Şule Erciyas

Şule Erciyas

Hz. Peygamber Efendimizin Güvenirliliği

Hz. Peygamber Efendimizin Güvenirliliği

 Güvenilir olmak insanlığın en önemli vasıflarındandır. Güzel ahlak ve hoşgörülü davranışların     hepsi güvenilir olmaktan gelir. Çevremizdeki insanların sevgisini kazanmak da bununla olur. Yaşadığımız toplum olarak bir şeyleri düzeltmek yerine sadece eleştiri yapıyoruz.

Bu böyle, şu şöyledir diye bunu yapmak bize hiçbir şey kazandırmıyor, sadece bizim fitne çıkarmamıza sebep oluyor. Güvenirlik imandan gelir. Allah’ın emir ve yasaklarına uyarsak sadece Cenab-ı Allah’ın istediği gibi yaşamaya çalışırız. Bizim örneğimiz yaşadığımız süre zarfında Resulullah’ın sünnetlerini yaşamış ve yapmış olduğu davranışlardan geçmelidir. 

Kur’an bizi iyiye, doğruya ve güzele götüren Allah’ın kelamıdır. Biz güvenilir olursak Allah’ın rızasını kazanırız. Biz ne kadar çok çaba gösterirsek Allah ta bize o kadar sevap verecektir. Yüce Allah çok merhametli ve bağışlayandır. Bir ayeti kerimede şöyle buyrulmuştur; “Size Rabbimin Risalet’ini tebliğ ediyorum. Ben sizin için güvenilir bir öğütçüyüm. Araf Suresi 68 ayeti”. Biz bir şeyleri düzeltmeye çalışmazsak bu yaşadığımız toplum iman konusunda zayıflığa düştüğü görülmektedir. Güvenilir olarak bugünkü toplumdan örnekler verilecek olursa birisi mal alıyor bunun ücretini ödemiyor, ödeyeceğim diyerek geçiştiriyor ve gününde ödemiyor. Bunu yapmak Müslümanlığa ve sünnete aykırıdır. Aldığımız bir malın değerini ne zaman ödeyeceğim diyorsak o zaman ödemek zorundayız. 

Peygamber Efendimiz birçok Hadis-i Şerifinde güvenilirlik konusuna değinmiştir, Kişinin kalbinde iman ve küfür bir arada bulunmaz güvenilirlik ve hainlik bir arada bulunamaz. Mümin insanların kendisine güvendiği kimselerdir. Müslüman dilinden ve elinden Müslümanların salim olduğu kişidir. Nefsim kudret elinde bulunan Allah’a And olsun ki kötülüklerden komşusunun emin olmadığı kimse cennete giremez. Emanete riayet etmeyenin imanı yoktur, güven duygusu toplumun her kesiminde ve her alanda bulunması gerekir. Anne babanın çocuğa, çocuğun anne babasına, eşlerin birbirlerine, işçinin işverene, işverenin işçiye, satıcının müşteriye, müşterinin de satıcıya güven duyduğu bir toplum sağlıklı bir yapıya kavuşmuş olur. Alışverişte güvensizlik yaygınlaştığı zaman insanlarda her şeyi şüphe ve ihtiyatla karşılama duygusu gelişir. İnsanlar arasındaki manevi bağlar zayıflar. “Peygamber Efendimiz (s.a.s) hainlik, fakirlik getirir buyurmuştur”. Yani eğer satıcının hainlikle fikri ve zihni doluysa hiçbir işinin düzgün gitmeyeceğini Peygamber Efendimiz bildirmiştir.

Peygamberimiz İslam’ın irşadında güvenilir olmasıyla insanları bir araya toplamıştır. Peygamberimiz peygamberlik gelmeden evvel “El Emin” yani güvenilir oluşu her zaman takdir edilmiştir. Resulullah’ı evinde öldürmeye kalkıştıklarında ona emanet edilen eşyaları Hz. Ali’ ye teslim etmiş kendisi ise oradan ayrılmıştır Hz. Ali onları sahiplerine teslim ettikten sonra Medine’ye hicret etmiştir. Bu emanetlerin ise müşriklere ait olduğu bilinmektedir çünkü Müslüman olanların hepsi Medine’ye daha önce hicret etmişlerdi. Peygamber Efendimiz (s.a.s) güvenilir olduğu için Peygamberlik vazifesini son derece müstesna bir şekilde yerine getirmiştir.

Onun güvenilir oluşu ile ilgili birçok yönü vardır. Peygamber Efendimiz âlemlere rahmet gözümüzün nuru başımızın tacı gözümüzün nuru iki cihan Selver’i Efendimiz (s.a.s) selam olsun Allah Peygamberimizin yolundan ayırmasın Peygamberlerin anladığı gibi Allah sevgisinden bizlere de nasip etsin her zaman okumayı anlamayı ve hayatımıza geçirmeyi nasip etsin. Selam ve dua ile. 
  
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR