Müşahitler Nerede Oy Kullanacak? Sandık Müşahitleri Nasıl Oy Kullanacak?

Müşahitler Nerede Oy Kullanacak? Sandık Müşahitleri Nasıl Oy Kullanacak?

Cumhurbaşkanlığı 2. Tur Seçimi için binlerce gönüllü müşahitlik için başvurdu. Peki müşahitler nerede oy kullanacak? Sandık müşahitleri nasıl oy kullanacak? Müşahitlerin Sandık Kurulu Üyelerinden farklı olan oy kullanma süreçleri haberimizde:

Türkiye Cumhurbaşkanlığı için bu Pazar yeniden sandık başına gidiyor. 14 Mayıs’ta en çok oyu olan Cumhur İttifakı adayı Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Millet İttifakı adayı Kılıçdaroğlu 28 Mayıs’ta ikinci kez yarışacak ve en çok oyu alan Cumhurbaşkanı seçilecek.

Cumhurbaşkanlığı 2. Tur Seçimine sayılı günler kalırken, sandık müşahitleri ile ilgili akıllarda oluşan sorulara cevap aranıyor. Gözlemciler yani müşahitler nerede oy kullanacak? Sandık müşahitleri nasıl oy kullanacak? Bu soruların cevaplarını onlar için derledik:

Sandık kurulunun oluşması, seçmenlerin oy kullanmaları, oyların tasnifi ve tutanakların tutulması işlemlerinden sorumlu olan sandık gözlemcileri olan müşahitler nerede oy kullanacak sorusunun cevabına geçmeden önce şu hususun altını çizmekte fayda var:

GÖNÜLLÜLÜK ESASTIR, ÜCRET YOKTUR

Sandık müşahitliği Yüksek Seçim Kurulu tarafından verilen resmi bir görev değildir. Müşahitlik bütünüyle gönüllülük esasına dayalıdır. Partilerin gönüllülerinden oluşur. Haliyle bir partinin gönüllü bir görevlisi olan müşahitlere devlet tarafından herhangi bir ücret ödenmez. Müşahitler, seçime giren siyasi partilerin belirleyip İlçe Seçim Kurulu’na sunduğu listeden kura ile belirlenir.

Basına yansıyan haberlere göre, sadece Millet İttifakı partileri için 200 binden fazla gönüllünün sandıklarda bulunmak için başvuru yaptığı belirtiliyor.

Müşahitler Nerede Oy Kullanacak?

Müşahitlik gönüllülük esaslı olduğu için oy kullanma yerleri sandık kurulu üyelerinden farklıdır.
Ankara Barosu'nun hazırladığı "Sandık Kurulu Üyeleri ve Müşahitler İçin Rehber"e göre sandık kurulu başkanı ve asıl üyelerinin kimlik bilgileri, görevli oldukları sandık seçmen listesinin sonuna eklenir. Bu kişiler görevli oldukları sandıkta oy kullanabilirler. Bu kişilerin asıl seçmen kayıtlarının bulunduğu sandık seçmen listesinde isimlerinin karşısında “Sandık Görevlisidir. Oy Kullanamaz” İbaresi yer alır.

Gelmeyen sandık kurulu üyesinin yerine görev alanlar ise, uygun bir zamanda kendi sandıklarında oylarını kullanmalı ve görev yaptıkları sandıklara dönmelidirler.

Sandık Müşahitleri Nasıl Oy Kullanacak?

Müşahit ise, seçmen kaydının bulunduğu sandıktan başka bir sandıkta görev yapabilir. Bu durumda, sabah görevli olduğu sandıkta görevine başlamalı, uygun bir zamanda seçmen kaydının bulunduğu kendi sandığında oyunu kullanmalı ve görevli olduğu sandığa dönmelidir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.