Şule Erciyas

Şule Erciyas

Hz. Ömer (R.A)

Hz. Ömer (R.A)

Hz. Ömer in mezhebi Peygamberimizin mezhebi ile sekizinci cedde birleşir. Künyesi Ebu Haf’dır. Babası Hattab’dır Hz Ömer Resulü Ekremin ecdadında Hz. Ebu Bekir’e nazaran daha yakındır. Rasulullah (S.A.V) Hz. Ömer den 13 yaş büyüktür. Hz Ömer 32 yaşında imana gelerek müminlerin sayısı 40 (kırk) olmuştur.

O gün Enfal suresi 64 ayette “ Ey resulüm sana Allah ve müminlerden sana tabi olanlar yetişir.” Ayeti kerimesi gelmiştir. Hz Ömer çocukluğunda babası tarafından deve çobanlığı yaptırmakta idi. Hz Ömer bütün gün arkasında dolaşır yorulduğu zaman istirahat etmek isterdi. Babası istirahat etmesine izin vermezdi.

Hz Ömer halife olduktan sonra bir gün çobanlık yaptığı havalinden geçmiş, orada gözleri yaşararak şunları söylemiştir. “ Ya Rabb ne büyüksün! Hayatımda öyle bir zaman geçti ki buralarda deve güder, bitap kalarak biraz dinlenmek istediğim zaman babam beni döverdi bugün ise en yüksek makamı deruhte etmiş bulunuyorum ve Allahtan gayrısına baş eğmiyorum demiştir.” Hz Ömer in en çok sevdiği şeyler Ata binmek, silah kullanmak, güreşmek onun en başta gelen zevklerindendi. İslam’dan önce okuma-yazma bilen en nadir kimselerdendir. Ticaretle de uğraşırdı. Müslümanlığı kız kardeşi ve eniştesinin Müslüman olmasından sonra Kuran’ın tesirinde kaldıktan sonra kalbinde yumuşama olmuş ve İslamiyet’i kabul etmiştir. 

Müslümanlığı kabulü ile Müslümanlar ilk defa Kâbe’de cemaat la namaz kıldılar. Hz Ömer adaletliliğiyle ve hak ile batılı birbirinden ayırmasıyla ona Peygamberimiz El Faruk ismini vermiştir. Medine ye açıktan hicret eden Hz Ömer’dir. Halifeliği 10 yıl sürmüştür. Halifeliği döneminde de birçok işler yapmıştır. İnsanlara bizzat kendisi yardım etmiştir. İran, Irak, Suriye ve Mısıra fethi gerçekleşmiştir. Adaleti hiçbir zaman elden bırakmamıştır. Devlet başkanı iken bile hiçbir akrabasını işlerinde görevlendirmemiştir. Rasullullah birçok hadislerinde buyurmuştur.

Allah-u Teâlâ hakkı Ömer’in dili ve kalbine koymuştur. Bir başka hadiste de “Biz Ömer’in söylediğinin hak olduğunu kalplerin onun sözüyle sükûn bulduğunu uzak görmezdik. Buyurulmuştur. Hz. Ömer çobanlıktan Müslümanlığa ve halifeliğe yükselişi Rabbimin emirlerindendir. Hiçbir zaman nasıl ve ne yapacağımızı Allahtan başka kimse bilemez. Rasulullahı öldürmeye giderken Müslüman oluyor.

Allah’ın şanı yücedir bu olaydan Allah-u Teâlâ’nın ne kadar Yüce ne kadar Rahmetli olduğunu çıkartıyoruz. Hiçbir zaman insanları küçümsemeyip her zaman onlara saygı duymak zorundayız. Doğruyu yanlışı biz toplum olarak öğrenmeliyiz. Adaleti gözetmeliyiz. Rabbim her zaman adaleti elden bırakmamayı nasip etsin Allah Hz. Ömer’in adaletinden bizler ede nasip etsin. Allah kalplerde olanı en çok bilendir. Allah’ın rahmeti Hz. Muhammed’in şefaati üzerimize olsun selam ve dua ile.
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR