpg

12 BİN YILLIK GEÇMİŞİ VAR

Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi Müdürü Celal Uludağ, Göbeklitepe kazılarının 1995 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı himayesinde başlatıldığını belirterek Göbeklitepe’de çok önemli buluntuların gün yüzüne çıkartıldığını söyledi. Göbeklitepe’yi diğer yerlerden ayıran en önemli unsurun 12 bin yıllık geçmişinin olması olarak değerlendiren Uludağ, “"Göbeklitepe kazıları devam etmektedir. Kazılarda birçok alanın ortaya çıkarılmasıyla Göbeklitepe'ye olan ilgi her geçen gün artmaktadır. Göbeklitepe'nin en önemli süreçlerinden birisi de UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne alınması ve sonrasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2019'u 'Göbeklitepe Yılı' ilan etmesidir. Bunlarla birlikte Kültür ve Turizm Bakanlığınca tanıtım için çok önemli adımlar atıldı. Dünyanın her tarafında Göbeklitepe'nin tanıtımına yönelik faaliyetler yürütüldü. Belgesel filmler, konferanslar ve dergilerde önemli yer almıştır. Bir dönem Kovid-19 salgını nedeniyle ziyaretlerde bir azalma olsa da diğerleriyle kıyasladığımızda iyi bir ziyaretçi yoğunluğu yaşanmıştı. 2022 yılı sonunda ziyaretçi sayılarını analiz ettiğimizde Göbeklitepe 850 bin kişiyi ağırlamış ve bu anlamda kendi rekorunu kırmıştır. Bundan sonra da yürütülen çalışmalarla ziyaretçi yoğunluğunun artacağını düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.

gobekli3.jpg

Uludağ, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 2023 yılında yapılacak Dünya Neolitik Kongresi'nin Şanlıurfa'da düzenlenmesinin planlandığını söyleyerek dünyanın çeşitli bilim insanlarının da bu kongreye katılacağını kaydetti.

www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.