Ali İLKBAHAR

Ali İLKBAHAR

Kaybolan komşuluk

Kaybolan komşuluk

Komşusu hasta olduğunda çare arayan, tarhana çorbasını paylaşan, helvasını paylaşan, kızını kızım diye koruyan, hangisinin düğünü varsa birlikte elbirliğiyle yapan, sevincini huzurunu paylaşan, yokluğunu hissettirmeyen, giyerken komşusunu düşünen, hayırlı evlat  için el birliği yapan, evladının acısını komşusunun acısıyla bir tutan cenazesinde can olan, yemek yaptırmadan yemeğini hazırlayıp getiren misafirlerini misafir kabul eden , komşusunun oğlu evlenirse kendi çocuğu evleniyormuş diye sevinen, bir ucundan tutan komşu.
Ramazanı hep birlikte karşılayan ramazan hazırlıkların imece usulü ile yapan komşu.
Fakir, onurlu, haysiyetli isteyemez, karnına taş basar belli etmezdi. Ama onu aç bırakmayan giydiğini giydiren, içtiğini içiren komşu.
Yıkılan duvarının tamirine usta amele olan evini evi gibi kollayan eşyalarından önce komşu mallarını koruyan kollayan komşu.
Vesselam her şeyimizi paylaştığımız komşu. Çocuklarının gelecekleri için çareler arayan, yaz tatillerinde okuyan komşu çocukları çalışır akşam işten geldiğinde ev kapalı anası babası yoksa komşu hemen koşar o yavruya evlatlarının arasına katar, karnını doyurur. Annesi babası gelinceye kadar evlat yerine koyar onlar mısır patlatır. Kavurga yapar.
Ufak tefek evlerde saray huzuru ve varlıktaki yapılmayan şükrünü yapar, domatesini, biberini, fasulyesini yetiştirir. Komşusunun hangisi olmadıysa onu paylaşır.
Meyve ağaçları birlikte toplanır  komşunun topladığı komşunun olurdu.
Okullarda çağdaşlaşacağız modern olacağız yüksek binalar gök delenler olacak. Lüks arabalarımız olacak  gibi hedefler koyarlardı. Yıllar yılı kovaladı.
Yüksek binalarda üç beş komşu değil bir köy kadar insan oldu. Bir birini tanımayan , selam vermeyen görmemezlikten gelen oturmaya gelmesin diye ışıklarını bile bazen erken söndüren komşu.
Oto parkına yerini komşuya verip gönlünü alacağına, otopark yeri için kavga eden gönül hatır tanımayan komşu.
Kapılar kapandığında kimdir, ne yapar, ne yer gibi bir birini hiç ilgilendirmeyen bir yığın yabancılaşan komşu.
Arabası ile hava atan hiçbir komşusunu arabasına almayan var mı yok mu dolmuşa mı biner yürür mü imkanı nedir diye hiç düşünmeyen komşu.
Binada olup bitenden habersiz ilgisiz cenazesi, düğünü kederi hiç ilgilendirmeyen sözde komşu.
Bir birini çekiştiren şikayet eden alttaki üstüne üstteki alttaki ile gürültü yapıyorsun diye saygısız hürmetsiz kavga yapan komşular ne oldu dev binalarda yok oldunuz, kayboldunuz bir birini aramayan derdini dert etmeyen komşum diye samimi komşular ne oldu.
Gelin ya bu yüksek hapishanelerinizi terk edin. O para ile bir arsa kalanı ile müstakil bir ev yapın.
Domatesini, biberini fasulyenizi meyve ağaçlarını, çiçeklerini dik büyüt sağına bak selam ver soluna bak selam ver. Onunla paylaş elini sık selam ver komşum diye hal hatır sor.
Sevinçde kederde, iyi kötü günde bir olalım.
Bir yere giderken anahtarı verecek bakkalı kaybettik ama bari komşuyu tekrar kazanalım  tekrar komşu olalım.
Dost olalım
Bir olalım. 
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR