İslam’da hak nedir? Haklara riayet ne demek? Hakkın önemi ne?

İslam’da hak nedir? Haklara riayet ne demek? Hakkın önemi ne?

Kur’an-ı Kerim’de hak, gerçeğe uygun söz, doğru yol, uygun inanç, adalet, görev, ödev, bir olayın iç yüzü, doğru, gerçek ve sabit gibi anlamlara gelir. Peki, İslam’da hak nedir? Haklara riayet ne demek? Hakkın önemi ne? İşte detaylar:

Hak, daha çok gerçeğe uymayan inanç, hüküm ve düşünceler anlamına gelen batılın zıttını ifade etmektedir. Bu kelime, varlığı kesin olan mutlak gerçek anlamlarından dolayı Allah'ın bir ismi veya sıfatı olarak zikredilmiştir. Peygamberimiz de “Ya Rabbi, sen haksın. Vaadin de haktır. Senin sözünde haktır. Sana kavuşmak haktır. Cennet haktır. Cehennem de haktır. Peygamberler de haktır. Kıyametin kopması da haktır” hadisinde hak kavramını Peygamberler cennet cehennem ve kıyametin birer gerçek olduğunu ifade etmek için kullanmıştır. Peki, İslam’da hak nedir? Haklara riayet ne demek? Hakkın önemi ne? Tüm detaylar haberimizde:

slam-2.jpg

HAKKA RİAYET NE DEMEK?

Allah'u Teala, hakları insanların istek ve arzularına göre değil, adalet ve denge prensiplerine göre belirlemiştir. Nitekim Kur’an-ı Kerim’de “Eğer hak onların arzularına uysa idi gökler ile yer ve onlarda bulunanlar bozulur giderdi” buyrulmaktadır.

islam-3.jpg

İslam, Allah'ın hakları ile kulların hakları arasında belli bir ölçü getirmiştir. Her yönü ile Müslümanlar için örnek ve ölçü olan Allah Resulü Allah'a karşı ibadet ve itaat amacı ile de olsa kulların hakları ihmal ya da ihlal edilmesini hoş görmemiştir. Resulullah (SAV) veda haccı senesinde verdiği hutbede şöyle buyurmuştur: “Şüphesiz yüce Allah her hak sahibine hakkını vermiştir.”

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.