İslam’da adalet nedir? Adaletin önemi nedir? Dinde adalet ne demektir?

İslam’da adalet nedir? Adaletin önemi nedir? Dinde adalet ne demektir?

Adalet, bireysel ve toplumsal hayatta dirlik ve düzeni hakkaniyet ve eşitlik ilkelerine uygun yaşamayı sağlayan ahlaki erdem olarak tanımlanabilir. Peki, İslam’da adalet nedir? Adaletin önemi nedir? Dinde adalet ne demektir? İşte detaylar:

Adalet, bireysel ve sosyal anlamda insanlar arasında dirlik ve düzenin sağlanması için eşitlik ve hakkaniyet esaslarına uygun hareket etmeyi gerektirir. Hakkaniyetin temin edilmesi bütün hukuk düzenlemelerin kanun ve nizamların ortaya çıkmasının temel ve nihai sebebidir. Çünkü insanlar arasında malların, hakların, görevlerin, dengeli ve ölçülü bir biçimde bölüşülmesi, insan şeref onur ve haysiyetinin korunması adaletin uygulanması ile gerçekleşir. Peki, İslam’da adalet nedir? Adaletin önemi nedir? Dinde adalet ne demektir? Tüm detaylar haberimizde:

adalet-2.jpg

İSLAM’DA ADALETİN ÖNEMİ

Peygamber Efendimiz, vefatına yakın verdiği bir hadisi şerifinde “Ey insanlar şunu iyi biliniz ki rabbiniz birdir. Babanızda birdir. Arap’ın Arap olmayana, Arap olmayanın Arap’a, beyaz tenlinin siyaha siyah tenlinin de beyaza bir üstünlüğü yoktur” demiştir.

adalet-3.jpg

Allah Resulü hayatı boyunca adaletin yerleşmesi için uğraşmış ve bunu temin etmiştir. Hicretten önce Medine’den Mekke’ye gelip Allah Resulüne biat eden sahabelerden olan Hubade b. Samit’in Allah Resulüne nerede olurlarsa olsunlar adaleti dile getirmek ve bu konuda hiç kimsenin kınamasından korkmamak üzere biat ettiklerini söylemesi kutlu etçinin adaleti tesis etmek için harcadığı çabayı göstermektedir.

Hacib b. Mufatdal b. Mühellibin babasından naklettiğine göre “O Numan bin beşeri Resulullah’tan (SAV) şöyle naklederken işitmiştir, ‘Çocuklarınız arasında adaletli davranın çocuklar arasında adaletli davranın’ buyurmuştur.”

 İnternet Editörü
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.