Koç Holding bünyesinde çalışan metal işçileri tarihi zam aldı: Grev kararı iptal

Koç Holding bünyesinde çalışan metal işçileri tarihi zam aldı: Grev kararı iptal

Birleşik Metal İş Sendikası Genel Sekreteri Ali Çeltek, toplu iş sözleşmesinde yaşanan anlaşmazlıklar hakkında gazetemize konuşmuştu. MESS ile başlayan son görüşmede, 150 bin işçiyi ilgilendiren toplu iş sözleşmesinde anlaşma sağlandığı açıklandı.

Birleşik Metal İş Sendikası Genel Sekreteri Ali Çeltek gazetemizin 16 Ocak 2024 tarihli haberinde, Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ile toplu iş sözleşmesi için yapılan görüşmelerde bir anlaşma olmadığını ifade etmişti. 19 Ocak 2024 tarihine kadar anlaşma olmaması halinde Birleşik Metal İş Sendikası olarak grev uygulama kararı aldıklarını açıklamıştı. Yaşanan gelişmeler ile birlikte Birleşik Metal İş Sendikası, MESS ile anlaşma sağlandığını ve metal işçilerinin tarihi bir zam aldığını açıkladı. Birleşik Metal İş yaptığı açıklamada, “Ücret zammı, birinci 6 aylık dönem için çıplak saat ücretlerinde ortalama yüzde 98 artış olarak kabul edildi” dedi.

1-001.jpg

‘’ZAFER DİRENEN METAL İŞÇİLERİNİN OLDU’’

MESS ile Türk Metal arasında 26 Eylül 2023 tarihinde başlayan toplu iş sözleşmesi görüşmeleri Türk Metal’in masadan kalkması ile kesilmiş ve taraflar arasında anlaşmazlık tutanağı tutulmuştu. Bu süreçte gazetemize açıklamalarda bulunan Birleşik Metal İş Sendikası Genel Sekreteri Ali Çeltek; istenilen zam taleplerinin hayat şartlarına ve hayatın doğrularına bakıldığında oldukça gerçekçi olduğunu, 19 Ocak 2024 tarihine kadar bir anlaşma olmaması halinde 10 fabrikada grev uygulaması başlatacaklarını ifade etmişti. Aynı zamanda Çeltek, Birleşik Metal İş Sendikası olarak görüşmeye her zaman açık olduklarını ve amaçlarının anlaşma sağlamak olduğunu söylemişti. Yapılan son sözleşme görüşmelerinde tarafların anlaşmaya vardığı Birleşik Metal İş Sendikası tarafından ’’Zafer Direnen Metal İşçilerinin Oldu’’ başlığı ile açıklandı.

2.jpg

İŞTE ANLAŞMA DETAYLARI

Yapılan anlaşmaya göre; Ücret zammı, birinci 6 aylık dönem için çıplak saat ücretlerinde ortalama yüzde 98 artış olarak kabul edildi. 1 Mart’tan sonra (sözleşmemizin ikinci 6 aylık dönemi için) yüzde 30 zam yapılacak. Ancak 6 aylık enflasyon yüzde 30’u geçerse çıkan enflasyon oranı uygulanacak. Sözleşmemizin üçüncü 6 ayında ise altı aylık döneminde enflasyona 3 puan refah payı eklenerek zam yapılacak. Son dönem olan dördüncü 6 aylık dönemde ise enflasyon oranında zam yapılacak. Yapılan bu zam ile ortalama ücretli bir metal işçisinin aylık net ücreti, 1 Eylül 2023 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere 31.541 TL olacak; ayrıca aylık net 1.048 TL yakacak tutarı da eklendiğinde, ele geçecek aylık net ücret 32.589 TL’ye ulaşacaktır. Bu ücret 1 Mart 2024 tarihinde ise 42,051 TL’ye çıkacak.

Kaynak:Mert Çebişci / gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.