Şule Erciyas

Şule Erciyas

Hz. Yusuf ve merhameti

Hz. Yusuf ve merhameti

Yusuf suresi kıssaların en güzelidir. Zira hakikatten Yusuf (a.s) kıssası ihtiva ettiği hikmet ve ibret dolu bir hayat hikâyesi vardır. Yakub (a.s) bir peygamberdir ve Yakub (a.s) 12 erkek çocuğu vardır.

Bunlardan biriside Yusuf (a.s) o bir peygamberdi maddi güzelliği kadar ahlaki güzelliği de dillere destandı.

Yusuf (a.s) doğduğu yıl babası Yakub (a.s) peygamberlik gelmiştir. Bu yüzden Yakub (a.s) Yusuf oğlunu pek severdi. Onu gözünün önünden ayırmazdı kardeşlerine bile güvenmezdi.

Çünkü bir gece rüyasında bir yıldızın ona secde emekte olduğunu gördü. Sabah kalktığında o rüyayı babasına anlattı. Babası da ona şu cevabı verdi. Oğulcağızım bu rüyayı kardeşlerine söyleme zira şeytan insana düşmandır.

Şayet ki kardeşlerine vesvese verir ve kalplerine vesvese düşürür, sana kötülük ederler. Cenab-ı Hak sana nübüvvet ve büyük devlet verecek dedi. Bu sebeple Yusuf (a.s)’a muhabbeti daha da arttı. Yusuf Suresi 5-6 ayetleri.

Tabi Yakub (a.s) böyle düşünmekle çok haklıydı. Yusuf (a.s) rüyasından fazla geçmeden babalarının Yusuf (a.s) olan sevgisini kıskandılar ve çölde kör bir kuyuya attılar babaları Yakub (a.s)’a Yusuf’u kurt yedi diye babalarına yalan söylediler.

Bu yaptıkları çok vahşiceydi. Bu bir peygambere yapılabilir mi? Şeytan vesveseyle kardeşlerinin aklına girdi ve onu kuyuya attılar Allah peygamberine yardım edecekti. Yusuf (a.s) kuyuya atıldıktan bir müddet sonra Medyen’den gelip Mısır’a gitmekte olan bir kervan kuyunun yanında konaklamaya karar verir.

Su almak için kovalarını kuyuya attıkları zaman Yusuf (a.s)  kovaya sarılır. Kova yukarı çekilince Yusuf (a.s) da kovayla beraber dışarıya çıkar. Kovayı çeken kişi güzel yüzlü bir çocuğun da çıktığını görünce şaşırır ve Yusuf’u (a.s) Mısır’a götürüp pazara çıkarırlar.

Hz. Yusuf’u mısırın azizi satın alıp evine götürdü Onu Züleyha’ ya teslim etti. Yusuf (a.s) o zaman 18 yaşında delikanlıydı ve güzelliği dillere destandı, bu yüzden Azizin hanımı Züleyha Yusuf (a.s) âşık oldu.

Yusuf (a.s) bunu söyleyince kabul etmedi ve ona iftira atarak onu zindana attırdı. Zindanda 7 (yedi) yıl kalmıştır. Yusuf (a.s) zindandan çıkmak için rüya tabiri yapmış o zaman ki hükümdarda onu zindandan çıkartmıştır.

Hükümdarın rüyası şöyledir; Rüyasında, yedi semiz ineğin yedi zayıf ineği yediğini ve yedi yeşil başak, yedi de kurumuş başak görmüştür. Rüya tabiri ise şöyledir;”7 (yedi) yıl bolluk olacak 7 (yedi) yıl ise kıtlık olacak demiştir” ve bu tabiri aynısı ile birebir çıkmıştır.

Çünkü o Allah’ın peygamberi idi. 7 (yedi) yıl bolluk olduktan sonra kıtlık zamanları gelmiştir. Yakub (a.s) hiçbir zaman Yusuf (a.s) unutmamıştır. Her zaman onun ölmediğine inanmıştır. Yusuf (a.s) yanmaktan gözlerine perde inmiştir. Kıtlık onların memleketlerine de uğramıştır. Kardeşleri Mısır hükümdarı olan Yusuf (a.s) yanına varmışlardır.

Yusuf (a.s) en küçük kardeşi Bünyamin’i tanımıştır ve onun bir şekilde Mısırda kalmasını ikna etmiştir. Yusuf (a.s) bu yaşadıklarından sonra diğer kardeşleri yine geldiklerinde onları affedip babalarına hırkasını göndermiş ve hırkayı babamın gözlerine sürün demiştir ve gözleri açılmıştır.

Bu gösterdiği büyük fedakârlık Kuran-ı Kerimde geçmiştir. Allah sevgisi ve merhameti kardeşlerin onu kuyuya atsalar da onları gene de affedip bağrına basmasıdır. Günümüzde bu kadar fedakârlık yapılıyor mu?

Küçük şeylerden bile yıllarca küs olanları biliyoruz, bu çok yanlış ve Allah’ın sevmediği şeylerdir. Allah’ın sevdiği işleri yapmaya gayret edelim. Yanlışlıklardan noksanlıklarımızdan Allaha sığınalım hiç kimsenin söylediklerine bakmadan Allah’ın yolundan gitmeye gayret gösterelim.

Peygamberimizin sünnetlerine uyarak yaşamaya çalışalım. Allah’ın sevgili kulu olalım, Allah’ın rızasına tabi olalım, Allaha teslim olalım. Kaynak  Allah’ın rızasını kazanmak dileğiyle Selam ve Dua ile. 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR