NASA açıkladı: FINDER Türkiye’de kullanıldı

NASA açıkladı: FINDER Türkiye’de kullanıldı

NASA, Kahramanmaraş depreminde enkaz altında kalan insanları bulmak amacı ile FINDER teknolojisinin kullanıldığını açıkladı. NASA Başkanı Bill Nelsson Twitter hesabından yaptığı açıklamada FINDER’ın çok önemli bir alet olduğunu belirtti.

ABD Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA) yıkıcı depremlerde enkaz altında kalan insanların yerlerinin belirlenmesi amacı ile geliştirilen FINDER teknolojisinin, Kahramanmaraş merkezli yaşanan yıkıcı depremlerde de kullanıldığını açıkladı.

İLK NEPAL’DE KULLANILDI

NASA geliştirdiği FINDER teknolojisinin mikrodalga radarı kullanarak nefes alıp verme ve kalp atışı sonucu ortaya çıkan çok küçük vücut hareketlerinden yer tespiti yapabildiğini açıkladı. Cihaz ilk olarak 2015 yılındaki Nepal depreminin ardından gerçekleştirilen arama kurtarma çalışmalarında kullanılmıştı. Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından cihazın Türkiye'deki kurtarma çalışmalarında da kullanılması için sosyal medyada çağrılar yapılmıştı.

FINDER prototiplerini geliştiren NASA ekibinin lideri Jim Lux, "Her kalp atışınızda vücudunuz bir milimetre hareket eder. Enkazın kendisi hareket etmediği için bu kıpırdanmaları ayırt edebiliyoruz. Ardından da bu hareketin hem nefes alıp verme hem de kalp atışını gösterip göstermediğine bakıyoruz" ifadelerini kullandı.

Haber Merkezi / www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.