Şule Erciyas

Şule Erciyas

Müslüman insan kendinden sorumludur 

Müslüman insan kendinden sorumludur 

Sorumluluk sahibi olmak biz insanlar için çok önemlidir. Bizler sorumluluklarımızı yerine getirirsek birçok şeylerin yolunda olduğunun düzeldiğini görürüz.

Yaşadığımız çevre her ne kadar kötü veya yaşanılmaz bir ortam ise biz bunları düzeltmeye değil kendimizi düzeltmeye çalışacağız. Biz insanları eleştirirsek yorum yaparsak biz düzelmeyiz onlarda düzelmezler.
Bizler ilk önce kendi ahlakımızı yaşantımızı düzeltmek zorundayız. Bizler ilk önce kendimizden ve yakın arkadaşlarımızdan sonra da çevremizden ve komşumuzdan sorumluyuz.

Bizler çalışıp çabalayıp kendi ahlakımızı düzeltirsek yakınlarımızı da düzeltebiliriz. Peygamber Efendimiz ilk önce İslam’ı yaymak için yakın akrabalarını uyardı.

Allah(C.C) ''Kalk ve yakın akrabalarını uyar'' buyurdu.

Peygamber Efendimiz(S.A.V) akrabalarını safa tepesinde topladı, onları Allah’ın varlığına, birliğine iman etmeye Allah’a kulluk etmeye çağırdı. Her birinin bu davetten sorumlu olduklarını söyledi ve herkesin kendisinden sorumlu olduğunu ve kimsenin kimseye faydası olmayacağını, taptıkları putların kendilerini kurtarmayacağını söyledi.

Sadece Allah’a kul olacaklarını anlattı. Peygamber Efendimiz (S.A.V) kendisi Peygamber olduğu halde bütün sorumluluklarını yerine getirmiş, hiçbir zaman Peygamberliğine güvenmemiş her şeyi sadece Allah tarafından beklemiştir. Sade Rabbinden gelen vahiyleri uygulamış hiç kimseye de inanmamıştır.

Peygamber Efendimiz (S.A.V) kızı Hz. Fatıma’yı da uyarmış, ‘‘Yavrum sorumluluklarını yerine getir ve kendini ateşten koru yaşadığım müddetçe babalık görevimi eksiksiz yerine getiririm, fakat hesap günü sana bir faydam dokunmaz’’ demiştir.

Resulullah kızına söylediği bu sözleri ile herkesin kendisinden sorumlu olduğunu söylemiştir. Bizler o yaptı bizde yapalım, bu yapmış bizde yapalım demeyelim, sadece Allah’ın emrettiği gibi yaşayalım Allah’ın emir ve yasaklarına uyalım.

Kuran-ı Kerimde Maide suresi 105’inci ayette Allah (C.C)şöyle buyurmuştur

‘‘Ey İman edenler siz kendinizi düzeltin siz doğru yolda olursanız yoldan sapan kimse size zarar veremez hepinizin dönüşü Allah’adır. O zaman size yaptıklarınızı haber verecektir.’’ 

Sorumluluk sahibi kişi her daim görev bilinci ile yaşar, hayata her daim olumlu yönleri ile bakar çalışır, çabalar ve doğruyu en güzel şekilde yapmaya çalışır. Bu dünyada başı boş bırakılmadığımızı her bir nimeti her bir sözün her bir işin her bir günün hesabının sorulacağını unutmamalıyız.

Sorumluluk sahibi olan kişiler hayatının her alanında samimiyet ve dürüstlüğün ahlak ve fazileti kuşanır, yalan, iftira, hile ve aldatma gibi türlü kötülüklerle çevresine zarar veremez biz doğruyu en güzel şekilde yapabilmek için okuyup daha iyi araştırmalıyız. Peygamber Efendimizi örnek almalıyız. Peygamber Efendimiz (S.A.V) yaşadığı süre zarfında kimse ile uğraşmamış kimseyi incitmemiştir, her zaman güvenilir ve dürüst olmuştur.

Peygamberimiz her daim sahabelere okuyup gerekli bilgileri öğrenmelerini istemiştir. 

Peygamberimiz cahiliye örf ve adetlerini kaldırmış her daim en iyiyi ve doğruyu öğretmiştir. 

Bizler de bu dünyada en iyiyi ve en güzeli okumak için çalışıp çabalayalım. Eğer ki biz bu dünyada güzel yaşamaya gayret gösterirsek ahirette de Allah(C.C) bizlere yardım edecektir. 

Müslümanlar sorumluluk bilincinde olmalı okumayı ve öğrenmeyi çocuklarımıza da alıştıralım. Allah yolundan gitmeyi ve Allah’a ve Rasulûne sevgili bir kul olmaya çalışalım. 

Selam ve Dua ile Hayırlı Cumalar.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR