İzmir'de en fazla Mardinlilerin yaşadığı ilçeye dikkat çeken aday

İzmir'de en fazla Mardinlilerin yaşadığı ilçeye dikkat çeken aday

İzmir nüfusu ve İzmir’de yaşayanların kütük kayıtları ile ilgili güncel veriler açıklandı. Açıklanan verilerde önde olan Mardinlilerin yoğun olarak yaşadığı ilçeye ise dikkat çeken bir aday geldi. İşte detaylar:

Türkiye’nin en büyük şehirlerinden biri olan İzmir’de son yıllarda Mardinlilerin oranında ciddi bir artış gözlenirken, açıklanan son veriler hayli dikkat çekti. İzmir nüfusu ve İzmir’de yaşayanların kütük kayıtları ile ilgili güncel verilere göre, adeta Mardin İzmir’e taşınmış olduğu göründü. Yaklaşan yerel seçimler öncesinde İzmir’in bir ilçesinde gösterilen belediye başkan adayı ise oldukça dikkat çekti. Mardinlilerin yoğun olarak yaşadığı Konak ilçesinde AK Parti tarafından aday gösterilen Ceyda Bölünmez Çankırı’nın aslen Mardinli olduğu dikkat çekti.

konak-2.jpg

MARDİN VE MANİSALILAR ÖNDE

İzmir’de ikamet edenlerin kütük bilgilerine bakıldığında ise, ilk sıralarda Mardin ile Manisa geliyor. TÜİK’in açıkladığı verilere göre; İzmir’de İzmirlilerin ardından en fazla Mardin ve Manisa kütüklerine kayıtlı kişiler yaşıyor. İzmir’de bugün 208 bin 351 Manisalı, 175 bin 318 Mardinli bulunuyor. Bunları 153 bin ile Erzurumlular takip ediyor. İzmir’deki Konyalı sayısı ise 130 bin. Ardından 94 bin ile Ağrılılar geliyor.

konak-3.jpg

EN FAZLA MARDİNLİ KONAK'TA

Resmi verilere göre İzmir'de en fazla Mardinlinin yaşadığı ilçe ise Konak. 332 bin nüfuslu Konak'ta yaklaşık 45 bin Mardinli bulunuyor. Resmi rakamlar böyle söylerken öte yandan İzmir’de yaşayan Mardinli vatandaşların gerçek sayısının çok daha yüksek olduğu belirtiliyor. 1990’lı yıllardan itibaren Mardin’den göç alan İzmir’de ikamet eden Mardinli ailelerin bu ilde doğan çocuklarının İzmir nüfusuna kayıtlı oldukları, ildeki gerçek Mardinli sayısının bu nedenle çok daha yüksek olduğu ifade ediliyor. Nitekim hesaplamalara göre, bugün İzmir’de 700 bine yakın Mardinli yaşadığı iddia ediliyor. Bunların 175 bin 318’i Mardin kütüğüne kayıtlı iken, diğerleri İzmir kütüğünde görünüyor.

KONAK’A MARDİNLİ ADAY

İzmir’de Mardinlilerin yoğun olarak yaşadığı Konak ilçesinde Ceyda Bölünmez Çankırı aday olarak gösterilmişti. Ankara’da doğup büyüyen Çankırı’nın aslen Mardinli olduğu ortaya çıktı. Peki, Ceyda Bölünmez Çankırı kimdir? İşte cevabı:

konak-4.jpg

CEYDA BÖLÜNMEZ ÇANKIRI KİMDİR?

Baba tarafından aslen Mardinli olan Ceyda Bölünmez Çankırı, 5 Eylül 1978 yılında Ankara'da dünyaya geldi. Babasının ismi Süleyman, annesinin ismi Aysun olan Çankırı, Başkent Üniversitesi Sosyal Bilimler MYO Büro Yönetimi Bölümünden mezun oldu.

Ceyda Bölünmez Çankırı, Akaryakıt ve lojistik sektörlerinde yöneticilik görevlerinde bulundu. Mardinliler Eğitim Vakfı Kurucu üyeliği de yapan Bölünmez Çankırı, dışişleri komisyonu üyesi, yerel yönetimler başkan yardımcılığı da yaptı. İngilizce bilen Ceyda Bölünmez Çankırı, evli ve 2 çocuk annesidir.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.