Lawrence’nin iftira attığı Türk Komutan Hacim Muhittin Çarıklı kimdir?

Lawrence’nin iftira attığı Türk Komutan Hacim Muhittin Çarıklı kimdir?

İngiliz ajanı Lawrence’nin iftira attığı ünlü Türk Komutanı kimdi? Hacim Muhittin Çarıklı kimdir, hangi dönem; nerede yaşadı, Milli Mücadele yıllarında hangi görevleri aldı, Lawrence ile yolları hiç kesişti mi?

İngiliz ajanı Lawrence’nin iftirasına maruz kalan, Milli Mücadele yıllarında önemli görevler üstlenerek Balıkesir Kongresini organize eden, Kuvayı Milyyenin ünlü komutanlarından Hacim Muhittin Çarıklı’nın hayatını sizler için derledik.

İngiliz ajanı Lawrence’nin iftira attığı ünlü Türk Komutanı kimdi? Hacim Muhittin Çarıklı kimdir, hangi dönem; nerede yaşadı, Milli Mücadele yıllarında hangi görevleri aldı, Lawrence ile yolları hiç kesişti mi?

İşte cevabı:

Hacim Muhittin Çarıklı 1881 yılında Uşak'ta doğdu. İzmir Mülkiye İdadisi'ni ve İstanbul Mülkiye Mektebi'ni bitirdi (1904). Osmanlı Devleti'nin son yıllarında mülki amirlik kariyeri yaptı. Birinci Dünya Savaşı sırasında (1917) Suriye'de Deraa mutasarrıflığında bulundu.

BALIKESİR KONGRESİNİ ORGANİZE ETTİ

Birinci Dünya Savaşı sonunda, Balıkesir mutasarrıflığına atandı. İttihat ve Terakki üyesi olduğu için Damat Ferit Paşa hükümetince görevden alındı (1919). 15 Mayıs 1919 tarihinde Yunan askerleri İzmir'e çıktığında Balıkesir'de mutasarrıftı. Düşmanın İzmir'de kalmayacağı, içerilere doğru ilerleyeceği belliydi. Bölgenin yurtsever kişilerinden Vasıf Çınar, Mehmet Vehbi Bolak, Hulusi Darblı ve Hamdi Köprülü ile temasa geçerek Balıkesir'de bir milli kongrenin toplanmasına ön ayak oldu. Balıkesir Kongresi bazı konularda Erzurum Kongresi'nden atak görünüyordu. Burada alınan kararların uygulanmasına hemen geçildi. Ağustos başında Nazilli'de toplanan 2. ve Ağustosun 16'sı ile 25'si arasında Alaşehir'de toplanan 3. Kongreye de öncülük etti. Böylelikle bölgede Kuvayı Milliye'nin önderliğini yaptı. 

MECLİS’TE 30 YIL VEKİLLİK YAPTI

Kurduğu örgütün mücadeleyi sürdürdüğü günlerde Meclisi Mebusan'a katılmak üzere İstanbul'a gitti. Ancak bu görevi uzun sürmedi. İşgal kuvvetleri meclisi dağıttı(1920). Ankara'ya geçerek orada açılan birinci TBMM'de çalışmaya başladı. Bursa düşmanın eline geçtiği günlerde (8 Eylül 1920) orada valiydi. Bursa'nın Yunanlılar tarafından işgal edilmesi üzerine TBMM'de ağır eleştirilere uğradı. Mustafa Kemal Paşa'nın araya girmesiyle yargılanması önlendi. Meclis'teki yerini 1920'den başlayarak 1950'ye kadar korudu. Bu arada 4 sayılı Konya ve Şark İstiklal Mahkemesi'ne başkanlık etti (1922-1926). 1950'den sonra siyasi hayattan çekildi. Hacim Muhittin Çarıklı 1965 yılında İzmir'de vefat etti.

HACİM MUHİDDİN ÇARIKLI’YA LAWRENCE İFTİRASI

Birinci Dünya Savaşı yıllarında Arap Yarımadası’nda faaliyet gösteren meşhur İngiliz casusu Lawrence’in bir Türk idarecinin kendisine tecavüz ettiğine dair iftira dillerden dile dolaşıp durdu. İftira atılan isim Hacim Muhiddin Çarıklı idi. Fakat bizzat İngiliz tarihçilerin açıklamalarına göre; İngiliz casus Lawrance hayatının hiçbir döneminde Hacim Muhiddin Çarıklı’nın görev yaptığı Suriye’nin Der’a kasabasında bulunmamıştı.
Tarihçi Murat Bardakçı 21 Mayıs 2006 tarihinde yazdığı yazıda Hacim Muhiddin Çarıklı’ya atılan iftiranın perde arkasını söyle anlatıyor: 

LAWRENCE’NİN HATIRA KİTABINDAKİ İFTİRA

Ajansların Londra’dan geçtikleri ve hem askeri tarihimiz, hem de namusumuz bakımından son derece önemli olan bir haber, haftanın kanlı ve gergin gündemi yüzünden pek ses getirmedi. Haber, Birinci Dünya Savaşı yıllarında Arap Yarımadası’nda faaliyet gösteren meşhur İngiliz casusu Lawrence’in bir Türk idarecinin tecavüzüne uğradığı yolunda 80 seneden buyana devam edegelen söylentinin iftiradan ibaret olduğu yolundaydı...

İddiayı bizzat Lawrence ortaya atmış ve 1926’da yayınladığı "Bilgeliğin Yedi Direği" isimli hatıralarında bir Türk’ün şimdi Suriye sınırları içerisinde bulunan Der’a kasabasında 1917 Kasım’ında kendisine tecavüz edip kırbaçlattığını yazmıştı. Ama, James Barr adındaki İngiliz tarihçinin hafta başında Londra’da yaptığı açıklamaya göre Lawrence’in bu iddiası doğru değildi, İngiliz casus Suriye’nin Der’a kasabasına hiç gitmemişti ve tecavüze uğradığını iddia ettiği günlerde de Der’a’nın 90 kilometre güneyindeki bir başka şehirdeydi. Lawrence, tecavüz iddialarını sadece kendi sado-mazoşist duygularını tatmin maksadıyla yazmıştı.

Haftanın gergin ve karmakarışık gündemi yüzünden gazete sayfalarında kaynayıp giden haber ana hatlarıyla böyleydi ama açıklamanın daha da önemli olan tarafı, artık çok az kişinin hatırladığı bir Milli Mücadele kahramanının, Hacim Muhiddin Bey’in isminin böylelikle temize çıkmasıydı.

lav-son.jpg

SADECE MERAKLISI BİLİR

Son dönem tarihine meraklı olanlar, Lawrence’in dünya savaşı yıllarında Türkler tarafından tecavüze uğradığı yolundaki söylentileri mutlaka işitmişlerdir ama, iddianın Hacim Muhiddin Bey bağlantısından çok az kişi haberdardır.
Lawrence’e tecavüz ettiği iddia edilen kişi Hacim Muhiddin Bey, yahut Cumhuriyet dönemindeki tam ismiyle Hacim Muhiddin Çarıklı, 1881’de Uşak’ta doğmuş, Mülkiye’yi bitirdikten sonra imparatorluğun çeşitli yerlerinde idarecilik yapmıştı. 1919’da İzmir’in Yunanlılar tarafından işgali sırasında Balıkesir mutasarrıfı ve işgalden hemen sonra da, Batı Anadolu’daki Kuvá-yı Milliye’nin kurucularındandı. Balıkesir’de, Nazilli’de ve Alaşehir’de kongreler toplamış, daha sonra Ankara’ya geçmiş, 1920’den 1950’ye kadar milletvekilliği yapmış, dört sene boyunda İstiklál Mahkemesi başkanlığında bulunmuş, 1950’de siyasetten çekilmiş ve hayata 1965’te İzmir’de veda etmişti.

Hacim Muhiddin Bey ile Lavrence’in kaderi, Hacim Bey’in 1917’de Dera’a’da mutasarrıflık yaptığı sırada kesişti. Lawrence, kendisine tecavüz eden kişinin hatıralarında ismini vermiyor, ondan sadece "Bey" diye bahsediyor ve "Der’a’daki en yüksek rütbeli idareci" olduğunu söylüyordu. Hacim Bey, işte bu ifadeler yüzünden seneler boyu "Lawrence’e tecavüz edip kırbaçlatan kişi" olarak bilinecekti.

Ama, işin içinde bir gariplik vardı: Lawrence, hatıralarında bu tecavüz meselesini ince detaylarına kadar anlatıyordu ama tecavüzün olduğunu iddia ettiği günlere ait sayfalar günlüklerinde yoktu ve sayfaların kopartılmış olduğu belliydi. Komplo teoricilerine göre, sayfaları savaş kahramanının hatırasının daha fazla zarar görmesini istemeyen İngiliz istihbaratı yok etmişti!

hacim-muhittin-carikli.jpg

KENDİNİ KIRBAÇLATTI

İşte, James Barr adındaki İngiliz tarihçinin hafta başında yaptığı açıklama, eksik sayfaların akıbetini de ortaya çıkardı: Sayfaları istihbaratçılar falan değil, bizzat Lawrence yırtmıştı. James Barr, yırtılan kısımlarda varolan satırların sonraki sayfalara bıraktığı izleri bulabilmek için deftere elektrostatik ve karbon testleri yaptırmış ve Lawrence’in yırtık sayfalarda tecavüze uğradığını iddia ettiği Der’a’dan değil, daha güneydeki Azrak kasabasından bahsettiğini ortaya çıkarmıştı. Lawrence, dolayısıyla Der’a’ya hiç gitmemiş ve tecavüz hadisesini de tamamen uydurmuştu!

 

***Güven Erkaya kimdir? Erbakan’lı YAŞ’ta ne yaptı?

***Gündüz Aktan kimdir? Hangi partiye katıldı?

***Gün Sazak kimdir? MHP’li Gün Sazak’ı kim nasıl şehit etti?

***Gümüştekin Danişmend Ahmed Gazi kimdir?

***Gördesli Makbule Hanım kimdir, hangi dönem yaşadı?

***Reisülkurra Gönenli Mehmet Efendi kimdir?

***Gökhan Evliyaoğlu kimdir?

***Dünyada ilk tıp fakültesini kim kurdu? Gıyaseddin Keyhüsrev kimdir?

***Geyikli Baba kimdir? Kavaklı’daki asırlık çınarı kim dikti?

***FIAT’ın kurucusu kim? Giovanni Agnelli kimdir?

***Giritli Ali Aziz Efendi kimdir, mezarı nerede?

***Genç Osman Destanı nedir, hangi padişah dönemde yaşandı?

***Gelenbevi İsmail Efendi kimdir? Matematik ve Cebir alanında nasıl meşhur oldu?

***Gedik Ahmet Paşa kimdir? Cem Sultan’ın nesi olur?

***Gazanfer Özcan kimdir? Hangi dizi ve filmlerde rol aldı?

***Gevheri kimdir, asıl adı nedir? Seyahatname’de adı nasıl geçiyor?

***Güngör Uras kimdir?

***Plevne Kahramanı Gazi Osman Paşa kimdir? Plevne Marşı kime yazıldı?

***Gazi Muhammed kimdir, nasıl şehit düştü?

***Gazi Hüsrev Paşa kimdir, Saraybosna’ya neler yaptı?

***2. Gazi Giray Han kimdir, kaç yıl tahtta kaldı?

***Gazan Mahmud Han kimdir? Nasıl Müslüman oldu?

***Gaspıralı İsmail kimdir? Türk İslam Birliği için neler yaptı?

***Galip Erdem kimdir? Ülkücülere yardım için hangi vakfı kurdu?

***Gaffar Okkan kimdir, nasıl şehit oldu?

***2. Gıyaseddin Keyhüsrev kimdir, Hunat Hatun’un neyi olur?

***Gülriz Sururi kimdir?

***Güllü Agop kimdir? Güllü Agop’un Abdülhamit Han ile yolları nasıl kesişti?

***Göktürk Mehmet Uytun kimdir?

***Güzin Dino Kimdir, Abidin Dino’nun neyi olur?

***Matbaayı ilk kim icat etti? Johannes Gutenberg kimdir?

***Gökçen Efe kimdir, asıl adı nedir?

***Goethe kimdir, asıl adı nedir, hangi dönem yaşadı, nereli?

***Gevher Nesibe kimdir? Dünyanın ilk tıp fakültesi nerede, ne zaman kuruldu?

***Gerhard Kessler kimdir? İş ve İşçi Bulma Kurumunu kim kurdu?

***Hacca giden ilk padişah kimdi? Genç Osman kimdir?

***Gazneliler devleti nerede, ne zaman; kim tarafından kuruldu?

***Gelibolulu Ali kimdir, asıl adı nedir?

***Fatih Sultan Mehmet kardeş katlini neden kanunlaştırdı?

***Tarihte sultan unvanını alan ilk Türk devlet başkan kimdir? Gazneli Mahmut kimdir?

***Gazi Giray Han kimdir, hangi dönem yaşadı?

***Gazi Ethem Paşa kimdir? Yunanlılara ilk Türk darbesini kim vurdu?

***Gandizm nedir, Budizm’den farkı ne? Gandi kimdir, nereli?

***Fırat Yılmaz Çakıroğlu kimdir, nasıl şehit oldu?

***3. Gıyasettin Keyhüsrev kimdir, nasıl öldürüldü?

***Kürdilihicazkar makamını kim oluşturdu? Hacı Arif Bey kimdir?

***Hacı Bayram-ı Veli kimdir? Bayram ismini nasıl aldı?

***Hacı Bedir Fırat kimdir? Dengir Mir Mehmet Fırat’ın akrabası mı?

***Hacı Bekir Lokumlarının kurucusu kim? Ali Muhiddin Hacı Bekir kimdir?

***Hacı Bektaş’ın kökeni nereye dayanıyor? Hacı Bektaş-ı Veli kimdir?

***Hacı Degumuko Berzeg kimdir?

***Hacı Giray Han kimdir, hangi dönem; nerede yaşadı?

***II. Hacı Giray Han kimdir, hangi dönem; nerede yaşadı?

***Hacı İlbey kimdir? Haçlılara karşı hangi zaferi kazandı?

***Hacı İvaz Paşa kimdir, Ahi Çelebi’nin neyi oluyor?

***Hacı Murat kimdir? Şeyh Şamil ile yolları nasıl kesişti?

***Sabancı Holdingi kim kurdu? Hacı Ömer Sabancı kimdir?

***Hacı Paşa kimdir? Anadolu’nun İbni Sinası kim?

***Vefa Bozacısının kurucusu kim? Hacı Sadık Bey kimdir?

***Hacı Süleyman Bilgen kimdir?

***Hacı Taşan kimdir? Neşet Ertaş’ın Hacı Taşan türküsü ne?

***Hacı Yakup Anat kimdir? Neden Çin zulmüne maruz kaldı?

 

 

Gazeteilksayfa.com


 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.