İzmir'de büyük icat: Deprem riskini azaltacak

İzmir'de büyük icat: Deprem riskini azaltacak

İzmir'de Türk mühendislerden oluşan bir ekip, son derece önemli bir projeyi hayata geçirerek dikkatleri üzerine çekti. İşte, ayrıntılar...

İzmir'de Türk mühendislerden oluşan bir ekip, son derece önemli bir projeyi hayata geçirerek dikkatleri üzerine çekti. 'Deprem Kara Kutu Sistemi' adı verilen bu proje, deprem öncesi, sırası ve sonrasında ortaya çıkabilecek risk faktörlerini belirleyerek, muhtemel tehlikelerin önüne geçmeyi amaçlıyor.

İzmir'deki 10 kişilik mühendis ekibi, uçaklarda bulunan ve uçağın düşmesini engelleyen kara kutulardan esinlenerek bu yenilikçi sistemi geliştirdi. Projede, deprem öncesi ve sonrası süreçlerde oluşabilecek risk faktörleri titizlikle tespit ediliyor ve bu sayede afetlerin etkileri minimize edilmeye çalışılıyor.

haber1.jpg

"KENTSEL DÖNÜŞÜM UZUN SÜREÇ"

Projenin öncü isimlerinden 9 Eylül Üniversitesi Deprem Merkezi Kurucusu Prof. Dr. Zafer Akçığ, projenin amacını şu sözlerle açıklıyor:

"Ülkemizin yüzde 90'ı deprem bölgesi. Deprem gerçeğiyle baş etmek için kentsel dönüşüm gerekiyor ancak bu uzun bir süreç. Bu nedenle, enkaz altında kalan canlıların kurtarılması için hızlı ve etkili bir sistem geliştirmeye ihtiyacımız var."

72 SAATE KADAR DAYABİLİYOR

Deprem Kara Kutu Sistemi, zemin ve çatıda olmak üzere iki kara kutudan oluşuyor. Bu kara kutular, deprem anında alarm vererek su ve doğalgazı kesiyor, asansörleri stabil hale getiriyor ve enkaz altında kalan canlıların yerlerini tespit ediyor. Ayrıca, sistemin enerji ihtiyacını kendi kendine karşıladığını ve 72 saate kadar dayanabildiğini belirtmek önemlidir.

Prof. Dr. Akçığ, projenin temel hedeflerinden birinin de bilgi paylaşımı olduğunu vurguluyor. Araştırmacılar için ücretsiz olarak sunulan veriler, deprem risklerini azaltmak ve etkili müdahale stratejileri geliştirmek için önemli bir kaynak oluşturuyor.

 İnternet Editörü
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.