Osman Akdoğan

Osman Akdoğan

Neden devlet memurluğu?

Neden devlet memurluğu?

Geçtiğimiz hafta bir bakanımız, devlet memuru olma ümidi ile KPSS'ye  girenlerin sayısının 5 milyona yaklaşmasını eleştirmiş ve devlette bu kadar boş kadro olmadığını açıklamıştı. 
***    
Devlette bu kadar boş kadro olmamasına rağmen peki bu insanlar neden canla başla devlet memuru olmaya çalışıyor? 
***
Hal böyle iken bu konunun bir an önce incelenmesi ve irdelenmesi gerekmiyor mu? 
***
Aslında her şey açık ve net. İnsanların devlet memuru olmak istemesinin özetle 3 ana nedeni var: İş garantisi, yüksek ücretler ve geniş sosyal haklar. Bu 3 ana nedenden dolayı insanlar devlet memuru olmak için bu yarışa giriyor. 
***
Çevrenizde de rahatlıkla görürsünüz. Maddi durumu iyi olan insanlar bile çocuklarını devlet memurluğuna yöneltiyor. Çünkü insanlar devlet memuru olunca dertsiz, tasasız yaşayacağını düşünüyor. Her ne kadar öyle olmasa da!
***
Geçmişe bir gitsek bu durum tam tersi olduğunu görüyoruz. O zamanlarda insanlar devlet memurluğunu beğenmeyip özel sektöre yönelirmiş. Çünkü daha rahat olacağını ve daha çok para kazanacağını bilirmiş. Geçmişte çoğu meslek altın bilezikmiş.
***
Ancak şimdi öyle mi? Aslında işin özeti şu: Şimdiki altın bilezik devlet memurluğu oldu. İnsanlar ondan dolayı kamuda çalışmayı istiyor. Şu an özel sektörde çalışan kişiler bile kamuda çalışmanın yollarını arıyor. 
***
Bu iş evlilik olaylarına bile dolaylı ve doğrudan bir şekilde yansıyor. Çoğu insan devlet memuru ile evlenmek ve yuvasını rahatlıkla geçindirmek istiyor. Analar oğullarına kız bakarken öncelik memur adaylar oluyor. 
***
Durum bu kadar ciddi iken insanları özel sektöre yeniden yönlendirmek için ivedilikle bir şeyler yapılmalı.
***
Öncelikle özel sektörde çalışanların maaş ve sosyal hakları iyileştirilmeli. Çalışana iş garantisi bir nebze verilmeli. Bu güvencelerle birlikte özel sektöre yönelim yeniden artacaktır. 
***
Yoksa her sene memur olmak için başvuranların sayısının giderek artmasına şaşırmamak gerekir. 
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR