Güven Sazak kimdir? Fenerbahçe’ye nasıl başkan oldu?

Güven Sazak kimdir? Fenerbahçe’ye nasıl başkan oldu?

Fenerbahçe’nin efsanevi başkanı Güven Sazak kimdir, hangi dönem yaşadı, Fenerbahçe’nin unutulmaz başkanlarından Ali Şen ile yolları nasıl kesişti, Fenerbahçe’ye nasıl başkan oldu, hangi maçı hiç unutamadı? MHP'li şehit Gün Sazak'ın nesi olur?

Eski bakanlardan şehit Gün Sazak’ın kardeşi, Fenerbahçe Spor Kulübü başkanlarından, iş adamı Güven Sazak’ın hayatını sizler için derledik…

Fenerbahçe’nin efsanevi başkanı Güven Sazak kimdir, hangi dönem yaşadı, Fenerbahçe’nin unutulmaz başkanlarından Ali Şen ile yolları nasıl kesişti, Fenerbahçe’ye nasıl başkan oldu, hangi maçı hiç unutamadı? MHP'li şehit Gün Sazak'ın nesi olur?

İşte cevabı:

Teröristlerce şehit edilen MHP’nin efsanevi bakanı Gün Sazak’ın kardeşi olan Güven Sazak, 1935 yılında Ankara'da dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini Ankara Maarif ve Robert Kolej’de tamamladı. İngiltere’de otelcilik ve işletmecilik alanında eğitim gördü. Evli ve 4 çocuk babasıydı. Güven Sazak 1958 yılında Fenerbahçe kongre üyesi oldu. 12 yıl, Fenerbahçe Sosyal Tesisler yöneticiliği yaptı. 1993-1994 yıllarında Fenerbahçe'de başkanlık görevini yürüttü. Fenerbahçe futbol takımı onun döneminde 1993-94 sezonunda bir puan farkla şampiyonluğu kaybetti. Ayrıca 1993 yılında Trabzonspor'u uzatmada 1-0 yenerek Başbakanlık Kupası'nı kazandı.

mm-006.jpg

FB’YE BAŞKAN OLDU

Güven Sazak, 1993 yılının Mayıs ayında olağanüstü kongrede başkanlığa seçildi. Basketbola ciddi yatırımlar yaptı. Fenerbahçe o dönem transfer sezonunda bir hamle de milli takımın yıldızları Harun Erdenay, Levent Topsakal ve Ömer Büyükaycan'ın yanısıra ABD'den iki spektaküler oyuncu Kenny Miller ile Conrad McRae'yi kadrosuna kattı. 20 Nisan 1994'te başkanlık görevini sağlık sorunları nedeniyle bıraktı. Yüksel İnşaat kurucu başkanıydı. Aynı zamanda Demokrat Parti Milletvekili Emin Sazak'ın oğlu olan Güven Sazak, 26 Nisan 2011 tarihinde tedavi gördüğü İstanbul Amerikan Hastanesi'nde hayatını kaybetti. Güven Sazak’ın cenazesi, 28 Nisan 2011 Perşembe günü Şakirin Camisi'nden kılınan öğle namazının ardından Karacaahmet Mezarlığı'nda defnedildi.

SON RÖPORTAJINI FB DERGİSİNE VERDİ

Fener Bahçe'nin efsane başkanı Güven Sazak hayatını kaybetmeden önce son röportajını Fenerbahçe Dergisi'ne vermişti. İşte Sazak'ın o röportajı: 

"Aile büyüklerimiz Galatasaray Lisesi mezunuydular, maalesef diyeceğim… Bu nedenle ağabeylerimin ikisi de Galatasaraylı oldular. Onların arasındaki kardeş didişmeleri sayesinde ben gönlümü Fenerbahçe’ye kaptırdım. 1945 yılında Robert Koleji’ne başladım. Babam milletvekili olduğundan Ankara’daydılar, ben de yatılı olarak okuyordum. Göztepe’de oturuyordum. Arkadaşlarımla en büyük zevkimiz ve eğlencemiz tahta tribünlerin üzerinde maç seyretmek olurdu. Cihatları, Ahmetleri, Muratları, Küçük Fikret, Büyük Fikret… Hepsi ayrı ayrı birer efsaneydi! Zaman içerisinde yaş farkımız olmasına rağmen hepsiyle dost olduk, beni kendi aralarına dahil ettiler, sağ olsunlar…

guven-sazak.jpg

‘FENER’İN HİÇBİR MAÇINI KAÇIRMADIM’

O gün bugündür de hiç kopmadık! 1953 yılında yurt dışındaydım. Yazları döndüğümde ilk işim o mis kokan Kuşdili çayırında, şu an stadın olduğu yerde tüm maçları ve hatta idmanları takip ediyordum. Türkiye’de olduğum sürece hiçbir maçı kaçırmadım hala da buna özen gösteririm. Fenerbahçe ile bir kere evlendiğiniz zaman kopmanız mümkün olmaz! Halen o ilk yıllardaki taptaze duygularım, aşkım devam ediyor!"

‘KONGREDE ALİ ŞEN’E FARK ATTIM’

"Taraftarlığım bir yandan hep devam etti, bir yandan da aktif olarak Fenerbahçe bünyesi içinde görev aldım. Sosyal Tesisler Müdürlüğü, Komite Başkanlığı ve 1993-94 döneminde başkanlık görevini üstlendim. Benim bir şansım vardı. Fenerbahçe’de kademe kademe görev aldım. Bu kulübün huyunu suyunu bilerek ve bir çok dost edinerek Başkanlık görevini icra ettim. 1974-75 döneminde Emin Cankurtaran’la Yönetim Kurulu üyeliği yaptım. İnanılmaz bir dönemdi. Çok büyük futbolcuların bünyemize dahil edildiği bir dönemdi. Cemiller, Alpaslanlar, Osmanlar… Fenerbahçe’ye meşhur Didi’yi getirdik. Engin Verel’i transfer ettik ki bu dönem Galatasaray’la ilk sürtüşmelerimizin başladığı döneme rastlar. Çünkü o zamanlar kulüpler arası özellikle de Galatasaray ve Fenerbahçe arasında transfer yapılmazdı. Razi Trak Bey’le iki sene yönetimde bulundum. Sosyal Tesisler Başkanı’ydım. Tahsin Kaya Bey’le daha sonra yönetimde yer aldım. Dediğim gibi Başkanlık görevine getirildiğimde her kademeden geçmiştim. Kulüp Başkanlığı da esasında benim üzerime kaldı diyebilirim. Ben Kadıköy Grubu’ndaydım. O dönemler dağılmıştı grubumuz… Kolları sıvayıp Kadıköy Grubu’na çeki düzen verebilmek için herkesi tekrardan göreve çağırdık, davetler düzenledik. Sonra kongrede rakibimiz de Ali Şen’di, Sayın Ali Şen’e açık bir fark atarak Kulüp Başkanlığı görevimi teslim aldım. 1993-94 dönemi sıkıntılı bir dönemdi. Ligdeki durumumuz ve finansal açıdan. Maddi kaynaklarımız iyi değildi ve ligde 6. durumdaydık. Ancak 8 aylık dönemde Fenerbahçemiz’e yine de çok şey kazandırdık. Yönetim Kurulumuz çok popüler kişilerden oluşmuyordu ama hepsi ayrı ayrı işlerine düşkün ve hizmet etmek niyetindeydiler. Paramız pulumuz yoktu ama yine de Dereağzı’ndaki Kulüp Binasını aldık. Lunaparkın olduğu ve şimdiki yüzme havuzunun bulunduğu arazileri satın aldık. Ankara’ya yatırımlarımız oldu. Fenerbahçe’ye gelen her başkan ve komitesi kulübe çok şey kazandırmıştır. Ancak şunun altını çizmek isterim: Her başkan da bunun karşılığında büyük bir gurur ve nesiller boyu devam edecek, hiçbir şeyle ölçülemez değerlere sahip olmuştur. 10 sene önce başkanlık yapmama rağmen geçtiğimiz günlerde genç bir çocuk yanıma geldi ve "Başkanım, nasılsın?" diye hal hatır sordu… Bu çok güzel bir şey, büyük bir gurur… O çocuk benim başkanlık yaptığım zamanlarda 10 yaşında bile olamaz. Fenerbahçe camiasıyla birlikte bizlere çok büyük değerler kazandırdı."

‘RIDVAN’I 15 GÜN EVİMDE MİSAFİR ETTİM’

"Bizim dönemde tam 23 tane transfer yaptık ve tamamını 2,5 milyon dolar gibi bir parayla getirdik. Kimler yoktu ki! Rıdvan, Uche, Emre, Tayfur, Bülent, Kemalettin, Müşkül… Oğuz futbolu bırakıyordu ısrar ettik, devam etti… Tanju’nun gelmesiyle Fenerbahçe’de biraz bunalımlı günler yaşandı. Çünkü taraftar onun Galatasaraylı kimliğinden sıyrılamadığını düşünüyordu açıkçası. Rüzgardan hızlı, şeytan Rıdvan’ı sırf bu nedenle takım dışına almak zorunda kaldık. Tanju ve Rıdvan ikilisi kadro dışında kaldılar bir dönem. Yer yerinden oynadı. Taraftar 6 ay tribünlerde susmadı "Rıdvan’ı geri getir!" diye… Manchester City maçıydı hiç unutmam. 3-1 yenmemize rağmen taraftar aleyhimize tezahürat yapmaya devam etti! Rıdvan’la aramda çok özel bir bağ vardı. Buraya geldiği ilk dönemde onu 15 gün bizzat kendi evimde misafir ettim. Çocuğum gibiydi. Çok başarılı ve takıma her şeyini veren bir oyuncuydu. Şimdi de yine futbolla iç içe olması çok güzel! O dönemlerde çok da güzel bir anım vardır… Bizim mahallenin imamı ne kadar koyu Fenerli olduğum bilir, kendisi de öyleydi… Bir gün ezanı okurken araya "En büyük Fener!" sloganını sıkıştırdı. Sonra soruşturmalar falan açıldı ama düşünün Fenerbahçe’nin büyüklüğünü!"

guven-2.jpg

‘EN UNUTAMADIĞIM MAÇ BEŞİKTAŞ MAÇI OLDU’

“3,5 sene boyunca Beşiktaş’a karşı galip gelememiştik. İnönü’deki maçta Uche öylesine bir gol attı ki hem galibiyetimiz getirdi bu gol hem de 3,5 senelik suskunluğa bir son verdirdi. Herkes ayaktaydı… Ne müthiş bir coşkuydu! Zaten Şeref Tribünü öyle bir yerdir ki; yensen farklı bir heyecan, mağlup olsan apayrı! Bir Başkanın heyecanını düşünün bir de! Sakinleştirici ilaç alıp çıkmak lazım… Öyle bir koltuktur orası!”

***Güven Erkaya kimdir? Erbakan’lı YAŞ’ta ne yaptı?

***Gündüz Aktan kimdir? Hangi partiye katıldı?

***Gün Sazak kimdir? MHP’li Gün Sazak’ı kim nasıl şehit etti?

***Gümüştekin Danişmend Ahmed Gazi kimdir?

***Gördesli Makbule Hanım kimdir, hangi dönem yaşadı?

***Reisülkurra Gönenli Mehmet Efendi kimdir?

***Gökhan Evliyaoğlu kimdir?

***Dünyada ilk tıp fakültesini kim kurdu? Gıyaseddin Keyhüsrev kimdir?

***Geyikli Baba kimdir? Kavaklı’daki asırlık çınarı kim dikti?

***FIAT’ın kurucusu kim? Giovanni Agnelli kimdir?

***Giritli Ali Aziz Efendi kimdir, mezarı nerede?

***Genç Osman Destanı nedir, hangi padişah dönemde yaşandı?

***Gelenbevi İsmail Efendi kimdir? Matematik ve Cebir alanında nasıl meşhur oldu?

***Gedik Ahmet Paşa kimdir? Cem Sultan’ın nesi olur?

***Gazanfer Özcan kimdir? Hangi dizi ve filmlerde rol aldı?

***Gevheri kimdir, asıl adı nedir? Seyahatname’de adı nasıl geçiyor?

***Güngör Uras kimdir?

***Plevne Kahramanı Gazi Osman Paşa kimdir? Plevne Marşı kime yazıldı?

***Gazi Muhammed kimdir, nasıl şehit düştü?

***Gazi Hüsrev Paşa kimdir, Saraybosna’ya neler yaptı?

***2. Gazi Giray Han kimdir, kaç yıl tahtta kaldı?

***Gazan Mahmud Han kimdir? Nasıl Müslüman oldu?

***Gaspıralı İsmail kimdir? Türk İslam Birliği için neler yaptı?

***Galip Erdem kimdir? Ülkücülere yardım için hangi vakfı kurdu?

***Gaffar Okkan kimdir, nasıl şehit oldu?

***2. Gıyaseddin Keyhüsrev kimdir, Hunat Hatun’un neyi olur?

***Gülriz Sururi kimdir?

***Güllü Agop kimdir? Güllü Agop’un Abdülhamit Han ile yolları nasıl kesişti?

***Göktürk Mehmet Uytun kimdir?

***Güzin Dino Kimdir, Abidin Dino’nun neyi olur?

***Matbaayı ilk kim icat etti? Johannes Gutenberg kimdir?

***Gökçen Efe kimdir, asıl adı nedir?

***Goethe kimdir, asıl adı nedir, hangi dönem yaşadı, nereli?

***Gevher Nesibe kimdir? Dünyanın ilk tıp fakültesi nerede, ne zaman kuruldu?

***Gerhard Kessler kimdir? İş ve İşçi Bulma Kurumunu kim kurdu?

***Hacca giden ilk padişah kimdi? Genç Osman kimdir?

***Gazneliler devleti nerede, ne zaman; kim tarafından kuruldu?

***Gelibolulu Ali kimdir, asıl adı nedir?

***Fatih Sultan Mehmet kardeş katlini neden kanunlaştırdı?

***Tarihte sultan unvanını alan ilk Türk devlet başkan kimdir? Gazneli Mahmut kimdir?

***Gazi Giray Han kimdir, hangi dönem yaşadı?

***Gazi Ethem Paşa kimdir? Yunanlılara ilk Türk darbesini kim vurdu?

***Gandizm nedir, Budizm’den farkı ne? Gandi kimdir, nereli?

***Fırat Yılmaz Çakıroğlu kimdir, nasıl şehit oldu?

***3. Gıyasettin Keyhüsrev kimdir, nasıl öldürüldü?

 


Gazeteilksayfa.com

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.