İsrail ekonomisine darbe! En çok hangi sektörleri etkileyecek?

İsrail ekonomisine darbe! En çok hangi sektörleri etkileyecek?

Türkiye'nin İsrail'e yönelik ihracat yasağı, birçok sektörü etkileyerek ticari dengeleri yeniden şekillendiriyor. Türkiye, son olarak İsrail’in katliamına dur demek için 2 Mayıs’ta ihracatı durdurdu. Peki, İsrail'in hangi sektörleri etkilenecek?

Ticaret Bakanlığı, kamuoyunda yükselen tepkiler sonrası 9 Nisan 2024'ten itibaren bazı ürünlerin İsrail'e ihracatını kısıtlama kararı aldı. İsrail hükümeti, Türkiye'nin anlaşmaları tek taraflı ihlal ettiğini açıkladı. Öte yandan, Ülkenin en yaygın süpermarket zinciri sahibi alınan kararı “Darbe” olarak nitelendirdi. Peki, İsrail'e uygulanan ekonomik kısıtlamada hangi sektörlerin etkilenecek? İşte detaylar..

"YENİ TEDBİRLER KARARLI ŞEKİLDE UYGULANACAK"

7 Ekim'den bu yana Gazze'de sistematik olarak soykırım yapan İsrail, son olarak havadan insani yardım gönderilmesini de engelleyince Türkiye 2 Mayıs'ta iki ülke arasında ticari ilişkileri tamamen durdurdu. Ticaret Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada "İsrail hükümeti, Gazze'ye kesintisiz insani yardım akışına izin verinceye kadar Türkiye söz konusu yeni tedbirleri kesin ve kararlı bir şekilde uygulayacak" denildi.

Ticaret Bakanlığı'nın açıklamaları şöyle:

"İşgal altında yaşamak zorunda kalan Filistinli kardeşlerimizin bu kısıtlamalardan etkilenmemesi için Ticaret Bakanlığımız ile Filistin Milli Ekonomi Bakanlığı arasında gerekli çalışmalar koordine edilmektedir. Türkiye Cumhuriyeti Devleti bugüne kadar olduğu gibi, bundan sonra da Filistinli kardeşlerimizin haklı davasını desteklemeye devam edecektir" ifadesine de yer verildi.

İSRAİL'E DARBE"

Türkiye'nin bu kararı sonrası İsrail'in en yaygın süpermarket zincirlerinden Good Pharm'ın sahibi Adam Friedler, "İsrail ekonomisini çok daha pahalı alternatifler aramaya zorlayacak bir darbe" ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE 13'ÜNCÜ ÜLKE OLDU

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre 2023'te Türkiye, İsrail'e göre 5.43 milyar dolar değerinde ihracat gerçekleştirdi. Bu sayı 2022'de 7.03 milyar dolar; 2021'de ise 6.36 milyar dolar olarak gerçekleşmişti.Türkiye'nin İsrail'den ithalatı ise 2023 yılında toplam 1.64 milyar dolar oldu. Bu miktar 2022'de 2.45 milyar dolar; 2021'de ise 2.05 milyar dolar seviyesindeydi. 2023 yılında İsrail, Türkiye'nin en çok ihracat yaptığı 13'üncü ülke oldu. Gazze operasyonlarının başlamasından sonra ise Türkiye'nin İsrail ile ihracat ve ithalatı düştü. 2023 Ekim-Aralık döneminde Türkiye'nin İsrail'e ihracatı 2022'nin aynı dönemine göre yüzde 34 geriledi.

"TÜRK BOYKOTU TÜKETİCİLERİ BİRKAÇ GÜN İÇİNDE ETKİLEYECEK"

İsrail gazetesinde edinilen bilgilere göre temel hammaddelerin gelmesinin durması, temel ihtiyaç maddeleri ve gıda fiyatlarının artması ve konut fiyatlarının artabilmesi nedeniyle Türk boykotunun mali yansımalarının yakında İsraillileri etkileyeceğini yazdı.
Habere göre, alternatif ithalat kaynakları bulmak zaman ve anlaşmalar gerektiriyor ve bunlar imzalansa bile mal fiyatlarının Türkiye'deki mal tedarikçilerinin talep ettiğinden çok daha yüksek olması muhtemel olduğu bildiriliyor.

"TAMAMEN SÜPRİZ"

Haberde Tel Aviv yönetiminin bu karar ile adeta gafil avlandığı belirtildi. İsrail'li gazete yöneticilerin Ankara'dan böyle bir hamle beklemediğini ve Türkiye'nin İsrail'le ticari bağlarını kesme kararının "tamamen sürpriz" olduğunu belirtti. Öte yandan, İnşaat sektörünün ve Türkiye'den İsrail'e bir dizi popüler otomobil ihraç eden otomotiv sektörünün boykottan özellikle etkilendiğinin altını çizdi.

 İnternet Editörü
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.