Şule Erciyas

Şule Erciyas

İlk halife Hz. Ebubekir

İlk halife Hz. Ebubekir

Peygamber Efendimizin vefatından sonra halifelik ve tebliğ görevi Hz. Ebu Bekir (ra) geçmişti. 
Resulullah (s.a.v) vefat etmeden önce kendisinden sonra halifeler olacağının sinyalini vermiştir. Bu yüzden onlara halifelerine dua ederdi. 

Bir duasında ‘Benim halifelerime Allah’ın rahmeti olsun Allah onları rahmetine gark etsin’ diye dua ederdi. Dua ettikten sonra sahabeler şaşırıyordu. Peygamber efendimizden sonra peygamber gelmeyecek ne demek bu; ‘Senin sahabelerin kim ya Resulallah diye Ashab-ı Kiram’a sordular Resulullah buyuruyor ki: Benim halifelerim o kimselerdir ki onlar benim suretimi ihya ederler ve ayakta canlı tutarlar, canlandırırlar ve sünnetime müteallik bilgileri malumatı insanlara bildirirler.

Benim suretimi ihya edenler ve sünnetimi insanlara öğretenler benim halifelerimdir buyurdular. Peygamberimizin vefatından sonra ilk halife Hz. Ebu Bekir’dir. Peygamberimizin vefatında bile bütün Sahab-ı Kiram dehşete düştüğü halde Hz. Ebubekir (ra) hiçbir zaman dehşete düşmemiştir ve hiçbir zaman metanetlerin yitirmemiştir. Hz Ebubekir Miladi 632 senesinde Ashab-ı Kiram Aleyhimürridvanın söz birliği ile halife seçilmiştir ve böylece Hulefa-i Raşidin ilki olmuştur. Hz Ebubekir çok merhametli peygamberimize itaatkâr idi Resulullah 
her ne söylerse hiç itiraz etmez hemen kabul ederdi. Hiç şüphesiz Hz. Ebubekir Ashab-ı Kiramın en alimi idi bu yüzden peygamberimiz ilk önce ona sorardı Peygamber efendimiz birçok Hadis-i Şerif buyurmuşlardır. Hz. Ebubekir hakkında bunlardan biriside şöyledir:

“Ümmetimden cennete en önce giren Hz Ebubekir’dir buyurmuştur. Bu hadisi şerifinden anladığımıza göre cennetle müjdelenen halife olduğunu öğreniyoruz. Peygambere sevgisi, imanı, hoşgörüsüyle Allah (C.C) cenneti müjdelemiştir. Rabbim bizleri de böyle peygamber, Allah sevgisi nasip etsin. Halifeler Peygamber efendimizin ağzından çıkanı hemen öğrenirler okuduğu Kuran-ı hemen anlarlardı. Çok ilim sahibi idiler. Peygamber efendimizden sonra da İslam dinini ayakta tutanlardır. İlk Kuran-ı bir araya Hz Ebubekir toplatmıştır. Rabbim bizlere de Allah, peygamber ve ilim aşkı nasip etsin. Rabbim okumayı anlamayı, yaşamayı, yaşantımıza uygulamayı cümlemize nasip etsin. Allah’ın rahmeti Hz Muhammed’in şefaati üzerimize olsun selam ve dua ile. 
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
SON YAZILAR