İzmir Urla'da hayalleri süsleyen bir köy: Üstelik deniz kenarında

İzmir Urla'da hayalleri süsleyen bir köy: Üstelik deniz kenarında

İzmir'de hayalleri süsleyen deniz kenarı köyler de bulunuyor. Bu köylerden biri de Urla'nın Zeytineli Köyü.

İzmir'de şehrin kalabalığından kaçmak isteyenler özellikle hafta sonları soluğu İzmir'in köylerinde alıyor. Bu köylerden biri de Urla'nın Zeytineli Köyü.

Zeytineli Köyü, Urla'ya en uzak köy olarak biliniyor. Yörüklerden oluşan eski bir Türk köyü olan Zeytineli, sahip olduğu nüfus ile aynı zamanda Urla’nın en küçük yerleşim merkezlerinden birisidir. Köyde, büyük bölümü yıkılmış ancak taş işçiliği çok iyi olan eski bir okul bulunuyor. Bir zamanlar sinemacılar bu köye gelip, bu okulun alt katında film gösterimi yaparlarmış.

Zeytineli, Kurtuluş Savaşı sırasında 14 Eylül’de Yunan elinden kurtarılmıştır. Köylüler her sene bu tarihte kurtuluşlarını kutlamak için şenlik düzenlemektedir.

Köyde çok sayıda da kuyu mevcut. Eskilerin anlattığına göre bu köyde hayır yapmak isteyenler çeşme yaptırmıyor kuyu açtırıyormuş. Bu da köyün aslında susuz bir köy olduğu anlamına geliyor.
Köyde eski Roma yerleşimleri de bulunuyor. Çok yaşlı zeytin ağaçlarının da bulunduğu köyde denize yakın bir alanda termal su da var.

Köy aynı zamanda denize de çok yakın. Köyün iki tane de koyu var. Bu koylar Yalı Sahili ve Böğürtlen Koyu Sahili olarak biliniyor.

Köylülerin geneli tarım ve hayvancılık yapıyor. Aynı zamanda köyde bulunan balık çiftliklerinde çalışanlar da var. Köyde genellikle kavun, karpuz, börülce, domates, bamya gibi ürünler yetişmektedir. Kimi üreticileri yol kenarlarında açtıkları tezgahlarda yetiştirdikleri doğal ve mis kokulu ürünleri satarken görebilirsiniz. Gerek toprak yapısı gerekse farklı iklimi sayesinde mayıs ayında olgunlaşan inciri ilk önce Zeytineli’nde tadabilirsiniz.

Köyün meydanında iki köy kahvesi de bulunuyor.

Köy aynı zamanda yürüyüş yapmak isteyenlerin de uğrak yeri.

URLA ZEYTİNELİ KÖYÜ'NE NASIL GİDİLİR?

Urla Zeytineli Köyü, merkeze 40 kilometre uzaklıkta yer alır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.