Mamak Belediyesi Hatay’da seferber

Mamak Belediyesi Hatay’da seferber

Mamak Belediyesi, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından tüm imkanlarını Hatay’a seferber etti. Mamak Belediyesi Fen İşleri Müdürü Osman Altınkaynak, “Depremin olduğu saatlerde hemen yola çıktık” dedi.

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından en çok zarar gören illerden biri Hatay oldu. 6 Şubat’ta gerçekleşen 7,7 ve 7,6 depremleri sonrası tam 14 gün sonra Hatay, 6,4 ve 5,8 iki büyük depremle bir kez daha sallandı. Hasarlı binalar en kaza dönüşürken can kayıplarımız ve yaralılarımız arttı.
Kahramanmaraş depremlerinin ardından bölgeye gelen ilk ekiplerden biri Mamak Belediyesi oldu. Depremin ilk saatlerinde 65 araç ve 255 kişiyle Hatay’a gelerek yerleşke kurduklarını belirten Mamak Belediyesi Fen İşleri Müdürü Osman Altınkaynak,” Çay, çorba ve yemek ikramlarımızı bölgeye daha çok genişlettik. Tabii ki enkaz altında kalan vatandaşlarımız için iş makinalarımızda çalışıyor. MAKUT ekibimiz orada göreve başladığı için oradaki bölgede sokaklar kapandı, enkazlarla ilgili önlem alındı. Yaklaşık on gün gibi bir süre içinde Antakya merkezde çok ciddi çalışmalar yaptık. Yaklaşık 19 vatandaşımızın enkaz altından sağa çıkardık. Maalesef yüzün üzerinde vatandaşımızın da enkaz altından cenazelerini çıkardık. Ailelerine teslim ettik. Bizim cenaze hizmetleri ve ekiplerimiz burada hazır bulunuyor. Cenazelerimizi aileleriyle beraber defin alanına sevk ettik. Onlara orada öyle bir hizmet de verdik. Burada hayatın içinden birçok şey var” dedi.

MURAT KÖSE İLE İRTİBATA GEÇTİK

Depremin ilk saatinde Mamak Belediye Başkanı Murat Köse’yle irtibata geçtiklerini belirten Altınkaynak, “Ankara’da zaten bilindiği gibi belediyemizin karla mücadele ile ilgili bir koordinasyon merkezimiz var. Oradaki 1000 kişilik ekibimiz ve 255 aracımız ile koordinasyon Merkezi’nde sürekli nöbet tutuyorduk. Deprem sabahı da yine nöbetimizin olduğu bir gündü. Depremin son dakika haberi olarak gördüğümüzde Murat Köse başkanımız ile sabaha karşı hemen deprem sonrası irtibata geçtik. Hemen MAKUT ekibimize haber verdik. Aşevi tırımızı hazırladık. Depremin olduğu saatlerde hemen Ankara’dan yola çıktık. Birinci günü burada hem Fayas hem de Antakya ilçemizde konuşlanmış olduk. Arama kurtarma ekiplerimiz hemen faaliyetlerine başladılar. Aş evimizden de alanda bulunan vatandaşlarımıza çay, çorba ve yemek ikramlarında bulunduk. Depremin ilk saatlerinden itibaren bölgede olduk” ifadelerini kullandı.

111-002.jpg

PERSONELLERİMİZİN LOJİSTİK DESTEĞİNİ SAĞLADIK

Bölgede ihtiyaç duyulan her bir noktaya mobil duş ve tuvalet kurulumu yaptıklarını söyleyen Altınkaynak sözlerine şu şekilde devam etti:

“İlk başta hazır müdahaleden sonra bizim belediyede yaptığımız hazırlıklar ile Fen İşleri müdürlüğü, Çevre koruma müdürlüğündeki ekiplerden bölgede yararlı olabilecek teknik bilgiye sahip demir ustası, kalıp ustası, elektrik ustası ve benzeri ayrı ayrı eğitimler oluşturduk. Devam eden saatlerde onları da bölgeye sevk ettik. Bir yandan vatandaşlarımıza kalacak yer, konaklama gibi organizasyonlar yapmanın yanında bir yandan da hayatlarını kurtarmak ile ilgili arama kurtarma faaliyetleri yürüttük. Tabii ki getirdiğimiz personelin de lojistik desteğini sağlamak ile ilgili de bir organizasyon yaptık. Sağ olsun belediyemizdeki arkada kalan arkadaşlar bunlarla ilgili sonsuz destek veriyorlar ve hala da vermeye devam ediyorlar. Orada altı ve yedinci günden sonra sokaklarda biraz daha yemek artıkları ve çöpler birikmeye başladı.”

3222.jpg

TÜM İMKANLARIMIZLA SEFERBERİZ

Altınkaynak Temizlik İşleri Müdürlüğü’nden ekip çıkardıklarını belirterek, “Çöp kamyonlarımız da destek olmaya başladı. İşçilerimiz sokakta ciddi çalışmalar yaptı. Tabii ki bu durum şehrin yaklaşması ve normale dönmesi noktasında da büyük bir fark oluşturdu. İnsanlar bir anda o psikolojiden o görüntülerden kendini sıyırmaya başladı. Sonra bir koordinasyon toplantısıyla beraber bizi Samandağ ilçesindeki görevimize yönlendirdiler. 12 Şubat itibari ile de Samandağ ilçesine geldik. Burada yine aynı ekiplerimizle beraber hizmet vermeye devam ediyoruz. Tabii ki burada olay biraz daha çeşitlendi. Veteriner hizmetleri müdürlüğümüz de burada. Hem Sokak hayvanları hem de bölgede hayvancılıkla uğraşan vatandaşlarımızın hayvanlarının sağlık durumları ile ilgili çalışmalar yapıyorlar. Yine Çevre koruma müdürlüğümüzün ilaçlama ekipleri burada. Hem bölgeyi zararlı haşerelerden veya farelerden dezenfekte etmemiz gereken yerlerde ciddi bir şekilde bölgede ilaçlama yapıyoruz. Bölgede ihtiyaç olan her noktaya mobil duş, mobil tuvalet imkanlarımızla yardımcı oluyoruz. Bölgede kurulum yapıyoruz. Yine kapalı olan yolları yani araçların geçmesi mümkün olmayan yolları çok fazla enkazlara dokunmadan en azından trafiğin akacak şekilde açılmasına yardımcı oluyoruz” açıklamasında bulundu.

44.jpg

BU PSİKOLOJİDEN ÇIKMAK ÇOK ZOR

Türkiye’nin büyük bir felaket yaşadığını söyleyen Altınkaynak, “Samandağ ilçesi olarak değerlendirir ve Antakya ile Samandağ ilçesini kıyaslarsak hem yıkım olarak hem de psikoloji olarak fark var. Depremi yaşamış bütün şehirlerimizde Türkiye büyük bir felaket yaşadı. Depremler oldukça bölge halkının o psikolojiden çıkması pek mümkün olmuyor. Artçılar devam ediyor. Artçılar devam ederken de normal depremler devam ediyor. İnsanlar bu psikolojik açıdan kaldıramıyor ve zaman alacak. Devletimiz sağ olsun bölgenin birçok yerinde çadır kentler ve konteyner kentler kurmaya başladı. Bölgeden uzaklaştıkça, yıkılan evlerden uzaklaştıkça, yemek yemeğe, çadırlarda vakit geçirmeye başladıkça kendi psikolojik durumundan sıyrılmış oluyor. Burada birçok belediye bulunuyor. İlk etapta elektrik hatlarının tamamen çalışır vaziyette tutulması, su imkanlarının çoğaltılması. Çok kısa sürede gözle görülür bir değişim olacağını düşünüyoruz” diye konuştu.

Faruk Gökyurt/ www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.