Osman Akdoğan

Osman Akdoğan

Metro mu Metrobüs mü?

Metro mu Metrobüs mü?

Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan, Sincan'da gençlerle yaptığı konuşmada, "Ankara'yı bizim metrobüsle tanıştırmamız lazım. Yeni dönemde metrobüs olacak" şeklinde bir çıkış yaptı. Metrobüs fikri Ankara’da bir an önce hayata geçirilmesi gereken güzel bir fikir. 

***

Hem ekonomik anlamda hem zaman anlamında baktığımızda Ankara’ya en elverişli toplu ulaşım aracının metrobüs olacağını düşünüyorum. Tamam metro yeraltından gittiği ve daha hızlı olduğu için avantajlı; ama iş maliyete geldiğinde ise ortaya çıkan rakam adeta dudak uçuklatıyor. Somutlaştırmak gerekirse Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin 1 yıllık bütçesi 2 milyar TL iken Ankara’ya yapılması planlanan sadece 60 kilometrelik metro projesinin maliyeti 15 milyar TL'yi geçiyor. Bu rakamı gözünüzün önünde bir canlandırın ve karşılaştırın gerçekten büyük bir para değil mi?

***

Anlayacağınız bu metro projesini belediyemizin tamamlaması mümkün değil. 
Zaten proje dahilindeki metroyu Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı yapacak. Kim yaparsa yapsın metro milletin vergileriyle hizmete açılacak.  

***

Hatırlarsanız özellikle Esenboğa metrosu sürekli seçim vaatleri arasında; ancak bir türlü kazma vurulamadı. Metronun şu an yapımına başlansa bile tamamlanmasının epey süreceğini tahmin ediyorum. Metronun geçeceği güzergâhta yapılaşmanın olması ve o çıkacak maliyetten ötürü kısa sürede bitmesi mümkün olmayacaktır. Aslında havaalanı metrosu, protokol yolu yapımı sırasında yani 2004-2005 yıllarında yapılabilir daha ucuza mal edilebilirdi…

***

Neyse konumuza tekrar dönmek gerekirse Sayın Cumhurbaşkanı’nın Ankara’ya metrobüs fikri aslında yeni değil. Eski Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in bu konuda bir projesi vardı hatırlarsanız. Hafızam beni yanıltmıyorsa Sayın Gökçek, Atakule’den havaalanına trafiğe hiç takılmadan (İstanbul’daki gibi yol ortasından geçen) bir hat oluşturulacağını söylemişti; ancak hayata geçmedi. 

***

Bence bu fikir biraz daha uzatılarak bir an önce hayata geçirilmesi gerekiyor. Çok iyi bir şekilde yapıldığı takdirde metrodan daha büyük katkı sunacağını düşünüyorum. Düşünsenize Gölbaşı’ndan ya da Çankaya’dan başlayan ve Esenboğa havaalanına kadar uzanan, trafiğe, ışığa hiç takılmayan yol ortasından geçen bir toplu taşıma hattı oluşturulmuş. Bu hattaki servis saatleri sık olur ve hat ringlerle de beslenirse trafikte ve ulaşımda ciddi rahatlama meydana gelecektir. Ankara’nın çözülebilir bir trafik problemi olduğunu unutmayalım. 

***

Metrodan ziyade bu hat üzerine çalışılması hem daha ekonomik hem de daha avantajlı olmaz mı?  Metro olmasın demiyorum o gerçekten büyük ihtiyaç; ancak havaalanına metrobüs fikri metro projesinden önce mutlaka hayata geçmeli. Metro yapımına harcayacağımız paranın tahmini 15’tr biri ile en iyi metrobüs hattının oluşturulabileceğini düşünüyorum. Hem de metrobüsü kısa zamanda hayata geçirebilmemiz mümkün. Bu hat geliştirildiği, alternatifleri üretildiği ve araçların daha modern hale getirildiği takdirde belki de metroya o güzergâhta gerek kalmayacaktır. 

***

Esenboğa metrosunun Keçiören Kuyubaşı güzergâhı üzerinden yapılmasının dezavantajlar oluşturacağını şahsen düşünüyorum. Zamanlama açısından bakmak gerekirse Keçiören metrosunda ulaşım yanlış hatırlamıyorsam yaklaşık 20 dakika sürüyor, o metronun Kızılay’a bağlanması ile süre 25 dakikaya çıkacaktır. Esenboğa metrosu tamamlandığı takdirde toplam yolculuk süresi 1 saati bulacaktır. Modern bir metrobüs hattı oluşturulduğu takdirde o süreden daha az bir zamanda şehir merkezine veya havaalanına ulaşım sağlanması mümkün olacaktır. Şöyle bir örnek vermek gerekirse havaalanına ulaşım yapan toplu taşıma araçları şehir merkezinden yaklaşık 30 dakika içerisinde havaalanına ulaşabiliyor. Metrobüs hattının da kısa sürede ulaşması mümkün olacaktır. 

*** 

Ben şahsen hem vatandaşlarımızı hem de devletimizi düşünerek metrobüs hattının daha avantajlı olacağını düşünüyorum. Karar artık yetkililerimizin. 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR