Konya’daki o ilçeyi ünlü bir isim kurmuş

Konya’daki o ilçeyi ünlü bir isim kurmuş

Selçukluların başkenti olan Konya, tarihi ile günümüzdeki kültürel şehirlerden biri olma özelliği taşıyor. Konya’nın ilçeleri de tarihi açıdan öne çıkıyor. Konya’nın Kadınhanı ilçesi de bu ilçelerin başında geliyor.

Selçuklu Devleti’nden günümüze kadar uzanan pek çok tarihi yapı Konya’da ilk günkü ihtişamı ile dururken, Konya’nın ilçelerindeki bazı hikâyeler de insanların dikkatini çekti. Konya’nın Kadınhanı ilçesinin hikâyesi ise duyanları hayrete düşürdü. Konya’nın 58 kilometre uzaklığında bulunan Kadınhanı ilçesini ünlü bir ismin kurduğunu biliyor muydunuz?

Türk tarihinde unutulmaz izler bırakan kadın temsilcilerinden biri olan, Raziye Hatun, Selçuklu Sultanı I. İzzeddin Keykavus'un eşidir. Habere konu olan hikâyedeki kahraman da Raziye Hatun’dur. Hadi hep birlikte inceleyelim:

kadinhani-2-001.jpg

KADINHANI’NIN KURUCUSU RAZİYE ‘HATUN’

İnternetteki açık kaynaklardan elde edinilen bilgilere göre Konya’nın bir ilçesi olan Kadınhanı, farklı bir hikâyeyi içinde barındırıyor. Taşıdığı anlam bakımından türünün tek örneği olan Kadınhanı’nın eski adının Saideli olduğu anlatılıyor. 1928 yılına gelindiğinde ise adı Raziye Hatun’dan gelen, Raziye Hatun'un yaptırmış olduğu taş handan dolayı "Kadınhanı" olarak değiştirildiği ifade ediliyor.

Konya il merkezinin 58 km kuzeybatısında yer alan Kadınhanı’nın, Güney ve kuzey kesimleri dağlık, orta kesimleri genelde ova özelliği gösteren sahada en yaygın olarak, Miosen-Pliosen yaşlı karasal çökeller ve göl kireçtaşları görülür. Sahanın ana morfolojik ünitelerini ise, özellikle ovalık sahalar, aşınım yüzeyleri ve dağlık alanlar oluşturur.

Kadınhanı’nda bulunan akarsular; Kestel Deresi, Yeniçıktı Deresi, Çaldere Suyu, Kökez Deresi, Suçıktı Deresi, Bostanlık Deresi, Kolukısa Deresi ve Çubuk Deresi diyerek sıralanabilir. İnceleme sahasında görülen başlıca toprak tipleri; kırmızı kestane renkli topraklar, kahverengi topraklar, alüvyal topraklar ve kırmızı kahverengi topraklardır. Sahanın hâkim bitki örtüsü ovalık kesimleri kaplayan steplerdir. Dağlık kesimlerde ise karaçam, ardıç ve meşe ağaçlarına rastlanır.

 İnternet Editörü
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.