İsmet TAŞ

İsmet TAŞ

Görüntü, gürültü kirliliği ve seçim

Görüntü, gürültü kirliliği ve seçim

    Nihayet çok önemli bir yaramıza neşter vuruldu. Ne zaman bir seçim olsa, “Eyvah! Yine bizleri sinir hastası yapan, strese sokan, beynimizde zonklayan, baş ağrısı ve mide bulantısı ile günlerce perişan olacağımız, saçımızı, başımızı yolduğumuz, yeter artık diye çığlık attığımız, kulaklarımızı sağır eden, gözlerimizi bozan, görüntü ve gürültü kirliliği geliyor” diye, kara kara düşünür, seçimin bir an evvel bitmesi veya seçim olmaması için günlerce dua ederdik!

    Sayın Devlet Başkanımız; “2019 seçim döneminden başlayarak, gürültü ve görüntü kirliliği oluşturan, propaganda yöntemini tamamen terk ediyoruz. Böylece partilere ve adaylara, çok ciddi maliyet getiren, şehirleri plastik ve kâğıda boğan, israf kaleminden kurtulmuş olacağız” demeci bizleri rahatlattı gönlümüze su serpti. 
    Elbette bu bir görüşten öte bir talimattı. Sanıyorum buna sevinmeyen tek bir Allah’ın kulu yoktur. Şöyle kısaca bir hatırlayalım bu talimatla ne gibi kazancımız ve kaybımız! Var.       

          Bu talimat ile,  bırakın başka bir şeyi  sadece tek başına ülke ekonomisine  milyarlarca lira para kazandıracaktır. Yani o kadar para artık, “ÇÖP” olmayacak.  Çöpe gitmeyen paralarla, partiler ve adaylar çok daha faydalı işler yapacaklardır. Seçimin maliyetinin düşmesi demek, birçok mal ve hizmetin ucuzlaması demektir.  En azından başka işler için kullanılan malzeme pahalanmayacaktır. Halk, plastik ve kâğıttan yapılan malzemeleri normal fiyatından alacaktır. Ayrıca, “Seçim Ekonomisi”nin enflasyonu yükseltmesi kısmen önlenecek. 

    Bu talimat,  elbette sınırlı imkânlarla seçime giren adayların, sınırsız imkânlarla seçime girenlere karşı şansını biraz daha yükseltecek. 
    İnsanımızın ruh sağlığı korunmuş olup, seçimlerde daha sağlıklı kararlar verilmesi sağlanmış olacaktır. 
    Afiş, pankart ve bayrak asma yarış ve kavgaları bitecek,  partiler ve mensupları rahat, derin bir nefes alacaklardır. Buralara harcanacak para daha etkili propaganda unsurlarında kullanılacaktır. 
    Bu talimat ile çocuklar, hastalar, yaşlılar, çalışanlar vs. evlerine kapanmayacaklar, dersler daha iyi çalışılacak, halk sokaklara gönül rahatlığı ile çıkacaklardır.    

 Bu söylem, zaman zaman sokağa taşan siyasi kavgaları kısmen durduracaktır. 
    Sokaklar çöplük olmaktan kurtulacak, çöp toplayan işçilerimiz fazla mesai yapmak zorunda kalmayacaktır. 
    Emniyet güçlerimiz rahatlayacak, görüntü ve gürültü kirliliğinden rahatsız olan vatandaşımızın şikâyetleri karşısında eli kolu bağlı olan polisimiz, ”Oh be!” nihayet diyecek. 

    Ve bu talimatın en önemli faydası, partiler, siyasiler ve adaylar, artık seçim propagandalarını, “Dijital Ortam” da yapmak zorunda kalacaklar.  Tabi bu durum birçok sıkıntıyı da ortadan kaldıracaktır. Adaylar kendilerini daha iyi ifade etme fırsatı bulacaklar. 
    Sosyal medya daha da güçlenecek, buna karşılık bilgi kirliliği daha da artacaktır. İnternet ağı güçlü olan adaylar daha şanslı olacaktır.  Dikkatli takip etmekte fayda var. 

    Bu kararın  daha birçok sayısız faydaları olduğunu zaman içerisinde göreceğiz.
    Bu anlamda bu kararı gönülden destekliyoruz.    

 Peki buna karşı çıkanlar olacak mı? Olmaya başladılar bile. Propaganda yapma özgürlüğünün kısıtlanmasından tutun da, adayların kendilerini ifade etme özgürlüğünün ellerinden alınmasına varıncaya kadar onlarca karşı çıkma nedeni sıraladılar.  Bunların asla ciddiye alınmaması gerekir. Artık insanlar çoğu kez sadece karşı çıkmak için karşı çıkıyorlar veya muhalefet yapmak için muhalefet yapıyorlar.   

 Dilek ve temennimiz odur ki, alınan bu karara herkes uyar, huzur ve sükûn içinde bir seçim geçiririz. Seçimlerin sağlıklı, adaletle, huzur içinde geçmesinin en önemli nedenleri olan, görüntü ve gürültü kirliliğine son verilmesi oldukça sevindiricidir. 

    Bütün bunların yanı sıra, “Bilgi Kirliliği”ne de dikkat edilmesinin gerekliliğine inanıyorum. Araştırmadan, incelemeden, anlamadan, dinlemeden, yalan, yanlış olması muhtemel söz, yazı ve demeçlere inanmamak gerektiğini düşünüyorum. 
    Hal böyle iken diğer taraftan, sokak düğünlerinin ve eğlence yerlerindeki ses kirliliğine,  içilmesi yasaklanan yerlerde (özellikle eğlence yerlerinde)  hala dolu dizgin içilen sigara bir başka kirliliğe, trafikteki korna sesi ve yakıtların bıraktığı kirlilik de bizleri olağanüstü derecede rahatsız ve huzursuz etmektedir.    

 Bu sıkıntıları çoğaltabiliriz. Devlet,  sağlıklı bir toplum için görüntü,  gürültü ve diğer kirlilikler için daha radikal yasal düzenlemeler getirmeli denetimler daha da sıklaştırılarak taviz vermeden uygulamalıdır. 
    Galiba SOSYAL DEVLET olmanın özelliği de bu olsa gerek. 
İsmet TAŞ- İç Anadolu Birliği Genel Başkanı

    

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
SON YAZILAR